Φόβοι και ανησυχίες στο «Νίκος Καζαντζάκης» για τα δειγματοληπτικά τεστ και τις φόρμες
Μπορεί σε κεντρικό επίπεδο να ζητούνται επιτακτικά χαμηλοί τόνοι για τον κοροναϊό λόγω τουρισμού, σε τοπικό επίπεδο ωστόσο, η ανησυχία εντείνεται όλο και περισσότερο με κάθε νέα άφιξη.
Ουκ ολίγοι θεωρούν ότι το σύστημα που ήδη εφαρμόζεται με τα δειγματοληπτικά τεστ είναι δώρον άδωρον, καθώς ένα ποσοστό 70% ή και μεγαλύτερο φεύγει από το αεροδρόμιο Ηρακλείου προς διάφορες κατευθύνσεις χωρίς κανένα έλεγχο.
Όμως ακόμα και αυτοί που ελέγχονται και είναι ύποπτοι για κρούσμα, αντί να αυτοπεριορίζονται όπως τους συστήνεται, κυκλοφορούν κανονικά στο νησί μέχρι εν τέλει να ειδοποιηθούν και να τεθούν και επίσημα σε καραντίνα.
Μέχρι τότε όμως θα έχουν έρθει σε επαφή με ένα ευρύ κύκλο ανθρώπων. Και όλα αυτά όταν επίκειται η «απελευθέρωση» των πτήσεων από Βρετανία, ίσως και νωρίτερα από τις 15 Ιουλίου καθώς οι πιέσεις είναι ασφυκτικές. Βλέπετε όλοι θέλουν τους τουρίστες αλλά τους θέλουν και «καθαρούς» από Covid.
Ασφυκτική όμως είναι η κατάσταση και στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου, καθώς οι χώροι είναι πολύ συγκεκριμένοι και περιορισμένοι και δυστυχώς μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Τις ημέρες που έρχονται 7 και 8 πτήσεις ταυτόχρονα, στον έλεγχο για τον κορονοϊό γίνεται το αδιαχώρητο.
Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο ούτε καν για τις προβλεπόμενες αποστάσεις ασφαλείας. Όλα, έλεγχοι, διαχωρισμός, δειγματοληπτικά τεστ, γίνονται μέσα σε λίγα μέτρα, όπου επιβάτες, αστυνομικοί, πυροσβέστες και υγειονομικοί συνωστίζονται κάθιδροι, αφού ούτε τα κλιματιστικά επιτρέπονται ελέω κοροναϊού.
Υπάρχουν μέρες που οι ουρές των επιβατών φθάνουν μέχρι τον διάδρομο στην πίστα. Πηγές του αεροδρομίου περιγράφουν ότι οι ουρές φθάνουν και τα 200 μέτρα με τους τουρίστες να «καίγονται» κάτω από τον καυτό ήλιο και να διαμαρτύρονται.
Μέχρι και σήμερα δεν έχει επιβληθεί κανένα πρόστιμο για τη μη συμπλήρωση της υποχρεωτικής φόρμας βάσει της οποίας βγαίνει ο αλγόριθμος για τα δειγματοληπτικά τεστ.
Όσοι ταξιδεύουν από το εξωτερικό στην Ελλάδα είναι υποχρεωμένοι 48 ώρες πριν ταξιδέψουν, να μπουν στη σελίδα travel.gov και να συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο όπως για παράδειγμα από ποια χώρα ταξιδεύουν, με τι μέσο θα ταξιδέψουν, αν έχουν ταξιδέψει το προηγούμενο διάστημα, αν έχουν στο περιβάλλον τους κάποιο άτομο με Covid κλπ. Βάσει αυτής της φόρμας, οι ταξιδιώτες λαμβάνουν το PLF με τον κωδικό QR μία ημέρα πριν την προγραμματισμένη άφιξη τους.
Πολλοί είναι εκείνοι που δεν το συμπληρώνουν, χωρίς ωστόσο να υφίστανται τις ανάλογες κυρώσεις, ενώ υπάρχουν πληροφορίες ότι ασκούνται πιέσεις το 48ωρο να γίνει 24ωρο.
Στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου έκδηλη είναι η ανησυχία αστυνομικών και πυροσβεστών για την εμπλοκή τους με τη διαδικασία του Covid και τους δειγματοληπτικούς ελέγχους, χωρίς καν να προβλέπεται αυτό.
Ναι μεν γίνεται ό,τι καλύτερο σε επίπεδο οργάνωσης (με βάση τις οδηγίες που τους δίνονται), όμως ο περιορισμένος χώρος είναι αποτρεπτικός και αποθαρρυντικός παράγοντας. Υπάρχει φόβος ότι θα νοσήσουν και οι ίδιοι.
Όπως περιγράφουν στην «Π», οι επιβάτες από κάθε πτήση έρχονται πρώτα σε επαφή με ένα κλιμάκιο 4-5 αστυνομικών (ανά βάρδια), οι οποίοι θα ελέγξουν τα χαρτιά τους ή το κινητό τους (αν είναι σε ηλεκτρονική μορφή) για το QR.
Ανάλογα με τον αλγόριθμο και τις οδηγίες της Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, θα υπάρξει διαχωρισμός εκείνων που θεωρούνται αυξημένου ενδιαφέροντος, για να μην πούμε αυξημένης επικινδυνότητας. Οι αστυνομικοί έρχονται σε επαφή με όλους τους επιβάτες, φορούν απλές μάσκες και γάντια.
Όσοι ταξιδιώτες επιλέγονται για δειγματοληπτικά τεστ δεν πάνε μακριά. Στα δύο-τρία μέτρα από τον πρώτο έλεγχο υπάρχει κλιμάκιο από πυροσβέστες, οι οποίοι έχουν την ευθύνη της καταγραφής των στοιχείων τους και διαμονής τους.
Οι πυροσβέστες φορούν ολόσωμες πλαστικές στολές και η κατάσταση τους είναι πραγματικά μαρτυρική λόγω της αφόρητης ζέστης, όπως τουλάχιστον περιγράφεται. Στη συνέχεια, υγειονομικοί κάνουν τα τεστ και οι ελεγχόμενοι μπορούν να αποχωρήσουν, αφού τους συστήνεται αυτοπεριορισμός.
Πηγές ενημέρωσης τονίζουν ότι κάποιες μέρες η κατάσταση από τον συνωστισμό είναι πραγματικά δύσκολη, καθώς συμβαίνει να ελεγχθούν ακόμα και ολόκληρες πτήσεις ως ύποπτες με βάση τον αλγόριθμο.
Αυτό συνέβη για παράδειγμα με πτήση 160 ατόμων από τη Ρουμανία. Ελέγχθηκαν όλοι όσοι ταξίδευαν με τη συγκεκριμένη πτήση, και οι 160 δηλαδή, καταγράφηκαν τα στοιχεία τους και υποβλήθηκαν σε τεστ οπότε υπήρξε εύλογη καθυστέρηση.
Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης αναφέρουν ότι τα αποτελέσματα των τεστ κάνουν ίσως και δύο ημέρες για να βγουν, ενώ είναι εξαιρετικά δύσκολο να τσεκάρονται και οι 825 (όσα και οι ημερήσιες δειγματοληψίες) αν τηρούν τον αυτοπεριορισμό που τους συστήνεται.