Αυστηρότερα πρόστιμα αλλά και ποινές φυλάκισης για τους εμπρηστές
Αυστηρότερα πρόστιμα αλλά και ποινές φυλάκισης για τους εμπρηστές

Όχι μία, αλλά πολλές σκέψεις θα πρέπει να κάνουν όσοι σκοπεύουν να… παίξουν με τη φωτιά, γιατί στο εξής θα καεί η τσέπη τους ακόμα περισσότερο. Πόσο μάλλον στην Κρήτη όπου οι βοσκοφωτιές δίνουν και παίρνουν, οι ελεγχόμενες καύσεις δεν ελέγχονται και τόσο πολύ, οι παραβάτες θα δουν το σκληρό πρόσωπο του νόμου…

Με την αλλαγή στον Ποινικό Κώδικα αυστηροποιούνται και οι ποινές για αδικήματα όπως ο εμπρησμός από πρόθεση. Μάλιστα, πυροσβέστες στην Κρήτη κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, αφού στο νησί το φαινόμενο είναι έντονο.

Την Παρασκευή, συνελήφθησαν δύο κτηνοτρόφοι για εμπρησμό από πρόθεση. Οι δύο άνδρες  συνελήφθησαν στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας και κατηγορούνται ως υπαίτιοι της πυρκαγιάς που ξέσπασε την Πέμπτη στην περιοχή Βαμβακάδο του Δήμου Καντάνου-Σελίνου στα Χανιά. Σε καθέναν από αυτούς επιβλήθηκε πρόστιμο 500 ευρώ και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα, ενώ αναμένεται να οδηγηθούν ενώπιον του ανακριτή για να απολογηθούν. Ταυτόχρονα, οι Αρχές αναζητούν άλλους τρεις Έλληνες  για την πρόκληση της ίδιας πυρκαγιάς.

Από την αρχή του έτους, τα ανακριτικά τμήματα του Πυροσβεστικού Σώματος, υπό την καθοδήγηση της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) έχουν προχωρήσει σε 23 συλλήψεις για εμπρησμούς (20 από αμέλεια και 3 από πρόθεση) και έχουν επιβάλει 57 διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους 28.100 ευρώ.

Συγκεκριμένα τα περιστατικά έχουν εξελιχθεί στις κάτωθι περιοχές ως εξής: δύο  Κιλκίς, έξι  Χανιά, δύο  Πρέβεζα, τρία  Θεσπρωτία, οκτώ  Ηλεία, ένα  Λακωνία, ένα  Χίος, δύο  Κορινθία, οκτώ  Εύβοια, ένα  Αργολίδα, δύο  Μαγνησία, ένα  Φλώρινα, τρία  Αρκαδία, τέσσερα  Θεσσαλονίκη, δύο  Χαλκιδική, δύο  Ζάκυνθο, ένα  Κεφαλονιά, ένα  Κοζάνη, ένα  Ημαθία, ένα  Καστοριά, τρία  Λασίθι, ένα  Λέσβος, ένα  Ρέθυμνο, ένα  Δράμα, δύο Αττική.

Όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, με τις αλλαγές στον νέο Ποινικό Κώδικα που έφερε στη Βουλή το Υπουργείο Δικαιοσύνης και ψηφίστηκαν τον προηγούμενο μήνα, έχει αυστηροποιηθεί το πλαίσιο αντιμετώπισης εγκλημάτων με κοινωνικές προεκτάσεις, όπως οι καθ’ έξιν εμπρησμοί από αμέλεια. Σε συνθήκες με ακραίο δείκτη επικινδυνότητας τα εγκλήματα αυτά έχουν μετατραπεί από πλημμέλημα σε κακούργημα και πλέον επισύρουν ποινές 10 ετών κάθειρξης και πρόστιμα μέχρι 200.000 ευρώ.

Επιπλέον, προβλέπεται μεταξύ άλλων απαγόρευση κάθε μορφής αναστολής ή μετατροπής της για το αδίκημα του εμπρησμού δάσους, δήμευση της περιουσίας του καταδικασθέντος εμπρηστή-ανάλογη με το μέγεθος της βλάβης που προκλήθηκε- καθώς και ποινικές κυρώσεις για προπαρασκευαστικές πράξεις εμπρησμού, όπως η κατοχή εμπρηστικών μέσων με σκοπό την προετοιμασία εμπρησμού σε δασική περιοχή.

Δύσκολη περίοδος λόγω ανομβρίας

Στελέχη της Π.Υ τονίζουν ότι εξαιτίας των ελάχιστων βροχοπτώσεων και του φόβου της ξηρασίας, ο κίνδυνος για την πρόκληση φωτιάς είναι πολύ μεγαλύτερος από το παρελθόν. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν  ότι το πρόστιμο για τους παραβάτες, εκτός από το ποινικό σκέλος, από 200 ευρώ τον χειμώνα, ανέβηκε στα 500 ευρώ.

Σημειώνεται επίσης ότι στη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου το πρόστιμο θα είναι πολύ μεγαλύτερο, αφού θα υπολογίζεται κλιμακωτά και λόγω του δείκτη επικινδυνότητας, αλλά και από άλλους παράγοντες. Και βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς τις ποινές φυλάκισης που περιμένει τους παραβάτες. Αξίζει να αναφερθεί επίσης ότι λόγω της κλιματικής αλλαγής, η αντιπυρική περίοδος στο νησί είναι πιθανό να ξεκινήσει νωρίτερα από ό,τι θα ισχύσει σε άλλες περιοχές της χώρας.