ΠΑΓΝΗ

Πώς και πώς αναμένουν να εκδικαστεί σήμερα η υπόθεσή τους σε δεύτερο βαθμό οι 16 θερμαστές και οδηγοί βυτιοφόρων, οι οποίοι πρωτόδικα είχαν καταδικαστεί από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης με την αναγνώριση ελαφρυντικών σε 10ετή κάθειρξη ως εμπλεκόμενοι στην απάτη με την κλοπή τεράστιων ποσοτήτων πετρελαίου από το ΠΑΓΝΗ, την περίοδο 2000-2005.

Στην τελευταία αναβολή, τον περασμένο Νοέμβριο, υπήρξε σφοδρότατη δυσαρέσκεια από την πλευρά των κατηγορουμένων. Οργισμένος ένας εξ αυτών, φώναζε: «Βάλτε με από τώρα στη φυλακή, έχω καταστραφεί».

Συνήγοροι υπεράσπισης σχολίασαν  ότι οι εντολείς τους βρίσκονται σε ομηρεία όσο παραμένει σε εκκρεμότητα η εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό. Όπως εξήγησαν, βρίσκεται σε εξέλιξη πειθαρχική έρευνα, την οποία «φρενάρουν» μέχρι την έκδοση της τελεσίδικης απόφασης. «Η κατάστασή τους είναι τραγική. Επιμένουν στην αθωότητά τους, θέλουν διακαώς να γίνει το δικαστήριο και όσο αυτό δεν γίνεται τόσο επιβαρύνεται η ψυχολογία τους».

Η ποινή που τους επιβλήθηκε ήταν η κατώτατη που προβλέπεται, δηλαδή 10ετής ποινή κάθειρξης με την έφεση να έχει ανασταλτικό χαρακτήρα.

Να σημειωθεί ότι κατά την αγόρευσή του ο εισαγγελέας έδρας κ. Νίκος Μαρκάκης είχε εκφράσει επί της ουσίας αμφιβολίες ακόμα και για το κατά ποσό υπήρξε κλοπή πετρελαίου, επισημαίνοντας ότι το πόρισμα του ΣΔΟΕ στο οποίο στηρίχθηκε το κατηγορητήριο είναι πολύ γενικό και δεν αποδίδει συγκεκριμένες πράξεις στους συγκεκριμένους κατηγορούμενους ώστε να στοιχειοθετείται το αδίκημα, γι’ αυτό και η πρότασή του ήταν απαλλακτική.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης αθώωσε έναν και μοναδικό εκ των 17 κατηγορουμένων.  Η περίπτωσή του είναι άξια αναφοράς για τα όσα πέρασε χωρίς να έχει καμία σχέση με την υπόθεση, καθώς ούτε εργαζόμενος ήταν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου αλλά ούτε έχει καμία σχέση με βυτιοφόρα. Ούτε καν επαγγελματικό δίπλωμα οδήγησης δεν κατέχει.

Πρόκειται για έναν 47χρονο Ηρακλειώτη, πατέρα δύο παιδιών, ο οποίος από το πουθενά βρέθηκε στα κρατητήρια, στη θέση του κατηγορουμένου  και εν τέλει στο εδώλιο. Εξαιτίας  συνωνυμίας αλλά και μίας σειράς λαθών τόσο σε προανακριτικό όσο και σε δικαστικό επίπεδο ο άνθρωπος αυτός ταλαιπωρήθηκε επί τρία ολόκληρα χρόνια για να αποδειχθεί τελικά το αυτονόητο: ότι δεν είχε καμία δουλειά στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Ο εισαγγελέας έδρας κατά την αγόρευσή του αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στην περίπτωση του 47χρονου, επισημαίνοντας ότι του οφείλεται μία συγγνώμη για την άδικη ταλαιπωρία που υπέστη.