Οργή και αποτροπιασμό στην κοινή γνώμη έχει προκαλέσει το θανατηφόρο τροχαίο που συνέβη στα Χανιά, όταν ο 45χρονος οδηγώντας χωρίς δίπλωμα και μεθυσμένος με εγκληματικό τρόπο αφαίρεσε τη ζωή ενός 22χρονου που δεν είχε καμία συμμετοχή στο τροχαίο.
Όπως αναφέρει το tovima.gr, με βάση τον ισχύοντα πλέον Ποινικό Κώδικα, (γνωστό ως Κώδικα Φλωρίδη),η ποινή που αντιμετωπίζει ο εγκληματίας οδηγός στην Κρήτη, που ήδη διώκεται, είναι για κακούργημα, και οι ποινές που προβλέπονται είναι είναι πολυετείς καθείρξεις, πάνω από 10 ή 15 χρόνια που μπορεί να φθάσουν και πάνω από 20 χρόνια, καθώς ο εν λόγω ήταν υπότροπος και με ποινικό μητρώο.
Ο κατηγορούμενος για το έγκλημα σε βάρος του ανύποπτου 22χρονου θα απολογηθεί την Τετάρτη στον ανακριτή με βάση τις νέες διατάξεις για τα τροχαία, που είναι πλέον εξαιρετικά αυστηρές και η πιθανότητα να κρατηθεί προσωρινά είναι πολύ μεγάλη.
Τι προβλέπεται όμως πλέον για τις σοβαρές τροχαίες παραβάσεις και τι για τους οδηγούς που κινούνται στους δρόμους υπό την επήρεια αλκοόλ;
Ο νέος Ποινικός Κώδικας που ήδη ισχύει και εφαρμόζεται και στην περίπτωση του εγκληματικά ασυνείδητου οδηγού στην Κρήτη, προβλέπει ότι:
-για Μέθη
-Υπερβολική ταχύτητα
-Παραβίαση κόκκινου σηματοδότη, αν υπάρξει τραυματισμός ή θάνατος,
-η κατηγορία πλέον είναι κακούργημα με ποινές από 10 η 15 χρόνια κάθειρξη και πάνω που μπορεί σε πολύνεκρα τροχαία να είναι ως και ισόβια.
Η ποινική μεταχείριση, που ίσχυε ως πρόσφατα και δεν πήγαινε κανένας φυλακή, ούτε σε προσωρινή κράτηση, αν σκότωνε η αν τραυμάτιζε, οδηγώντας μεθυσμένος, περνώντας με κόκκινο η με υπερβολική ταχύτητα πια δεν ισχύουν.
Τι προβλέπει ο νόμος και δεν το έκαναν οι αστυνομικοί
Και πάμε τώρα στο τί προβλέπει ο νέος νόμος για τον οδηγό που ελέγχεται και βρίσκεται να είναι μεθυσμένος.
-σε περίπτωση μέθης οδηγού με σημαντικό ποσοστό αλκοόλ στο αίμα, προβλέπεται σύλληψη και παραπομπή στο Αυτόφωρο.
Η κράτηση του έως ότου δικαστεί αποφασίζεται μόνον από τον εισαγγελέα, ο οποίος οφείλει να ενημερώνεται από τις αστυνομικές αρχές μετά τη σύλληψη του μεθυσμένου οδηγού.
Μόνον ο εισαγγελέας μπορεί να διατάξει προφορικά να αφεθεί ελεύθερος ο μεθυσμένος οδηγός μέχρι να δικαστεί στο αυτόφωρο.
Και αυτή η εντολή γράφεται πάνω στην έκθεση σύλληψης του μεθυσμένου οδηγού.
Οι ποινές για την οδήγηση υπό το κράτος μέθης που προβλέπονται πλέον μπορεί να φθάσουν ως και τα πέντε χρόνια και οπωσδήποτε η πιθανότητα να φυλακιστεί ο ανεύθυνος οδηγός είναι πολύ μεγάλες.
Στην προκειμένη περίπτωση, με το τραγικό τροχαίο στην Κρήτη, όπως προκύπτει, σύμφωνα με πληροφορίες από εισαγγελικές πηγές, τις οποίες δημοσιεύει το tovima.gr, oι αστυνομικοί που έκαναν έλεγχο αλκοτέστ στον δράση του εγκληματικού τροχαίου,
-ΔΕΝ ΣΥΝΕΤΑΞΑΝ ΕΚΘΕΣΗ ΣΥΛΛΗΨΗΣ ΤΟΥ ΔΡΑΣΤΗ,
– ΔΕΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΑΝ ΚΑΝ ΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ,
– ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΝΤΟΛΗ ΤΟΥ ΝΑ ΤΟΝ ΑΦΗΣΟΥΝ.
Με από αυτά κρατήθηκαν με εντολή εισαγγελέα και διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση, δηλαδή εισαγγελική έρευνα με αντικείμενο να ερευνηθεί η άσκηση σε βάρος τους ποινικής δίωξης για παράβαση καθήκοντος ενώ δεν μπορούσε η εισαγγελία σύμφωνα με τον νόμο για αυτό το αδίκημα να παραπέμψει τους αστυνομικούς στο αυτόφωρο και γι’ αυτό σταμάτησε η κράτηση τους.
Τι υποστηρίζουν εισαγγελικές πηγές
Πάντως οι ισχυρισμοί που διατυπώθηκαν και αποδίδονται στους ίδιους τους ελεγχόμενους αστυνομικούς και διατυπώθηκαν δημόσια και από την εκπρόσωπο της Ελληνικής Αστυνομίας, ότι τακτική άτυπη ήταν στα Χανιά να μην συλλαμβάνονται οι μεθυσμένοι οδηγοί μετά από αλκοτέστ, αν είχαν βρεθεί με ποσοστό 0,60, προκάλεσε ερωτήματα.
Επίσης , όπως και ο ισχυρισμός που επίσης αποδόθηκε στους ελεγχόμενους αστυνομικούς, ότι είχε δοθεί εντολή από τον εισαγγελέα να μην εφαρμόζονται συλλήψεις και αυτόφωρο στις περιπτώσεις των μεθυσμένων οδηγών, στην περιοχή των Χανίων προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από εισαγγελικής πλευράς.
Εισαγγελικές πηγές απέκλειαν να υπήρξε εντολή εισαγγελέα να μην συλλαμβάνονται μεθυσμένοι οδηγοί και να μην παραπέμπονται στο αυτόφωρο.
Το απόκλειαν, τονίζοντας, ότι κάτι τέτοιο είναι «χοντρή» παράβαση του νόμου και δεν μπορεί να έχει γίνει.
Διευκρίνιζαν όμως ότι σύμφωνα με το Κανονισμό της Αστυνομίας, πολλές φορές σε περιπτώσεις αδικημάτων που είναι ελαφρά, χαμηλής ποινικής απαξίας, όπως υγειονομικές και άλλες παραβάσεις, ο δράστης δεν παραπέμπεται στο αυτόφωρο αλλά διαβιβάζεται στην εισαγγελία η σχετική μήνυση.
Η πρακτική αυτή, πάντως διευκρίνιζαν με κατηγορηματικότητα, δεν τηρείται για τις περιπτώσεις μέθης και μάλιστα σε επίπεδα υψηλά και μάλιστα σε υπότροπους δράστες, όπως ο εγκληματικά ανεύθυνος οδηγός στην Κρήτη.