ΤΟ “ΞΕΝΙΑ” ΣΤΟΝ ΚΑΡΤΕΡΟ

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΗΜΟ

“Σας δίνουμε το ΞΕΝΙΑ, αρκεί να πληρώσετε”

Για πρώτη φορά διαφαίνεται προοπτική παραχώρησης της σημαντικής έκτασης του Ξενία του Καρτερού στον Δήμο Χερσονήσου, μέσα από μια σύμβαση την οποία δέχεται να υπογράψει η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου με την προϋπόθεση ότι θα εισπράξει και ένα τίμημα από την αξιοποίηση του χώρου. Η είδηση έγινε δεκτή με ικανοποίηση από τον Δήμο Χερσονήσου, που διαχρονικά διεκδικεί να περιέλθει στην ιδιοκτησία του η περιοχή, δηλώνοντας αποφασισμένος να προχωρήσει σε μια σειρά από παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να την αναδείξουν.

Όπως είναι γνωστό, σήμερα το χαρακτηρισμένο ως νεότερο μνημείο Ξενία του Καρτερού βρίσκεται σε μια κατάσταση προκλητικής εγκατάλειψης αφού η αρμόδια τοπική Αρχαιολογική Υπηρεσία δεν πήρε ποτέ σχετική πρωτοβουλία για την ανάδειξή του. Αντίθετα για το Δήμο Χερσονήσου, η διεκδίκηση του Ξενία ήταν ένα… προαιώνιο  αίτημα για το οποίο ασκούσε εντονότατες πολιτικές πιέσεις. Ειδικότερα, το αίτημα που διατύπωνε ο Δήμος Χερσονήσου ήταν η δωρεάν παραχώρηση του ακινήτου χωρίς αντίτιμο.

Ωστόσο η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου διατυπώνει την καταρχήν πρόθεσή της να προχωρήσει στην παραχώρηση του Ξενία στον Δήμο Χερσονήσου, με την προϋπόθεση ότι θα εισπράξει ένα αντίτιμο από την αξιοποίηση του χώρου. Ουσιαστικά η πολιτική κατεύθυνση που δίνει η Εταιρεία είναι η έκταση να αξιοποιηθεί με ανταποδοτικότητα και μέρος των εισπράξεων να το καρπωθεί η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου. Όπως τονίζει με δηλώσεις του στην «Π» ο δήμαρχος Χερσονήσου κ. Γιάννης Μαστοράκης, το όλο θέμα πρόκειται να συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το οποίο θα κληθεί να αξιολογήσει την πρόταση και ποιο μπορεί να είναι το πλαίσιο της συνεργασίας.

Ο δήμαρχος Χερσονήσου κ. Γιάννης Μαστοράκης
Ο δήμαρχος Χερσονήσου κ. Γιάννης Μαστοράκης

Ο ίδιος σημειώνει ότι ο Δήμος έχει μια συγκροτημένη πρόταση για το πώς μπορεί να αξιοποιηθεί όλη η έκταση του Ξενία που καταλαμβάνει μια έκταση 2,5 στρεμμάτων δομημένης επιφάνειας. Συγκεκριμένα, πρόταση του Δήμου είναι η τουριστική αξιοποίηση της περιοχής με τη δημιουργία πανεπιστημιακού καμπ, στο οποίο θα μπορούν να φιλοξενούνται φοιτητές.

Επίσης προτείνεται η εγκατάσταση Μουσείου Μινωικής Γραφής και η αξιοποίηση  μέρους των εγκαταστάσεων του μνημείου για την κάλυψη των αναγκών της σχολικής στέγης του Καρτερού. Τέλος προτείνεται η δημιουργία κέντρου ανάδειξης του θαλάσσιου αθλητισμού.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, για να προχωρήσουν οι σχεδιασμοί αυτοί μπορεί να αξιοποιηθεί ένα πρόγραμμα που έχει στόχο την επανεκκίνηση και την επαναχρήση κτιρίων τέτοιου τύπου και στο πλαίσιο αυτό θα εξαντληθούν όλα τα περιθώρια αναζήτησης  χρηματοδοτήσεων.

Όπως είναι γνωστό, η περιοχή είχε βρεθεί στο παρελθόν στο στόχαστρο της  ιδιωτικοποίησης δημόσιων περιοχών- «φιλέτων», γεγονός που πυροδότησε τις σφοδρές αντιδράσεις των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής που ξεσηκώθηκαν ξεκαθαρίζοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουν να χάσει τον δημόσιο χαρακτήρα της η περιοχή και να περάσει στα χέρια ιδιωτικών συμφερόντων.

Το Ξενία Καρτερού

 Το ιστορικό του κτιρίου

Το Ξενία Καρτερού αποτελεί ένα ακόμα σπουδαίο αρχιτεκτονικό δημιούργημα του Άρη Κωνσταντινίδη, το οποίο χτίστηκε στις αρχές της 10ετίας του ’60 σε ένα παραθαλάσσιο οικόπεδο εμβαδού 84,5 στρεμμάτων. Το κτίριο κατασκευάστηκε σε μια χρονική περίοδο που ο τουρισμός άρχισε να θεμελιώνεται στην Κρήτη, όταν άρχισε να υποδέχεται μεγάλα ρεύματα επισκεπτών.  Χάρη στο χαμηλό ύψος και τη λιτή αρχιτεκτονική του το κτίριο εντάσσεται αρμονικά στο περιβάλλον.

Το κτίριο είχε  δυναμικότητα 84 κλινών,  κατανεμημένων σε 7 συγκροτήματα των 6 δίκλινων δωματίων, που ήταν  διατεταγμένα γύρω από μια κεντρική αυλή. Όλα τα κτίρια που κατασκευάστηκαν ήταν ισόγεια και είχαν κάτοψη σχήματος ορθογωνίου παραλληλογράμμου.

Δεν υπάρχουν ανισοσταθμίες ούτε καμπύλα τμήματα ή στοιχεία. Ο χώρος σταμάτησε να λειτουργεί ως ξενοδοχείο εδώ και πάρα πολλά χρόνια και μετά την  εγκατάλειψη του απαξιώθηκε πλήρως. Η στατική κατάσταση του κτιρίου έχει επιβαρυνθεί δραματικά με το πέρασμα των χρόνων,  πράγμα που σημαίνει ότι  απαιτούνται  άμεσες ενέργειες για την αποκατάστασή του.

Τα προβλήματα αυτά είχαν καταγραφεί αναλυτικά από τον μηχανικό και πρώην  αντιδήμαρχο Μανόλη Βασιλάκη το 2008, ο οποίος μετά από σχετική έρευνα που είχε πραγματοποιήσει στο κτίριο χαρακτήρισε την κατάσταση του δραματική. Στην έκθεσή του έκανε λόγο για «οξείδωση του οπλισμού και αποκόλληση του σκυροδέματος σε διάφορα εξωτερικά στοιχεία του φέροντος οργανισμού.

Τα εξωτερικά τμήματα των  οροφών των κτιρίων, δηλ. οι οροφές των υποστέγων και οι πρόβολοι παρουσιάζουν διάβρωση του οπλισμού και τοπικές ή εκτεταμένες αποκολλήσεις του σκυροδέματος που τον καλύπτει. Σε αρκετά υποστυλώματα τα τμήματα που έχουν αποκολληθεί κρέμονται απειλητικά, έτοιμα να πέσουν, ενώ σε άλλα σχηματίζουν ολόκληρο σωρό στη βάση τους.

Οι βλάβες, δηλ. οι ρηγματώσεις και αποκολλήσεις του σκυροδέματος που εμφανίζονται στο 95% των εξωτερικών υποστυλωμάτων  και σε άλλα εξωτερικά δομικά στοιχεία οφείλονται στη διάβρωση του οπλισμού».

Τα τελευταία χρόνια ο χώρος μετατράπηκε σε χωματερή όπου εναποτίθενται πάσης φύσεως άχρηστα αντικείμενα και έχει καταληφθεί από Ρομά.