Σοβαρές δυσκολίες για να βρουν υποψηφίους αντιμετωπίζουν Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ, τόσο στο Δήμο Ηρακλείου, όσο όμως και στην Περιφέρεια Κρήτης.
Οι μέρες περνούν, ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά, ενώ τα δύο κόμματα δεν έχουν ακόμα καταλήξει στους εκπροσώπους που θα λάβουν το χρίσμα τους και όπως όλα δείχνουν, μοιάζει πλέον σχεδόν απίθανο να κατέλθουν με αυτόνομα ψηφοδέλτια.
Παρ’ όλα αυτά γίνονται υπεράνθρωπες προσπάθειες τόσο τοπικά, όσο όμως και κεντρικά για να αλλάξουν τοπίο και συσχετισμοί κι έστω την τελευταία στιγμή να υπάρξουν οι προτάσεις – έκπληξη που θα μπορούν να δείξουν ότι τουλάχιστον στο Ηράκλειο, την πρωτοκαθεδρία εξακολουθεί να έχει το … πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ.
Οι λύσεις βέβαια που υπάρχουν δεν είναι πολλές, όμως πλέον Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ μοιάζουν να έχουν αποδεχθεί μια σιωπηλή ήττα σε αυτοδιοικητικό επίπεδο, αφού δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά. Υπ’ αυτές τις συνθήκες, τα κέρδη αναζητούνται σε επίπεδο μεμονωμένων στελεχών που θα μπορέσουν να παρεισφρήσουν σε ψηφοδέλτια κι εξ’ αυτών να υπάρξουν κάποια μεμονωμένα οφέλη.
Περιφέρεια
Οι περιστάσεις σε επίπεδο Περιφέρειας Κρήτης για τη Νέα Δημοκρατία είναι πολύ δύσκολες, ενώ όπως όλα δείχνουν, μια επιλογή τύπου Σωκράτη Κεφαλογιάννη αποτελεί σχεδόν μονόδρομο για το κόμμα, αφού δεν φαίνεται να υπάρχουν ουσιαστικές εναλλακτικές λύσεις, που μπορούν να σταθούν απέναντι στον Σταύρο Αρναουτάκη. Από την Πειραιάς βέβαια εκτιμάται ότι δεν έχει κλείσει τίποτα, ενώ ακόμα συζητούν όλα τα ενδεχόμενα.
Εκτός όμως από τη Νέα Δημοκρατία, σοβαρό ζήτημα φαίνεται να υπάρχει και στον ΣΥΡΙΖΑ, όπου ακόμα δεν έχει αποφασιστεί το πρόσωπο που θα στηριχθεί σε επίπεδο Περιφέρειας για να λάβει το χρίσμα.
Ο κ. Τσίπρας έχει εκφραστεί δύο φορές για τον κ. Αρναουτάκη αλλά Στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή έχουν γίνει μόνο κάποιες συζητήσεις, χωρίς βέβαια να έχουν καταλήξει σε μια ασφαλή επιλογή.
Αν και το Κίνημα Αλλαγής έχει ήδη εκφράσει τη στήριξη του στο πρόσωπο του Σταύρου Αρναουτάκη, που αρχικά θεωρούνταν ανασταλτικός παράγοντας για την Κουμουνδούρου, μοιάζει πως οι αρχικές αναστολές έχουν καμφθεί και ο ΣΥΡΙΖΑ προσανατολίζεται να στηρίξει Σταύρο Αρναουτάκη.
Πάντως μια τέτοια απόφαση μοιάζει πως δεν έχει τη στήριξη αρκετών στελεχών του κόμματος, που συνεχίζουν να επιμένουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ για μια Περιφέρεια όπως την Κρήτη, χρειάζεται έναν δικό της «καθαρό» εκπρόσωπο αλλά δεν τον έχει και ο Αρναουτάκης είναι μονόδρομος.
Δήμος
Αντίστοιχες δυσκολίες βέβαια υπάρχουν και για τα δύο κόμματα και σε επίπεδο Δήμου Ηρακλείου, όπου δεν φαίνεται να προχωρά κανένα σενάριο ανοιχτής και καθολικής στήριξης σε κάποιο πρόσωπο. Όπως φαίνεται, η Νέα Δημοκρατία θα αρκεστεί πιθανότατα σε μία λύση στην οποία στελέχη της θα έχουν παρουσία σε κάποια ψηφοδέλτια, με κυρίαρχο αυτό του Βασίλη Λαμπρινού, όπου οι εκπρόσωποι της, όχι μόνο κατέχουν θέσεις ευθύνης, αλλά έχουν να επιδείξουν, κατά περίπτωση, και έργο.
Αρχικά, από τη Νέα Δημοκρατία εξετάζονταν το σενάριο να παρεισφρήσουν κι άλλα στελέχη του κόμματος σε έτερα ψηφοδέλτια εκτός Λαμπρινού, κάτι το οποίο πρακτικά μοιάζει δύσκολο. Αυτό συμβαίνει διότι οι υπόλοιποι υποψήφιοι εκτός Λαμπρινού, στην πλειοψηφία τους δείχνουν να έχουν περισσότερες σχέσεις σε πολιτικό επίπεδο, με την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και λιγότερες με τη Νέα Δημοκρατία, κάτι που από την Πειραιώς συνεκτιμάται σοβαρά.
Το φαινομενικά εύκολο σενάριο, υποστήριξης στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, από ένα ανανεωμένο ψηφοδέλτιο Κουράκη, αποδεικνύεται ότι δεν μπορεί εύκολα να αποδώσει καρπούς, τουλάχιστον όπως φαίνεται από τις πρώτες διερευνητικές κινήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί εκατέρωθεν.
Από την άλλη πλευρά, στον ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζουν να έχουν σοβαρό θέμα αναφορικά με την εκπροσώπηση τους στο Δήμο Ηρακλείου. Οι εποχές που ο Αλέξης Τσίπρας έδινε με χαρακτηριστική ευκολία το χρίσμα στον Ηλία Λυγερό μέσα σε μια κατάμεστη Λότζια, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.
Στελέχη του κόμματος, τόσο κεντρικά όσο και τοπικά εκφράζουν την άποψη ότι η «χρυσή ευκαιρία» για τον ΣΥΡΙΖΑ με τον Ηλία Λυγερό ήταν στις προηγούμενες εκλογές. Με βάση τις υφιστάμενες συνθήκες, εκφράζεται η αντίληψη ότι μια υποψηφιότητα Λυγερού τη δεδομένη στιγμή θα ήταν πολύ δύσκολο να προσφέρει στο κόμμα κάτι περισσότερο από την προηγούμενη αναμέτρηση, το οποίο όμως δεν μοιάζει αρκετό.
Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος που στις αρχικές κομματικές συζητήσεις, το όνομα του Ηλία Λυγερού δεν ακούγονταν ως δεδομένο και γι’ αυτό είχαν αναζητηθεί και άλλες εναλλακτικές λύσεις. Σε επίπεδο παρασκηνίου μάλιστα, είχαν γίνει σκέψεις και για μια «αριστερή τριανδρία», αντίστοιχη με το αρχικό μοντέλο «Λαμπρινός – Πασπάτης – Ινιωτάκης», οι οποίες όμως ναυάγησαν.
Στο μεταξύ, ο Μανώλης Αλιφιεράκης, που θα μπορούσε να αποτελέσει σοβαρή εναλλακτική ως υποψηφιότητα του ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται να απομακρύνεται από τη διεκδίκηση του Δήμου Ηρακλείου. Ο Φραγκίσκος Παρασύρης παράλληλα, προχωρά πλέον χωρίς τη στήριξη του Κινήματος Αλλαγής, αλλά και χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ να δείχνει πρόθυμος να τον υποστηρίξει ανοιχτά, θέλοντας να παρουσιάσει ένα αξιόμαχο ψηφοδέλτιο, κάτι το οποίο βέβαια έχει σοβαρές δυσκολίες για όλους τους υποψήφιους.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες, κι αν δεν υπάρξουν κάποιες πολύ σημαντικές αλλαγές, ο Λαμπρινός για τον Δήμο Ηρακλείου και ο Αρναουτάκης για την Περιφέρεια, φαντάζουν πλέον ως φαβορί, με δεδομένο πως διαθέτουν ήδη σημαντικά στελέχη, που μπορούν να συμβάλουν αρκετά στην προεκλογική εκστρατεία. Μέχρι βέβαια να ανακοινωθούν τελικά οι υποψήφιοι, αλλά και οι συνδυασμοί, τα πάντα παραμένουν ρευστά, αν και οι πρώτες ενδείξεις υποδηλώνουν το πώς περίπου θα κινηθούν τα φαβορί.