Θα τον άφηναν να πεθάνει ή θα τον σκότωναν!

Ικανοί να άφηναν τον Μιχάλη Λεμπιδάκη να πεθάνει λόγω βεβαρημένης υγείας ή ακόμα και να τον σκότωναν εκτιμούν οι αστυνομικοί ότι ήταν οι απαγωγείς, εφόσον «στράβωνε» η υπόθεση.  Αυτή τουλάχιστον είναι η εκτίμηση την οποία παραθέτουν  στη δικογραφία, παρακολουθώντας εκ των έσω όλους αυτούς τους μήνες την πολύκροτη υπόθεση. Ανατριχιαστικά όμως είναι και τα όσα αναφέρονται για τις επαφές-μαρτύριο των απαγωγέων, με την οικογένεια, τους συγγενείς και τους φίλους καθ’ όλο το διάστημα της ομηρείας.

Η «Π» παρουσιάζει μία προς μία τις επαφές των απαγωγέων από τις 2 Απριλίου, οπότε και εστάλη «αναγνωριστικό» μήνυμα, μέχρι και τις 28 Σεπτεμβρίου, οπότε ήταν και η τελευταία τους επικοινωνία. Κάθε sms και μία «σταύρωση» για την οικογένεια, που εκλιπαρούσε για τον άνθρωπό της. «Θα σας στείλουμε το δάκτυλό του», «θα σας τον στείλουμε νεκρό» απειλούσαν, εξύβριζαν, εκβίαζαν, επιχειρώντας να τους «γονατίσουν», να τους εξοντώσουν.

Προκύπτουν επίσης εντυπωσιακά στοιχεία για την ημέρα της αρπαγής του επιχειρηματία που «γεννούν» νέο κύκλο ερωτηματικών για τις «πηγές» πληροφόρησης των απαγωγέων. Όσο για τους συλληφθέντες, η Αστυνομία έχει προσδιορίσει τον ρόλο τους, προς το παρόν πάντως τους αφήνει να «φαγώνονται» μεταξύ τους.

ΤΙ ΕΚΤΙΜΟΥΝ ΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ – Αν “στράβωνε η δουλειά” θα τον σκότωναν

Οι απαγωγείς ήταν τόσο αδίστακτοι που δεν τους «καιγόταν» καρφί για τη ζωή του Μιχάλη Λεμπιδάκη αποφαίνονται οι αστυνομικοί που χειρίστηκαν την υπόθεση, υπογραμμίζοντας ότι δεν είχαν καμία αναστολή να τον αφήσουν να πεθάνει λόγω επιβάρυνσης της υγείας του ή ακόμα και να τον σκοτώσουν εφόσον «στράβωνε» η δουλειά. «Ως εκ τούτου, η στάση των απαγωγέων χαρακτηρίζεται από βαναυσότητα και ουδεμία ένδειξη αντίληψης του κινδύνου που διέτρεχε ο απαχθείς, με τους απαγωγείς στο σύνολό τους να έχουν πλήρως υποτάξει την βούλησή τους στον σκοπό, αποδεχόμενοι την όποια πιθανότητα θανάτου του απαχθέντος, η οποία θα προερχόταν είτε σκόπιμα σε περίπτωση που δεν ικανοποιούνταν οι απαιτήσεις τους είτε από τυχαίο συμβάν (επιβάρυνση υγείας).

Επιπροσθέτως, οι απαγωγείς από το πρώτο διάστημα είχαν υπερτονίσει ότι δύνανται να κρατήσουν τον απαχθέντα για μεγάλο χρονικό διάστημα, εφόσον η οικογένεια δεν ικανοποιήσει πλήρως τις απαιτήσεις τους, ήτοι οι απαγωγείς έμεναν πιστοί στο πλάνο που είχε τεθεί και τις οικονομικές επιδιώξεις που είχαν προαποφασισθεί, στην επίτευξη των οποίων ήταν διατεθειμένοι να φτάσουν με οιοδήποτε κόστος ως προς την ζωή και την υγεία του Μιχάλη Λεμπιδάκη». Αυτές είναι ακριβώς οι λέξεις που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι που γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα τις πραγματικές διαστάσεις αυτής της υπόθεσης- θρίλερ, η οποία είχε αίσιο τέλος. Σε αυτό «δένει» απόλυτα και η δήλωση του ίδιου του απαχθέντος μία ημέρα μετά την απελευθέρωσή του, ότι η λήξη της ομηρείας του ήταν ένα θαύμα.

Κάθε sms και μια «σταύρωση» – ΟΙ ΑΠΕΙΛΕΣ, ΟΙ ΥΒΡΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΒΙΑΣΜΟΙ ΤΩΝ ΑΠΑΓΩΓΕΩΝ 

«Θα του κόψουμε το δάκτυλο», «ο Μιχάλης έκανε απόπειρα να κόψει τις φλέβες του», «θα τον πάρετε πίσω νεκρό» είναι κάποιες από τις απειλές που εκτόξευαν σε μέλη της οικογένειας, τα οποία «σφυροκοπούσαν» ψυχολογικά σε κάθε νέα επικοινωνία τους. Η «Π» παρουσιάζει σήμερα καρέ-καρέ μία προς μία τις επικοινωνίες των απαγωγέων με την οικογένεια, τους συγγενείς, τους φίλους και τους συνεργάτες του απαχθέντος, οι οποίοι κινούνταν σε μία ακτίνα από τις Βρύσες μέχρι το Καταλαγάρι, τη λεωφόρο Καζαντζίδη αλλά και περιοχές της Αθήνας, όπως στην Κηφισιά.

Το 1ο μήνυμα στην οικογένεια Λεμπιδάκη στέλνεται λίγα 24ωρα μετά την αρπαγή του επιχειρηματία και συγκεκριμένα στις 2 Απριλίου, στις 18:23. Αποδέκτης είναι ο Μανόλης Λεμπιδάκης, αδελφός του απαχθέντος και το μήνυμα στέλνεται από… Ινδό του Κερατσινίου. Είναι το λεγόμενο «αναγνωριστικό» μήνυμα ώστε η οικογένεια να ξέρει ότι συνομιλεί με τον διαπραγματευτή «ΑΒ».

Η 2η επικοινωνία ακολουθεί από το ίδιο «ινδικό» τηλέφωνο και γίνεται στις 3 Απριλίου, στις 2:35 το μεσημέρι. Στέλνεται το μήνυμα στο οποίο διατυπώνουν το αίτημά τους για τα λύτρα, ζητώντας 100 εκατομμύρια ευρώ.

Η 3η επικοινωνία σημειώνεται από άλλη τηλεφωνική σύνδεση  στις 9 Απριλίου με τον απαγωγέα να ρωτά την οικογένεια αν είναι έτοιμη να ανταποκριθεί και να περάσει το Πάσχα με τον άνθρωπό της.

Η 4η επικοινωνία ακολουθεί στις 11 Απριλίου από διαφορετική σύνδεση και σε αυτήν για πρώτη φορά οι απαγωγείς υποδεικνύουν στην οικογένεια το σημείο όπου θα βρουν την πρώτη απόδειξη ζωής. Επί της εθνικής, κοντά στις Σίσες Ρεθύμνου έχουν αφήσει επιστολή στην οποία ο απαχθείς δίνει την απάντηση σε ερώτηση της οικογένειας.

Η 5η επικοινωνία καταγράφεται στις 12 Απριλίου οπότε και οι απαγωγείς ζητούν ενημέρωση ως προς την συγκέντρωση των χρημάτων.

Η 6η επικοινωνία ακολουθεί δύο ημέρες μετά, στις 14 Απριλίου. Η οικογένεια γνωστοποιεί ότι έχει συγκεντρώσει το ποσό των 6.140.000 ευρώ. Οι απαγωγείς ωστόσο παραμένουν σταθεροί στα 100 εκατομμύρια.

Στην 7η επικοινωνία, στις 19 Απριλίου, οι απαγωγείς μειώνουν για πρώτη φορά τις απαιτήσεις τους στα 70 εκατομμύρια ευρώ.

Η 8η επικοινωνία σημειώνεται στις 20 Απριλίου. Σε αυτήν οι δράστες απαντούν με τεχνητό σφύριγμα σε ερωτήσεις της οικογένειας σε σχέση με την κατάσταση της υγείας του Μιχ. Λεμπιδάκη.

Στις 21 Απριλίου οι απαγωγείς αρχίζουν τις απειλές προς τους διαπραγματευτές της Αστυνομίας. Ορίζουν την 27η Απριλίου ως καταληκτήρια ημερομηνία για την παράδοση των λύτρων.

Στις 26 Απριλίου οι απαγωγείς αλλάζουν τακτική. Αποστέλλουν sms σε κουμπάρο, στενό φίλο και συνεργάτη  του Μιχάλη Λεμπιδάκη. Σε αυτό τον ενημερώνουν ότι στην εθνική οδό, στον δρόμο από Βρύσες προς Χανιά υπάρχει επιστολή και βίντεο-απόδειξη ζωής. Ζητούν να παραδοθεί το υλικό στα χέρια του Γιάννη Λεμπιδάκη, πατέρα του απαχθέντος, ενώ παράλληλα ενημερώνουν ότι η υγεία του 54χρονου επιχειρηματία βρίσκεται σε κίνδυνο.

Στις 2 Μαΐου πραγματοποιείται η 11η επικοινωνία. Σε αυτό το sms ενημερώνουν την οικογένεια ότι ο άνθρωπός τους είναι σε άσχημη κατάσταση με πυρετό και πόνους στην κοιλιά και κατηγορούν Αστυνομία και οικείους για το γεγονός ότι δεν έχουν συγκεντρωθεί τα 70 εκατομμύρια ευρώ.

Στις 3 Μαΐου οι επαφές συνεχίζονται στο ίδιο ύφος με αυτό της προηγούμενης ημέρας.

Στις 5 Μαίου οι απαγωγείς επιχειρούν να αυξήσουν την πίεση προς την οικογένεια, στην οποία χτυπούν καμπανάκι για την υγεία του Μιχάλη Λεμπιδάκη.

Στις 12 Μαΐου η οικογένεια ενημερώνει τους απαγωγείς ότι έχει καταφέρει να συγκεντρώσει 8,5 εκατομμύρια ευρώ.

Το τελεσίγραφο και η διακοπή των διαπραγματεύσεων

Στις 17 Μαΐου οι απαγωγείς αποστέλλουν μηνύματα στον αδελφό και στον πατέρα Λεμπιδάκη, καθώς και σε συνεργάτη τους. Όπως αναφέρεται: ενημερώνουν την οικογένεια ότι το «παιχνίδι», ήτοι η διαπραγμάτευση, τελείωσε, καθώς αμφότερες οι πλευρές «έπαιξαν και έχασαν», αφήνοντας δηλαδή να εννοηθεί ότι ο απαχθείς δεν βρίσκεται πλέον στη ζωή, με τα μηνύματα να λαμβάνουν χαρακτήρα δηλωτικό τετελεσμένων γεγονότων.

Επανέρχονται στις 21 Ιουνίου και αφού είχε μεσολαβήσει η δραματική επιστολή της οικογένειας. Οι οικείοι του ομήρου ζητούν απόδειξη ζωής, να απαντήσει σε συγκεκριμένη ερώτηση, οι απαγωγείς το παίζουν δύσκολοι και ζητούν από την οικογένεια να βρει τα χρήματα και εν ανάγκη να απευθυνθεί στα ΜΜΕ στα οποία θα ανακοίνωνε το ποσό που θα έχει συγκεντρώσει.

Στις 28 Ιουνίου επανέρχονται και ζητούν νέα ενημέρωση για τα λύτρα. Στην επόμενη επικοινωνία η οικογένεια έχει ανεβάσει το ποσό στα 8.810.000 ευρώ ενώ οι απαγωγείς μειώνουν τις απαιτήσεις τους στα 50 εκατομμύρια ευρώ.

Στις επαφές που ακολουθούν οι απαγωγείς διαμηνύουν ότι μόνο όταν θα υπάρξει συμφωνία για τα λύτρα, θα δώσουν νέα απόδειξη ζωής και προειδοποιούν την οικογένεια ότι ο άνθρωπός τους βρίσκεται σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση. Τους εκβιάζουν ότι θα επικοινωνήσουν ξανά μαζί τους σε δύο μήνες, δηλαδή από Αύγουστο. Στις εκκλήσεις της οικογένειας για απόδειξη ζωής, τους απειλούν ότι θα στείλουν το δάκτυλό του.

Βρισκόμαστε πλέον στον Ιούλιο και οι απαγωγείς απορρίπτουν τη νέα προσφορά της οικογένειας, την οποία προειδοποιούν ότι ο Μιχάλης δεν θα αντέξει μέχρι το τέλος. Ενημερώνουν, ωστόσο ότι θα υπάρξει νέα απόδειξη ζωής.

Στις 8 Ιουλίου σε μήνυμα που αποστέλλεται στο κινητό της μητέρας του απαχθέντος υποδεικνύεται το σημείο που έχει αφεθεί η νέα επιστολή.

Έκανε απόπειρα αυτοκτονίας

Στις 11 Ιουλίου οι απαγωγείς στέλνουν μηνύματα στη μητέρα και σε δύο συνεργάτες του απαχθέντος και τους ενημερώνουν ότι ο Μιχάλης έκανε απόπειρα αυτοκτονίας με πλαστικό μαχαίρι, επιχειρώντας να κόψει τις φλέβες του και  προειδοποιούσαν την οικογένεια ότι αν δεν συγκεντρώσει το απαιτηθέν ποσό εντός τριημέρου, ο απαχθείς θα «επιστρέψει» νεκρός στο σπίτι του.

Στις επαφές που ακολουθούν απειλούν ότι Μιχάλης θα επιστρέψει νεκρός ενώ η οικογένεια ενημερώνει ότι έχει συγκεντρώσει 9.085.000 ευρώ.

Οι απαγωγείς σε νέα μηνύματα απειλούν ότι αν δεν πάρουν 50 εκατομμύρια, θα διαρρεύσουν βίντεο και χειρόγραφα στα ΜΜΕ.

Στις 25 Αυγούστου φθάνει σε εταιρεία φίλου του απαχθέντος, στη λεωφόρο Καζαντζίδη στο Ηράκλειο, φάκελος με αποδέκτη την οικογένεια.  Σε αυτόν περιλαμβάνονται οι δύο επιστολές και το usb στο οποίο ο απαχθείς αναφέρεται στο τρομοκρατικό χτύπημα της Βαρκελώνης.

Στις 29 Αυγούστου άγνωστος τηλεφωνεί στο κέντρο της εταιρείας του φίλου του απαχθέντος και τον ενημερώνει να παραλάβει από το ΚΤΕΛ φάκελο για την οικογένεια με τα στοιχεία θείας του Μιχ. Λεμπιδάκη. «Οι επιστολές προέρχονταν από τους δράστες και απευθύνονταν προς την οικογένεια, την οποία καλούσαν να συγκεντρώσει άμεσα το ποσό των 30 εκατομμυρίων ευρώ, ορίζοντας τα χρήματα να είναι σε χαρτονομίσματα των  50 και 100 ευρώ και να κατανεμηθούν ισομερώς σε δέκα  10 σφραγισμένα σακίδια χρώματος μαύρου, τα οποία εφόσον η οικογένεια συμφωνούσε, θα παραδίδονταν με συγκεκριμένη διαδικασία, η οποία θα λάμβανε χώρα από την 00:30 ώρα της 02/09/2017 (Κυριακή), με καθορισμένο τρόπο. Για τον σκοπό αυτό όρισαν στην οικογένεια προθεσμία αποδοχής την 30/08/2017 (Τετάρτη) από ώρα 16:00 έως ώρα 19:00, υπέδειξαν δε ως τρόπο κατάφασης επί της προτάσεώς τους, την τοποθέτηση διακριτού οχήματος της οικογένειας, σε πρατήριο υγρών καυσίμων επί του Β.Ο.Α.Κ. στην περιοχή Φόδελε Ηρακλείου.

Ο τρόπος με τον οποίο η οικογένεια θα έδειχνε ότι συμφωνούσε στην πρόταση των δραστών όσο και η διαδικασία παράδοσης των λύτρων, ορίζονταν στο βιντεοληπτικό υλικό, όπου παρουσιαζόταν ο απαχθείς να διαβάζει σελίδες χαρτιού με τις αναλυτικές οδηγίες προς την οικογένεια».

Στις 8 Σεπτεμβρίου οι απαγωγείς επανέρχονται. Επικοινωνούν με κουμπάρο του απαχθέντος και υποδεικνύουν την εκκλησία του Αγίου Εφραίμ. Αναφέρουν ότι στον προθάλαμο της τουαλέτας υπάρχει φάκελος με αποδέκτη τη σύζυγο του Μιχ. Λεμπιδάκη. Ο απαχθείς εκλιπαρεί για την παράδοση των λύτρων, αναφέρει ότι κινδυνεύει να τρελαθεί ενώ αναφέρεται ότι οι απαγωγείς έχουν εξαγριωθεί εξαιτίας διαρροής στα ΜΜΕ που αφορούσε στο βιντεοληπτικό υλικό που είχε διαρρεύσει από την προηγούμενη φορά.

Στις 23 Σεπτεμβρίου οι απαγωγείς δηλώνουν στην οικογένεια ότι διαθέτουν μεγάλη υπομονή και ότι δεν τους αρκεί το ποσό των 9.300.000 ευρώ που προσφέρει η οικογένεια.

Στις 25 Σεπτεμβρίου οι απαγωγείς ρίχνουν τις απαιτήσεις τους στα 18 εκατομμύρια ευρώ.

Στις 28 Σεπτεμβρίου οι απαγωγείς προειδοποιούν ότι αν δεν ολοκληρωθεί η συναλλαγή, θα κρατήσουν τον Λεμπιδάκη άλλους έξι μήνες.

Η τελευταία επαφή καταγράφεται το απόγευμα της 28ης Σεπτεμβρίου και υποδεικνύουν σε θεία του απαχθέντος ότι έχουν αφήσει φάκελο σε γραμματοκιβώτιο ιατρείου στην Κηφισιά.

Ο φάκελος περιείχε δύο επιστολές, στη μία απευθυνόταν «στα μέλη της οικογενείας, με τον απαχθέντα να μεταφέρει τη δυσαρέσκεια των απαγωγέων για την μη συμφωνία στην καταβολή των δεκαοκτώ εκατομμυρίων (18.000.000) ευρώ, καθώς και ότι οι απαγωγείς απείλησαν ότι θα τον μεταφέρουν σε έτερο κρησφύγετο, όπου οι φύλακες θα είναι πιο σκληροί απέναντί του. Τέλος, ο απαχθείς εκφράζει στην επιστολή την προσωπική του σωματική και ψυχική αδυναμία να υπομείνει για περισσότερο καιρό την κράτηση». Αυτή ήταν και η τελευταία τους επικοινωνία.

Τα ηγετικά στελέχη, ο εκτελεστικός πυρήνας και οι φύλακες

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, η δομή και οι ρόλοι των μελών της εγκληματικής οργάνωσης είχαν την ακόλουθη διάρθρωση:

Ηγετικά στελέχη: Είναι  τα άτομα που στρατολόγησαν τους άλλους δράστες. Ηγετικό ρόλο είχαν ο 46χρονος Ρεθυμνιώτης και ο 45χρονος επίσης Ρεθυμνιώτης που κατηγορείται για τον εμπρησμό πολιτικού γραφείου.

Εκτελεστικός – πυρήνας: Αναφέρονται τέσσερα άτομα χωρίς να ταυτοποιούνται.

Φύλακες: Στη φύλαξη του Μ. Λεμπιδάκη  συμμετείχαν ο 40χρονος Σκοπιανός, ο 46χρονος από το Ρέθυμνο που προαναφέραμε, ο 45χρονος που είχε κατηγορηθεί για ε-μπρησμό.

Επόπτες του κρυσφήγετου: Ο ιδιοκτήτης της μάντρας.

Τα άτομα που μιλούσαν με την οικογένεια: «Στη συγκεκριμένη δράση μετείχαν τα ηγετικά στελέχη είτε βρίσκονταν στην Κρήτη είτε στην Αττική». Επίσης, ο 44χρονος Χανιώτης και ιδιοκτήτης μπαρ,  ο 22χρονος Ρεθυμνιώτης, κάτοικος περιοχής Σφακίων, ακόμη ο 46χρονος Ρεθυμνιώτης, ο 60χρονος μεσίτης και η 16χρονη κόρη του.

Ξέπλυμα μαύρου χρήματος διαμερισμός μεριδίων: Για τον λόγο αυτό ενεργοποιήθηκαν δύο πυρήνες με την καθοδήγηση των ηγετικών στελεχών.

Βαθμός εμπλοκής: Ο 43χρονος Ρεθυμνιώτης διέθεσε το τελευταίο κρησφύγετο από 10/8 έως 2/10. Ο Σκοπιανός ανέλαβε χρέη φύλακα από 18/9. Θα λάμβανε 100 χιλιάδες ευρώ.Ο 22χρονος Ρεθυμνιώτης, ο 44χρονος ιδιοκτήτης του μπαρ και ο 46χρονος Ρεθυμνιώτης αναλάμβαναν επικοινωνίες διαπραγμάτευσης με την οικογένεια. Ο 46χρονος από το Ρέθυμνο προσέγγισε τον 45χρονο που είχε κατηγορηθεί για τον εμπρησμό γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ. Ο μεσίτης της παρέας έκανε διαπραγματεύσεις, ο 45χρονος προαναφερθείς ανέλαβε τη στρατολόγηση των μελών του β επιχειρησιακού πυρήνα. Ο ίδιος επίσης ήταν ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στους δύο πυρήνες «καθώς γνώριζε το λόγο απενεργοποίησης του πρώτου πυρήνα». Η ανήλικη με την καθοδήγηση του πατέρα της έστελνε επιστολές μέσω ΚΤΕΛ και αγόρασε κάρτες τηλεφώνου.

Έρευνες, προσαγωγές, συλλήψεις και σημειώματα

Στα σπίτια των προσαχθέντων και μετέπειτα συλληφθέντων βρέθηκε μεγάλος αριθμός καρτών κινητής τηλεφωνίας, συσκευές τηλεφώνων και άλλα ευρήματα που επιβεβαιώνουν, για την αστυνομία, την εμπλοκή των συλληφθέντων στην απαγωγή. Συγκεκριμένα, στο σπίτι ενός εκ των συλληφθέντων βρέθηκε χειρόγραφη σημείωση «20-9-2017 ΕΔΟΣΑ 50ευρώ στον Μ.Σ». Μία σελίδα μεγέθους Α4 με χειρόγραφες σημειώσεις «ΕΞΟΔΑ ΤΑΞΙΔΙΟΥ ΑΘΗΝΑΣ», τσαλακωμένο απόκομμα εφημερίδας REAL σελ. 36 με ημερομηνία 01/10/2017 με θέμα «Ο Μιχάλης Λεμπιδάκης απήχθη στις 30 Μαρτίου, έχει δηλαδή συμπληρώσει έξι ολόκληρους μήνες σε ομηρία», οκτώ ατζέντες τηλεφώνων, απόκομμα φακέλου αποστολής ΕΛΤΑ από Κηφισιά. Στο αυτοκίνητο του ιδιοκτήτη μπαρ από τα Χανιά βρέθηκαν πέντε αποκόμματα εισιτηρίων ANEK LINES, δρομολόγιο Χανιά- Πειραιάς,  από τις 14/7/2017 και 10/9/2017. Απόδειξη αγοράς καυσίμων από 3/7/2017 στο Μαρούσι, αποδείξεις διοδίων.

Τα κρησφύγετα και ο χρόνος παραμονής

Η παραμονή του Μ. Λεμπιδάκη στο πρώτο κρησφύγετο  διήρκεσε μέχρι τις αρχές Μάη.

  • Αρχές Μάη τρεις απαγωγείς τον μετέφεραν βραδινή ώρα στο δεύτερο κρησφύγετο, ένα πετρόχριστο οίκημα
  • Αρχές Ιουνίου μεταφέρθηκε μετά από διαδρομή 1-2 ωρών στο τρίτο κρησφύγετο.
  • Στις 6 Αυγούστου βράδυ εκτάκτως μεταφέρθηκε σε στάνη μέχρι 10 Αυγούστου.
  • Το βράδυ της 10ης Αυγούστου μεταφέρθηκε στο πέμπτο και τελευταίο κρησφύγετο.

Με την ακρίβεια ελβετικού σουγιά

Τουλάχιστον αριστοτεχνικός περιγράφεται ο τρόπος με τον οποίον οι απαγωγείς πήραν θέση με τα οχήματά τους ένα τέταρτο πριν την άφιξη του Μιχάλη Λεμπιδάκη στο αεροδρόμιο Ηρακλείου. Είναι εντυπωσιακή και η δουλειά των αστυνομικών της Ασφάλειας Ηρακλείου, οι οποίοι σάρωσαν δεκάδες κάμερες σε επίμαχες περιοχές και σε συνδυασμό με την αξιοποίηση μαρτυριών κατάφεραν να «δέσουν» τα οχήματα που χρησιμοποιήθηκαν για τον εγκλωβισμό και τον εμβολισμό του αυτοκινήτου του επιχειρηματία πριν τον αρπάξουν. Αποκαλύπτεται με ντοκουμέντα ότι οι απαγωγείς λειτούργησαν με την ακρίβεια ελβετικού σουγιά, επιβεβαιώνοντας ότι ήταν πολύ καλά οργανωμένοι και πληροφορημένοι. Και αυτό παραμένει μεγάλο ερωτηματικό στην υπόθεση που δυστυχώς μέχρι και σήμερα δεν έχει απαντηθεί. Οι απαγωγείς-και δεν μιλάμε μόνο για τους τέσσερις που συμμετείχαν στην αρπαγή-κινήθηκαν από διαφορετικούς δρόμους ώστε να μην υπάρξει ο παραμικρός συσχετισμός και αναπτύχθηκαν προς τον στόχο, αναμένοντας το «θήραμά» τους.