Η ΠΟΡΤΑ ΚΑΙ Ο ΚΑΚΟΣ ΜΑΣ Ο ΚΑΙΡΟΣ Από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα

Κλιμάκιο της τεχνικής υπηρεσίας έχει αναλάβει να πραγματοποιήσει εξονυχιστικό έλεγχο στο κτήριο το Θεατρικού Σταθμού στο λιμάνι, μετά το απίστευτο περιστατικό που σημειώθηκε και αφορά στην πτώση της κεντρικής πόρτας της εισόδου, την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη θεατρική παράσταση. Το απίστευτο περιστατικό που αποκάλυψε η «Π» προκάλεσε αίσθηση, καθώς από πραγματικό θαύμα δε θρηνήσαμε θύματα από την πτώση της βαριάς πόρτας, που χρειάστηκε γερανοφόρο όχημα της Πολιτικής Προστασίας για να σηκωθεί και να τοποθετηθεί στη θέση της.

Η έλλειψη συντήρησης και στοιχειώδους ασφάλειας ενός τόσο σημαντικού χώρου που διατίθεται αδιάκοπα για τη διοργάνωση παραστάσεων, ομιλιών και εκδηλώσεων εγείρει μείζονα ζητήματα για τα οποία μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν επίσημες απαντήσεις. Όπως είναι γνωστό, ο χώρος ανήκει ιδιοκτησιακά στον ΟΛΗ και παρά τα αλλεπάλληλα αιτήματα του Δήμου Ηρακλείου με τα οποία ζητά την παραχώρησή του, δεν ανταποκρίνεται θετικά. Εδώ και χρόνια ανάμεσα στους δύο φορείς υπάρχει ένα άτυπο καθεστώς διαχείρισης του χώρου για να φιλοξενηθούν εκδηλώσεις, με δεδομένο το γεγονός ότι υπάρχει ένδεια σε διαθέσιμους χώρους.

Ειδικά για τους τοπικούς καλλιτέχνες η χρήση του χώρου είναι εξαιρετικά σημαντική αφού το Πολιτιστικό Κέντρο χρεώνει  σκληρό “χαράτσι” στη διάθεση των χώρων του, ζητώντας ποσά στα οποία δεν μπορούν να ανταποκριθούν οι τοπικοί δημιουργοί, προκαλώντας την απολύτως δικαιολογημένη διαμαρτυρία τους. Έτσι, η διάθεση του Θεατρικού Σταθμού είναι μονόδρομος που όμως περνά από συμπληγάδες και σε σχέση με το καθεστώς διαχείρισης αλλά και με τη συντήρηση του χώρου.

Σε κάθε περίπτωση η πλευρά του Δήμου ανέλαβε χθες πρωτοβουλία για τον έλεγχο του χώρου από ειδικό κλιμάκιο της τεχνικής υπηρεσίας, το οποίο θα ελέγξει εξονυχιστικά όλο το πλαίσιο λειτουργίας, τις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, τη στατικότητα, τις υγρασίες, το σύστημα πυρασφάλειας… Όπως τονίζει η κ. Πλεύρη με δηλώσεις της στην «Π», το πόρισμα του κλιμακίου της τεχνικής υπηρεσίας είναι αυτό που θα καθορίσει και το πώς θα κινηθούμε σε σχέση με τη διαχείριση του χώρου, ενώ μέχρι να ελεγχθεί δεν θα γίνονται εκδηλώσεις.

Η ΠΟΡΤΑ ΚΑΙ Ο ΚΑΚΟΣ ΜΑΣ Ο ΚΑΙΡΟΣ
Από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα
Το 1982 η πρώτη παραχώρηση του Θεατρικού Σταθμού στον Δήμο Ηρακλείου

Ο “Μουσικός Αύγουστος” του Μάνου Χατζιδάκι ήταν η αφορμή για την ανακάλυψη του χώρου του Θεατρικού Σταθμού και την αξιοποίησή του ως χώρου εκδηλώσεων. Αυτό τονίζει με δηλώσεις του στην  «Π» ο αντιδήμαρχος Μ.Βασιλάκης ο οποίος ήταν ο πρώτος που εγκαινίασε το καθεστώς της επ’ αόριστον παραχώρησής του στον Δήμο Ηρακλείου με την ιδιότητα του προέδρου του Λιμενικού Ταμείου. Όπως ο ίδιος περιγράφει, το Ηράκλειο είχε την τύχη να ζήσει δύο εκπληκτικούς “Μουσικούς Άυγουστους”, που έγραψαν ιστορία στα πολιτιστικά πράγματα, καθώς έφεραν τη σφραγίδα του αξεπέραστου Μάνου Χατζιδάκι.

Το 1980  και το 1981 το Ηράκλειο έζησε μεγάλες στιγμές, στο πλαίσιο των κορυφαίων εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν και μάλιστα τότε ανακαλύφθηκε και το “μικρό” κηποθέατρο Μ. Χατζιδάκις που πήρε το όνομα του αείμνηστου δημιουργού, που άφησε το αποτύπωμα του στο Ηράκλειο.

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Βασιλάκη, η ομάδα εργασίας που πλαισίωνε τον Μ. Χατζιδάκι στο πλαίσιο της έρευνας που πραγματοποίησε στην πόλη, ανακάλυψε έναν αποθηκευτικό χώρο στο λιμάνι, για τον οποίο αξιολόγησε ότι μπορεί να αξιοποιηθεί για τη διοργάνωση εκδηλώσεων. Αυτό έγινε το 1982, οπότε ο Μουσικός Αύγουστος δεν πραγματοποιήθηκε αλλά άνοιξε ο δρόμος για τη διαμόρφωση και την αξιοποίηση του Θεατρικού Σταθμού. Μάλιστα, όπως τονίζει ο αντιδήμαρχος, ο ίδιος με την ιδιότητα του προέδρου του Λιμενικού Ταμείου ήταν ο πρώτος ο οποίος υπέγραψε για την επ’ αόριστο παραχώρησή του στον Δήμο Ηρακλείου.