Συμβαση για λιμενικο περιπτερο

Το πρώτο μεγάλο βήμα για να πάρει ξανά ζωή το επί σειρά ετών εγκαταλελειμμένο λιμενικό περίπτερο σηματοδοτεί η συμβασιοποίηση της μελέτης αποκατάστασης του διατηρητέου ιστορικού κτιρίου. Η υπογραφή της σύμβασης έγινε χθες σε πανηγυρικό κλίμα στα γραφεία του ΟΛΗ από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο Απόλλωνα Φιλιππή και το μέλος της διοίκησης Αγγέλα Σμυρνάκη, με τον κ. Οδυσσέα Σγουρό νόμιμο εκπρόσωπο της αναδόχου Ένωσης Οικονομικών Φορέων «Οδυσσέας Σγουρός, Εμμανουήλ Βοσκάκης, Εμμανουήλ Τζανάκης Νικόλαος Ταβλάς, Αθανάσιος Γεωργιλάς». Παρών στην υπογραφή ήταν και ο προϊστάμενος της Εφορίας Νεωτέρων Μνημείων Σ. Φανουράκης.

Ο προϋπολογισμός του έργου φτάνει στο ποσό των 145.971,85 ευρώ και με την υλοποίησή του αναμένεται να επανέλθει το λιμενικό περίπτερο στην αρχική του μορφή. Ειδικότερα, στον σχεδιασμό του οργανισμού, είναι από το κτίριο αυτό να απομακρυνθούν όλες οι αυθαίρετες προθήκες, ώστε να μείνει το αρχικό κέλυφος, το οποίο όταν αναστηλωθεί θα μπορεί να αξιοποιηθεί για ψυχαγωγικές και πολιτιστικές δράσεις. Για την ακρίβεια, το μοντέλο διαχείρισης που έχει επιλεγεί είναι η συνδυαστική λειτουργία του λιμενικού περίπτερου ως χώρου που θα στεγάσει πολιτιστικές δραστηριότητες και ως εστιατόριο.

Σύμφωνα με την κ. Σμυρνάκη, η απόφαση της δρομολόγησης διαδικασιών για την αξιοποίηση του λιμενικού περίπτερου, είναι εξαιρετικά σημαντική, όχι μόνο επειδή θα δώσει το «φιλί της ζωής» σε ένα κτίσμα που είναι ταυτισμένο με την ιστορία του Ηρακλείου, αλλά και γιατί με τον εξωραϊσμό του ικανοποιείται το αίτημα τοπικής κοινωνίας, η οποία μέσω τοπικών φορέων έχει ζητήσει τη διατήρηση του κτίσματος.

Ο στόχος που έχει τεθεί είναι αμέσως μετά την ολοκλήρωση της μελέτης να αναζητηθούν κονδύλια για την αποκατάσταση του ιστορικού αυτού κτιρίου, προκειμένου να αποδοθεί στην τοπική κοινωνία.

Η απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού και συγκεκριμένα του Κεντρικού Συμβουλίου Νεοτέρων Μνημείων να χαρακτηρίσει το λιμενικό περίπτερο ως διατηρητέο έβαλε φρένο στα παλαιότερα σχέδια του Δήμου, να κατεδαφιστεί το κτίριο. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπέρμαχος της διατήρησης του λιμενικού περίπτερου, εκτός από το Σύλλογο Αρχιτεκτόνων, ήταν και η Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κρήτης, που με σχετική εισήγησή της προς το αρμόδιο συμβούλιο του Υπουργείου Πολιτισμού ζητούσε να αναδειχτεί το αρχικό κτίριο, το οποίο είναι ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα κτίρια της μεταμοντέρνας αρχιτεκτονικής στην πόλη… και έχει συνδεθεί με σημαντικά γεγονότα της μεταπολεμικής ζωής του Ηρακλείου.

Το λιμενικό περίπτερο κατασκευάστηκε το 1951 και βασίζεται σε μελέτη που εκπονήθηκε από τον αρχιτέκτονα μηχανικό Ι. Τζομπανάκη, η οποία εγκρίθηκε από τη Γενική Διοίκηση Κρήτης. Ωστόσο, η ιδέα για την κατασκευή ενός τουριστικού περίπτερου στο βορειοδυτικό τμήμα της παλιάς πόλης ήταν παλαιότερη και προσδιορίζεται στη δεκαετία του 1940.

Σκοπός της ενέργειας ήταν η αναβάθμιση της περιοχής και η λειτουργία της ως πόλος έλξης για τους κατοίκους της.
Η δημοπράτηση του έργου έγινε στις 30-6-51 από τη Λιμενική Επιτροπή Ηρακλείου και ο προϋπολογισμός του έργου ανερχόταν σε 270 εκ. δρχ. Ανάδοχος του έργου αναδείχτηκε ο Σταύρος Θεοδωράκης. Το 1958 η λιμενική επιτροπή ενέκρινε την επέκταση του περίπτερου. Η μελέτη έγινε και πάλι από τον Ι. Τζομπανάκη και ανάδοχος ήταν ο Αλ. Μανιδάκης. Το «λιμενικό περίπτερο» επί σειρά ετών μισθωνόταν από το λιμενικό ταμείο, και οι διάφοροι ενοικιαστές είχαν την ευθύνη για τη συντήρησή του υπό την επίβλεψη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Λιμενικού Ταμείου…