«Φέτος στον νομό Ηρακλείου έχουν εντοπιστεί τα περισσότερα δηλητηριώδη δολώματα και δηλητηριασμένα ζώα σε όλη τη χώρα». Αυτό λέει μιλώντας στην «Π» ο ομοσπονδιακός θηροφύλακας και χειριστής του ειδικά εκπαιδευμένου σκύλου «Ντάικα», κ. Σπύρος Νηστικάκης, ένας εκ των δυο θηροφυλάκων της Κρητικής Ομάδας Σκύλων Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων (ΚΟΣ) που δραστηριοποιείται στο νησί μας από τον Ιούλιο του 2016.
Ο κ. Νηστικάκης ο οποίος είναι ο υπεύθυνος για το νομό Ηρακλείου τονίζει ότι από τα τέλη του περασμένου Αυγούστου μέχρι και πριν από λίγες ημέρες δεχόταν σε σχεδόν καθημερινή βάση καταγγελίες για φόλες και δηλητηριασμένα ζώα σε διάφορες περιοχές του νομού, κυρίως όμως στην ενδοχώρα.
«Μέχρι και πριν από δέκα ημέρες τα περιστατικά που υπήρξαν ήταν πολλά. Φέτος έχει παραγίνει το κακό και ο νομός είναι στην πρώτη θέση πανελλαδικά» σχολιάζει.
Στο πλευρό του έχει την Ντάικα ένα γερμανικό ποιμενικό, το οποίο εκπαιδεύτηκε στην Ισπανία και συνέχισε την εκπαίδευσή του και στην Ελλάδα από Ισπανό εκπαιδευτή.
Όπως τονίζει ο ίδιος, η Ντάικα που είναι έξι ετών εκπαιδεύτηκε για περίπου ένα χρόνο στην Ισπανία με σκοπό να εντοπίζει τις δηλητηριώδεις ουσίες, τις φόλες αλλά και ζώα που δυστυχώς έφαγαν εμποτισμένες με δηλητήρια τροφές.
«Η εκπαίδευση αφορούσε στον εντοπισμό των δηλητηρίων αυτών όχι μόνο σε τροφές. Μπορεί να μυρίσει τα δηλητήρια όπου κι αν είναι κρυμμένα. Είτε στο αυτοκίνητο, είτε σε κάποιο ποιμνιοστάσιο είτε σε σπίτια»
Τα δηλητήρια
Τις ουσίες αυτές που είναι απαγορευμένες στη χώρα μας, δυστυχώς, κάποιοι τις προμηθεύονται από το εξωτερικό. Για παράδειγμα το φυτοφάρμακο λανέιντ που έχει απαγορευτεί στην Ελλάδα, κάποιοι το προμηθεύονται σε μεγάλες ποσότητες από χώρες όπως η Αλβανία και η Βουλγαρία και τα έχουν γι αυτό το σκοπό, όπως εξηγεί ο κ. Νηστικάκης.
Ποιοι όμως είναι εκείνοι που καταφεύγουν σε τόσο κτηνώδεις πράξεις; «Υπάρχουν πολλοί που δηλητηριάζουν ζώα για διάφορους λόγους» αναφέρει ο ίδιος και προσθέτει ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστούν οι δράστες. «Καλύπτουν τα ίχνη τους για να μην έρθουν αντιμέτωποι με το νόμο. Εμείς, έχουμε κάποιες πληροφορίες, τις δουλεύουμε και προσπαθούμε να είμαστε σίγουροι πριν οδηγήσουμε κάποιον στη Δικαιοσύνη».
Σύμφωνα με τις επισημάνσεις του ομοσπονδιακού θηροφύλακα σε αυτούς τους ανθρώπους δεν αρέσει να βλέπουν ζώα, δεν τα αγαπούν είτε είναι αδέσποτα είτε είναι άγρια άζωα.
«Στο νομό μας έχουμε βρει το τελευταίο διάστημα πολλά νεκρά ζώα. Όχι μόνο σκύλους και γάτες, αλλά και ζουρίδες, σκαντζόχοιρους, ακόμα και γεράκια»
Αυτό που κάνει εντύπωση είναι ότι το διάστημα Αύγουστος- Νοέμβριος ο ίδιος ασχολήθηκε με περισσότερα από 150 περιστατικά με φόλες στο νομό. «Σε όλο το νομό υπάρχει πρόβλημα και πηγαίνουμε όπου μας καλούν. Στη Χερσόνησο, στη Μεσσαρά, γενικότερα στην ενδοχώρα υπάρχει πρόβλημα. Τα τελευταία περιστατικά ήταν στην περιοχή του Τυμπακίου. Πριν 15 ημέρες χρειάστηκε να πάω σε περιοχή κοντά στο χωριό Κλίμα όπου είχαν ρίξει φόλες. Στο ίδιο σημείο βρέθηκα και πριν μια εβδομάδα οπότε και πάλι είχαμε τα ίδια φαινόμενα».
Η Ντάικα
Όπως μας εξηγεί ο κ. Νηστικάκης η Ντάικα έχει εκπαιδευτεί να εντοπίζει τα δηλητήρια, αλλά και τα δηλητηριασμένα ζώα. «Μυρίζει και όταν τα βρει σταματάει και περιμένει να τα μαζέψω. Μυρίζει από απόσταση και εντοπίζει αυτό για το οποίο έχει εκπαιδευτεί, χωρίς να κινδυνεύει και το ζώο το ίδιο».
Όπως προαναφέρθηκε η Κρητική Ομάδα Σκύλων Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων (ΚΟΣ) δραστηριοποιείται στο νησί μας από τον Ιούλιο του 2016. Αποτελείται από δύο Ομοσπονδιακούς Θηροφύλακες (χειριστές) και δύο γερμανικά ποιμενικά σκυλιά, που περιπολούν στην ύπαιθρο της Κρήτης χωρισμένοι σε δύο κλιμάκια.
Υπηρεσιακά ανήκουν στην Α’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Κρήτης & Δωδεκανήσου (ΑΚΟΚΔ) και επιβλέπονται επιστημονικά από το Πανεπιστήμιο Κρήτης-Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (ΜΦΙΚ).
Για ενημέρωση και καταγγελίες περιστατικών μπορείτε να επικοινωνείτε στα ακόλουθα τηλέφωνα: Α’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Κρήτης & Δωδεκανήσου: 28210 98147. Κλιμάκιο Δυτικής Κρήτης – Γιάννης Γρηγοράκης: 6948512153. Κλιμάκιο Ανατολικής Κρήτης – Σπύρος Νηστικάκης: 6948512177. Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης: 2810 393281.