Θέλουν τη Συμφωνία μέσα στον Ιανουάριο

Εισηγήσεις για την έναρξη των διαδικασιών για την κύρωση της  Συμφωνίας  των Πρεσπών μέσα στον Ιανουάριο φέρεται ότι  έχει δεχθεί ο πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών Αλέξης Τσίπρας, με διπλωματικές πηγές  να επισημαίνουν ότι  η Συμφωνία θα έρθει στην ελληνική Βουλή αμέσως μετά την κύρωσή της από τη Βουλή της ΠΓΔΜ.

Προσφάτως, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος,  είχε ανακοινώσει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή αμέσως μετά τις 15 Ιανουαρίου.

Την ημέρα εκείνη στο Κοινοβούλιο της FYROM ολοκληρώνεται η Συνταγματική Αναθεώρηση και έρχεται η σειρά της Ελλάδας να υλοποιήσει τα προβλεπόμενα από τη Συμφωνία. «Με την ολοκλήρωση των τροποποιήσεων στο σύνταγμα της FYROM η Ελλάδα θα κυρώσει το πρωτόκολλο για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Η εν λόγω κυρωτική διαδικασία θα ολοκληρωθεί μαζί με τη διαδικασία κύρωσης της παρούσας Συμφωνίας», αναφέρεται στο άρθρο 2 παρ. 4 της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Πάντως στην Ηρώδου Αττικού, εδώ και καιρό, μετρούν τα “κουκιά” για τους 151 που χρειάζεται η κύρωση της Συμφωνίας, αποφεύγοντας να ρισκάρουν μία κοινοβουλευτική ήττα για το Σκοπιανό. Στο στρατηγείο του Μαξίμου διενεργούνται παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, όπου το επόμενο διάστημα θα είναι έντονες.  Οι αριθμοί δείχνουν πως το Ποτάμι κρατά την τύχη της κυβέρνησης, με κυβερνητικά στελέχη να ελπίζουν ότι θα ψηφίσουν υπέρ και πως ο Σταύρος Θεοδωράκης θα τηρήσει όσα έχει δηλώσει δημοσίως.

Μέχρι στιγμής, υπολογίζουν στις ψήφους της Κατερίνας Παπακώστα, του Θανάση Παπαχριστόπουλου και του Σπύρου Δανέλλη. Καταγράφουν δε θετικά πως ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος είναι σε διαφορετική γραμμή με το ΚΙΝΑΛ, αλλά οι ψήφοι είναι κολλημένοι στους 148 – 149, καθότι η κ. Έλενα Κουντουρά δεν αποκαλύψει τα σχέδια της. Είναι δεδομένο πως η άφιξη της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή αμέσως μετά τις 15 Ιανουαρίου θα προκαλέσει αναταραχή στη συγκυβέρνηση και θα ξεκινήσει η πολιτική αντιπαράθεση εντός και εκτός του συνασπισμού.

Πάλι απειλεί με παραίτηση ο Καμμένος

Στο στρατιωτικό φυλάκιο της Νυμφαίας βρέθηκε χθες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, συνεχίζοντας την περιοδεία του σε φυλάκια της Θράκης,  όπου έκανε δώρο στη μονάδα ένα playstation, ζήτησε συγγνώμη από τους Έλληνες Πομάκους και επανέλαβε τα περί παραίτησης για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας μίλησε ξανά για την απόφασή του να παραιτηθεί από υπουργός Άμυνας και να αποχωρήσει από την κυβέρνηση αν και όταν έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή, υποστηρίζοντας ότι «έτσι επιβάλλει η ιστορία μου και η θέση του υπουργού Άμυνας σε ένα εθνικό θέμα, που δεν μπορώ να δεχτώ μία υποχώρηση στο όνομα της Μακεδονίας».

Ο κ. Καμμένος έφτασε στο φυλάκιο με ελικόπτερο λίγο μετά τις 10:00 για να ευχηθεί χρόνια πολλά σε στελέχη του στρατού, στρατιώτες και το πολιτικό προσωπικό, ενώ στο φυλάκιο τον υποδέχτηκαν ο αρχηγός του ΓΕΣ Αλκιβιάδης Στεφανής και ο διοικητής του Δ’ ΣΣ Γεώργιος Καμπάς.

Αφού χαιρέτησε το σύνολο των παριστάμενων στελεχών και στρατευμένων, ο κ. Καμμένος άκουσε τα κάλαντα των Χριστουγέννων και τους ευχαρίστησε για την προσφορά τους στην πατρίδα και τις Ένοπλες Δυνάμεις. «Η Ελλάδα είναι ισχυρότερη» τόνισε ο Πάνος Καμμένος, που στάθηκε στις συμφωνίες με Ιορδανία, Αίγυπτο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Βουλγαρία και Ρουμανία. Σε αυτές, είπε, έπαιξαν σημαντικό ρόλο οι ένοπλες δυνάμεις που όπως επεσήμανε «έδωσαν τη δύναμη πια η χώρα μας να γίνει ενεργειακός κόμβος, καθώς από εδώ θα περνάνε όλα τα κοιτάσματα φυσικού αερίου, που παράγονται στο Ισραήλ, την Αίγυπτο, στην Κύπρο και θα πηγαίνουν προς την Ευρώπη».