καταστηματάρχες χωρίς άδεια

Με ελάχιστη συμμετοχή καταστηματαρχών πραγματοποιήθηκε χθες η σύσκεψη που συγκάλεσε ο Δήμος.
Ολο το θεσμικό πλαίσιο ρύθμισης των οφειλών εξήγησε ο αντιδήμαρχος Γ. Καραντινός, ενώ ο κ. Παττακός υπογράμμισε ότι τον επόμενο μήνα θα αρχίσουν μαζικοί έλεγχοι

Μια πλατεία και ένας δρόμος μπαίνουν στο στόχαστρο της δημοτικής αρχής, καθώς οι καταστηματάρχες καφετεριών και μπαρ που λειτουργούν εκεί βγάζουν χωρίς άδεια τα τραπεζοκαθίσματά τους, πολλοί από αυτούς όχι ένα αλλά μέχρι και τρία χρόνια.

Η πλατεία Ελευθερίας και η οδός Καγιαμπή μπαίνουν στο κάδρο των ελέγχων, καθώς σύμφωνα με τον πολιτικά υπεύθυνο της Λότζια, Μ.Παττακό είναι μετρημένοι στα δάχτυλα ενός χεριού οι επιχειρηματίες που έχουν άδεια στα καταστήματά τους…

Έναν μήνα προθεσμίας έχουν οι επιχειρηματίες που βρίσκονται στην κόκκινη λίστα των καταστηματαρχών που καταλαμβάνουν κοινόχρηστους χώρους χωρίς άδεια, οι οποίοι από τις αρχές του Οκτώβρη θα ελεγχθούν αυστηρά και εάν δεν έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις προβλέψεις του νόμου που είναι εξαιρετικά τιμωρητικές…

Το μήνυμα αυτό έστειλε χθες με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο η δημοτική Αρχή στο πλαίσιο ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Στη σύσκεψη πήραν μέρος εξαιρετικά λίγοι καταστηματάρχες, παρά το γεγονός ότι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι είναι δεκάδες… Όπως ξεκαθάρισε με δηλώσεις του στην «Π» ο πολιτικός προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας Μ. Παττακός, από τις αρχές του Οκτώβρη ξεκινούν μαζικοί έλεγχοι της υπηρεσίας με τη συμμετοχή της Ελληνικής Αστυνομίας σε όλα τα καταστήματα που δεν έχουν άδειες χρήσης κοινοχρήστων χώρων.

Η έκταση που θα καταλαμβάνουν θα καταχωρείται σε ένα ειδικό φύλλο ελέγχου και μέσα σε μια εβδομάδα ο καταστηματάρχης οφείλει να συμορφωθεί. Μετά από μια εβδομάδα ο ίδιος επιχειρηματίας θα ελέγχεται ξανά και εφόσον δεν έχει αφαιρέσει τα τραπεζοκαθίσματά του από το δρόμο, θα κατάσχονται. Για την ακρίβεια δεν θα κατάσχονται μόνο όσα βρίσκονται στον κοινόχρηστο χώρο, αλλά και όσα υπάρχουν μέσα στο κατάστημά του.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι ο Δήμος Ηρακλείου είναι τόσο στριμωγμένος στη μέγκενη του ασφυκτικού πλαισίου του νόμου και δεν μπορεί με κανένα τρόπο να κάνει πίσω. Σύμφωνα με τον ίδιο, το μεγαλύτερο πρόβλημα από όλη την έκταση του ιστορικού κέντρου εντοπίζεται στην πλατεία Ελευθερίας και την οδό Καγιαμπή, ενώ το ύψος των οφειλών όσων στερούνται άδεια χρήσης κοινοχρήστων χώρων προσεγγίζει το ένα εκατομμύριο ευρώ.

Ο μόνος τρόπος για να τακτοποιηθούν οι οφειλές αυτές είναι η ένταξή τους στη νέα ρύθμιση του νόμου με τις 100 δόσεις, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Γ.Καραντινό, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι δεν είναι στις προθέσεις της δημοτικής αρχής να κλείσει τα μαγαζιά, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να παρακάμψει τον νόμο. Σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχουν καταστήματα που χρωστούν 100- 400 χιλ. ευρώ (!) και όποιος επιλέξει να μη ρυθμίσει τα χρέη του, αυτά θα πρέπει να ξέρει ότι θα τον κυνηγούν μια ζωή και δεν θα μπορεί να ξεφύγει.

Στη συνέχεια απηύθυνε έκκληση στους καταστηματάρχες να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα που έχουν μέχρι τις 31-11-17 για να ενταχθούν στον νόμο των 100 δόσεων που κατά τον ίδιο είναι η καλύτερη ρύθμιση που έχει γίνει ποτέ και η μοναδική ευκαιρία που θα έχουν για τα επόμενα χρόνια. Ο αντιδήμαρχος περιέγραψε βήμα βήμα την όλη διαδικασία που θα πρέπει να κάνει κάθε οφειλέτης προκειμένου να ρυθμίσει το χρέος του, ξεκαθαρίζοντας προς όλους ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια ανοχής.

Από την πλευρά των καταστηματαρχών, εκφράστηκε μεγάλη αγωνία καθώς όπως είπαν, δεν μπορούν αντικειμενικά να αντεπεξέλθουν στα χρέη τους και τόνισαν ότι είναι άδικα και παράλογα τα αστρονομικά ποσά που τους χρεώνονται σε κάθε έλεγχο της δημοτικής αστυνομίας. Αρκετοί από αυτούς ζήτησαν διευκρινίσεις για μια σειρά από ζητήματα σε σχέση με τη ρύθμιση, ωστόσο αυτό το οποίο καταγράφηκε ήταν η αγωνία τους για το μέλλον, καθώς, όπως είπαν, βρίσκονται σε ένα τεράστιο οικονομικό αδιέξοδο.