Μία δεκαετία μετά την εγκατάσταση του επενδυτή στο ακίνητο της Νέας Αλικαρνασσού όπου ζουν οι Ρομά, η Λότζια, εμφανίζει μια πρόταση, τη μοναδική – όπως υποστηρίζουν τα στελέχη της- που μπορεί να δώσει διέξοδο στη μετακίνηση του καταυλισμού και στην αξιοποίηση του ακινήτου, η οποία διασφαλίζει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση και μάλιστα χωρίς να χρειαστεί να δαπανήσει ο δήμος ούτε ένα ευρώ.
Η πρόταση που αναμένεται να συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, προβλέπει τη μετακίνηση του καταυλισμού από το σημείο που βρίσκεται σήμερα, στη νότια πλευρά του ίδιου οικοπέδου και συγκεκριμένα από την πλευρά που βρίσκεται το κλειστό Γυμναστήριο στα Δύο Αοράκια.
Ο επενδυτής του ακινήτου «Βήτα Πρώτη» έχει δώσει ήδη το «πράσινο φως» για τη μετακίνηση αυτή, η οποία δεν προσκρούει σε κοινωνικές αντιδράσεις όμορων κατοίκων, αφού και η τοπική κοινότητα έχει γνωμοδοτήσει θετικά.
Την ίδια στιγμή όλο το κόστος της μεταφοράς του καταυλισμού προτίθεται να το καλύψει η Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης που, όπως έχει ενημερώσει το Δήμο Ηρακλείου, έχει στο ταμείο της το ποσό των 5 εκ. ευρώ το οποίο διατίθεται για τέτοιους σκοπούς και όσο πιο γρήγορα προχωρήσει η διαδικασία τόσο μεγαλύτερα ποσά μπορούν να απορροφηθούν.
Το μόνο που μένει για να προχωρήσει η όλη διαδικασία είναι η τελική έγκριση των Ρομά, με τους οποίους ο δήμος Ηρακλείου βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τον Απρίλιο λήγει η τριετής παράταση που έχει δώσει ο δήμος για την ενοικίαση του χώρου στον επενδυτή, η οποία δύναται να παραταθεί. Το θέμα όμως είναι ότι αν για μια ακόμα φορά το θέμα της μετακίνησης του καταυλισμού οδηγηθεί σε αδιέξοδο, δεν είναι καθόλου απίθανο η επένδυση να ναυαγήσει και ο επενδυτής να αποχωρήσει.
Είναι η μοναδική ευκαιρία για τη μετακίνηση του καταυλισμού
«Η πατρότητα της ιδέας για τη μετεστέγαση του καταυλισμού σε άλλο σημείο του ίδιου ακινήτου, ανήκει στον Γιάννη Κουράκη» τονίζει με δηλώσεις του στην «Π» ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Περιουσίας Μανόλης Βασιλάκης ο οποίος εξηγεί ότι κατατέθηκε «στη διάρκεια συνάντησης στις 4 Φεβρουαρίου.
Έχοντας τη σύμφωνη γνώμη και την πλήρη συμπαράσταση του Δημάρχου, οι αντιδήμαρχοι Κοινωνικών Υπηρεσιών Ρένα Παπαδακη Σκαλίδη και Δημοτικής Περιουσίας, προχωρήσαμε αρχικά στη διερεύνηση των προϋποθέσεων. Επικοινώνησα με τον Πρόεδρο της Βήτα Πρώτη Βασίλη Μουχτάρη, ο οποίος αφού άκουσε με προσοχή την πρόταση επιφυλάχθηκε να απαντήσει.
Σύντομα ήρθε η θετική απάντηση από την εταιρεία. Ακολούθησε σειρά συνεννοήσεων και συσκέψεων με το Γενικό Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης Φτώχειας Γιώργο Σταμάτη τον πρόεδρο και τους μηχανικούς της Βήτα Πρώτη, με τους επικεφαλής των ομάδων των Ρομά κ. Κατσαρή και Σεραφειμόπουλο.
Δεν υπάρχει καμία άλλη λύση, για τη μετακίνηση του καταυλισμού, αφού κάθε πιθανή πρόταση που εξετάστηκε προσέκρουσε σε σκληρές κοινωνικές αντιδράσεις, ή εμφάνιζε προβλήματα ανυπέρβλητα. Είναι η μοναδική πρόταση που μπορεί να προχωρήσει για να δοθεί λύση όχι μόνο για την αξιοποίηση του ακινήτου από τον επενδυτή αλλά και για να μη μείνουν οι Ρομά μέσα στη λάσπη».
Όπως εξηγεί ο κ. Βασιλάκης, ο επενδυτής αυτή τη στιγμή έχει μισθώσει 140 στρέμματα και παραχωρεί τα 35 για να μετακινηθεί εκεί ο καταυλισμός. Η πρόταση για τη μετακίνηση του καταυλισμού σε 203 σπίτια, ανεπιφύλακτα ευνοεί τους Ρομά, οι οποίοι θα φύγουν από τη λάσπη και θα εξασφαλίσουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.
Αλλά ακόμα και εκείνοι που διαθέτουν σύγχρονες κατοικίες μέσα στον καταυλισμό επειδή είναι προκάτ κατασκευές, μπορούν να μετακινηθούν. Είναι σημαντικό ότι στην όλη διαδικασία ο δήμος δεν θα χρεωθεί ούτε ένα ευρώ, αφού οι δαπάνες θα καλυφθούν από τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ενώ και ο ίδιος ο επενδυτής προτίθεται να διαθέσει το ποσό των 800 χιλ. ευρώ. Είναι μια ευνοϊκή συγκυρία την οποία δεν πρόκειται να ξαναβρούμε.
Τι προβλέπεται η μετακίνηση του καταυλισμού
Με βάση τα στοιχεία της εισήγησης σε ότι αφορά στην καταγραφή του πληθυσμού, στον καταυλισμό σήμερα ζουν αθροιστικά 652 άτομα, που αντιστοιχούν σε 203 οικογένειες 189 άνδρες, 186 γυναίκες, 277 παιδιά. Από αυτούς 68 είναι έμποροι, στον ιδιωτικό τομέα εργάζονται 59 άτομα, στο δημόσιο τομέα απασχολούνται 46 άτομα, συλλέκτες παλιοσίδερων 7 άτομα, επαιτούν 7 άτομα και χωρίς δουλειά είναι 190 άτομα.
Ο πληθυσμός του καταυλισμού χωρίζεται σε δύο ομάδες όπου στην πρώτη έχουν ενσωματωθεί 297 και στη δεύτερη 355 άτομα. Ο καταυλισμός δε διαθέτει σύνδεση με ύδρευση δεν διαθέτει σύνδεση με ηλεκτρικό ρεύμα.
Κάποιες κατοικίες εξυπηρετούνται με φωτοβολταϊκές διατάξεις ή γεννήτριες ρεύματος, ενώ απουσιάζει παντελώς δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων και αντιπλημμυρική προστασία. Όπως είναι γνωστό στο εσωτερικό του καταυλισμού υπάρχουν δύο διαφορετικές ομάδες Ρομά, ανάμεσα στις οποίες υπάρχουν τριβές και στις συζητήσεις που έχουν γίνει με το Δήμο έχει καταγραφεί ένα φορτισμένο κλίμα ανάμεσα τους.
Στο πλαίσιο αυτό, ο σχεδιασμός της Λότζια είναι στο τμήμα του ακινήτου που θα αξιοποιηθεί για τη μετεγκατάσταση των Ρομά, να διαμορφωθούν δύο διαφορετικές γειτονιές. Στη μία γειτονιά προβλέπεται να γίνουν 95 κατοικίες και στην άλλη 108 κατοικίες. Σε κάθε γειτονιά θα υπάρχει αίθουσα πολλαπλών χρήσεων όπου οι Ρομά θα συγκεντρώνονται και θα μπορούν να διοργανώνουν εκδηλώσεις για διάφορες δραστηριότητες.
Επίσης θα υπάρχει αίθουσα διδασκαλίας για να γίνονται μαθήματα στο πλαίσιο του κοινωνικού φροντιστηρίου, ιατρείο στο οποίο θα παρέχονται ιατρικές υπηρεσίες και γραφείο διαχείρισης, παιδική χαρά, υποσταθμός της ΔΕΗ, δίκτυα αποχέτευσης πέρκολες, περιφράξεις και φυτεύσεις.