Την παρέμβαση του πρωθυπουργού ζητούν οι αγρότες της Κρήτης για να δοθεί λύση στο πρόβλημα έλλειψης εργατικών χεριών
Την παρέμβαση του πρωθυπουργού ζητούν οι αγρότες της Κρήτης για

Ως και τον πρωθυπουργό είναι αποφασισμένοι να φθάσουν οι εκπρόσωποι των αγροτικών συλλόγων της Κρήτης προκειμένου να βρεθεί μία λύση στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κλάδος.

Ένα εικοσιτετράωρο μόλις πριν από την κινητοποίηση των αγροτών της Φαιστού, που προγραμματίζεται για αύριο και οι αγρότες της Ιεράπετρας βλέπουν πως τα προβλήματα είναι τεράστια και ζητούν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναλάβει δράση και να δώσει λύσεις.

Όπως έγραψε ήδη από χθες η «Π» η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, μετά και από σχετική παρέμβαση του πρωθυπουργού, κινείται προς την κατεύθυνση μιας λύσης τύπου Ισπανίας ή Ιταλίας, αλλά περισσότερο ουσιαστικής.

Ο πρωθυπουργός άλλωστε έχει αναφερθεί με πρόσφατες δηλώσεις του στην ανάγκη στήριξης της αγροτικής παραγωγής, αναφέροντας μάλιστα πως υπάρχουν 241 εκατομμύρια ευρώ τα οποία μπορούν να διατεθούν σε πόρους στην Ελλάδα για τη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία. Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως στόχος είναι η γεωργία και η κτηνοτροφία να αποτελέσουν μέρος του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0» που περιλαμβάνει συνολικές επενδύσεις ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο αγροτικός κόσμος ωστόσο, φαίνεται πως αναζητά άμεσες απαντήσεις και λύσεις, αντί για ευχολόγια, αφού ήδη έχουν εγκαταλείψει την Κρήτη χιλιάδες αγρότες γης κι αυτοί που έχουν παραμείνει, βάζουν πλαφόν στο ημερομήσθιο εργασίας τα 40 ευρώ, διαφορετικά δεν είναι πρόθυμοι να εργαστούν.

Την ίδια στιγμή οι τιμές των ζωοτροφών και των λιπασμάτων έχουν τριπλασιαστεί, ενώ τεράστια και δυσβάστακτα είναι και τα κόστη ενέργειας και κίνησης των γεωργικών μηχανημάτων.

Με δεδομένες τις υφιστάμενες συνθήκες, η έλλειψη εργατικών χεριών αποτελεί σήμερα το πιο μεγάλο πρόβλημα για τους παραγωγούς. Οι παραγωγοί ισχυρίζονται ότι η κυβέρνηση γνωρίζει το πρόβλημα, αλλά δεν επιθυμεί την επίλυση του, επειδή ακριβώς περιλαμβάνει μια πολύ μακρά και δύσκολη γραφειοκρατική διαδικασία για τη νομιμοποίηση των εργατών από τρίτες χώρες, που μπορεί να διαρκέσει από τρεις έως και έξι μήνες. Στο διάστημα αυτό ωστόσο, οι εργάτες από τρίτες χώρες έχουν ήδη κινήσει τις διαδικασίες για τη μετακίνηση τους είτε προς την Ισπανία, είτε προς την Ιταλία, με τα προβλήματα στην Κρήτη να μεγεθύνονται διαρκώς.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, αυτό που έχει μπλοκάρει οποιαδήποτε αλλαγή στην σημερινή διαδικασία είναι ότι για να υπάρξει κάποια απόφαση που έχει σχέση με τους εργάτες γης χρειάζεται να την υπογράψουν 5 υπουργεία, χωρίς να υπάρχει κανένας συντονισμός.  Γι’ αυτό ζητάμε και οι αγρότες ζητούν συνάντηση με τον ίδιο τον πρωθυπουργό για να τον ενημερώσουν για το πρόβλημα και να δώσει σχετικές εντολές στους υφισταμένους του.

Οι παραγωγοί μάλιστα προτείνουμε  την απλούστευση  της διαδικασίας λήψης βιομετρικών στοιχείων των νομίμως νεοεισερχόμενων εργατών γης στη χώρα μας και  την ανανέωση των αναγκαίων νομιμοποιητικών εγγράφων εισόδου και εργασίας στους ελάχιστα εναπομείναντες ειδικευμένους εργάτες γης και πολίτες τρίτων χωρών με νέες διατάξεις στην σχετική νομοθεσία.

Με αφορμή την συνεχιζόμενη έλλειψη εργατών γης και τα τεράστια προβλήματα, ο Βουλευτής Μεσσηνίας και Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Χαρίτσης κατέθεσε επιπρόσθετα Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ζητώντας ενημέρωση για τα άμεσα μέτρα που προτίθεται να λάβει η Κυβέρνηση ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η παραγωγική διαδικασία.

Χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων γεωργικών εκτάσεων (δενδρώδεις, θερμοκηπιακές και υπαίθριες) κινδυνεύουν να παραμείνουν ακαλλιέργητες ή να μην πραγματοποιηθεί η συγκομιδή στην τρέχουσα παραγωγή, εν όψει μάλιστα των δυσμενών προβλέψεων για επισιτιστική κρίση λόγω των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία.