Θα λειτουργήσει ως πολυχώρος το ιστορικό “Μίνως”

Ξαναπαίρνει ζωή το ερειπωμένο διατηρητέο δημοτικό κτήριο που στέγασε το ιστορικό ξενοδοχείο «Μίνως» μέσα από τη συμβασιοποίηση της μελέτης αποκατάστασής του, με σκοπό χρησιμοποιηθεί ως πολυχώρος ανάδειξης και προβολής της κρητικής διατροφής. Τη σχετική σύμβαση υπέγραψε χθες ο δήμαρχος Ηρακλείου κ. Βασίλης Λαμπρινός προκειμένου να πάρει ζωή και πάλι το εμβληματικό κτήριο στην ιστορική οδό Πλάνης.

Συγκεκριμένα, το έργο που συμβασιοποιήθηκε αφορά στην ανάθεση του συνόλου των αναγκαίων μελετών που θα ανοίξουν το δρόμο για την αποκατάσταση του κτηρίου και του περιβάλλοντος χώρου του ώστε προοπτικά να λειτουργήσει ως πολυχώρος ανάδειξης και προβολής της κρητικής διατροφής. Η μελέτη ανέρχεται στο ποσό των 67.305,02 ευρώ  (χωρίς ΦΠΑ) και περιλαμβάνει μια σειρά επιμέρους μελετών και συγκεκριμένα  αρχιτεκτονική μελέτη κτηρίου και περιβάλλοντος χώρου, στατική μελέτη, ηλεκτρομηχανολογική μελέτη κτηρίου και περιβάλλοντος χώρου, μελέτη ενεργειακής απόδοσης κτηρίου.

Το κόστος της μελέτης καλύπτεται από ίδιους πόρους του Δήμου Ηρακλείου.  Αμέσως μετά την υπογραφή της μελέτης, ο δήμαρχος κ. Β. Λαμπρινός τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η ανάθεση της μελέτης αποκατάστασης και επανάχρησης του “MΙΝΩΣ” αποτελεί  το πρώτο βήμα για την αξιοποίηση  ενός εμβληματικού κτηρίου του Ηρακλείου, το οποίο επί σειρά ετών ήταν εγκαταλελειμμένο στη μοίρα του.

Η μετατροπή του σε πολυχώρο ανάδειξης και προβολής της κρητικής διατροφής, όπως προβλέπει ο σχεδιασμός μας, θα έχει  πολλαπλά οφέλη για τον τουρισμό, την τοπική επιχειρηματικότητα αλλά και συνολικά για την τοπική κοινωνία. Συνεχίζουμε με σταθερά βήματα  να αλλάζουμε την πόλη». Αμέσως μετά ο κ. Λαμπρινός πραγματοποίησε αυτοψία στον χώρο του πρώην  ξενοδοχείου, όπου είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τους μελετητές για τον σχεδιασμό τους και την προσέγγιση που θα έχουν στη διαχείριση του έργου τους.

Από την πλευρά του ο κ. Λαμπρινός εξήγησε ότι για τον ίδιο ο στόχος της δημοτικής αρχής είναι αφενός να αποκατασταθεί ένα σπουδαίο ιστορικό κτήριο που βρίσκεται στη «βιτρίνα» της πόλης  και παράλληλα να το ενταχθεί λειτουργικά μέσα στις δραστηριότητές της.

Τόσο η θέση του όσο και όλα τα στοιχεία που συνθέτουν τη διαδρομή του συνηγορούν στην αξιοποίησή του ως χώρο προβολής της κρητικής διατροφής. Ειδικότερα μέσα στον χώρο αυτό ο επισκέπτης θα έχει την δυνατότητα να έρθει σε διαδραστική επαφή με τα είδη διατροφής, τον τρόπο παρασκευής τους, τον χώρο παραγωγής καθώς και τους ανθρώπους-παραγωγούς.

Επίσης θα έχει τη δυνατότητα να τα γευτεί ή να τα μυρίσει ώστε να τα επιλέξει σε ένα εστιατόριο ή σε ένα κατάστημα πώλησης. Πρόκειται για μια σημαντική παρέμβαση του Δήμου σε ένα ιστορικό κτήριο της πόλης που εδώ και χρόνια βρίσκεται σε μια κατάσταση απόλυτης εγκατάλειψης.

Η ιστορία του δημοτικού κτηρίου της 25ης Αυγούστου

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Πολεοδομίας του Δήμου Ηρακλείου, το εν λόγω δημοτικό κτήριο από την εποχή της βενετοκρατίας είχε εξέχουσα θέση και χρήση. Μάλιστα στην τουρκοκρατία αναφέρεται η ύπαρξη στοάς παράλληλης με τον δρόμο. Μετά τον εμπρησμό του 1898 ιδιοκτήτης εμφανίζεται το Μοναστηριακό Ταμείο Ηρακλείου,  το 1919 το Μοναστηριακό Ταμείο Ηρακλείου αναθέτει στον αρχιτέκτονα Δημήτρη Κυριακό τον σχεδιασμό ενός τριώροφου μεγάρου στο βορεινό τμήμα, ενώ το νοτικό παρέμεινε διώροφο. Aργότερα, στα δυό κτήρια στεγάστηκε το ξενοδοχείο «ΜΙΝΩΣ».

Στα 1926 αρχίζει να λειτουργεί το ξενοδοχείο το οποίο φημιζόταν για την πολυτέλειά του. Το μέγαρο, μαζί με άλλα δύο κτήρια της απέναντι πλευράς της 25ης Αυγούστου, που είχαν ήδη κατασκευαστεί επίσης με σχέδια του Κυριακού, δέσποζαν στην αρχή της οδού Πλάνης, διαμορφώνοντας την πρώτη εικόνα για όποιον έφτανε στην πόλη. Το 1940 καταστράφηκε από τον βομβαρδισμό  και περιέρχεται σε αχρηστία.

Το 1981 το ακίνητο υπάγεται στο από 19.12.81 Π.Δ. της οδού 25ης Αυγούστου. Το 2010 χαρακτηρίζεται διατηρητέο, διότι έχει ιδιαίτερη πολεοδομική αξία και αποτελεί σημαντικό αρχιτεκτονικό στοιχείο εκείνου του ιστορικού τμήματος της πόλης το οποίο σχετίζεται με τον ενετικό λιμένα.