Τελείωσε πριν καν αρχίσει. Ο λόγος για τη διανομή πετρελαίου θέρμανσης που τη φετινή χρονιά βρίσκεται στο ναδίρ.
Η διακύμανση της κίνησης στην αγορά του πετρελαίου θέρμανσης είναι χαρακτηριστική, αφού από τα τέλη Οκτωβρίου έως και τα μέσα Φεβρουαρίου ήταν σχεδόν μηδενική. Ενώ τα πρώτα δείγματα συνηγορούσαν στο γεγονός πως η φετινή περίοδος θα ήταν πολύ καλή ως προς τη ζήτηση, οι επόμενοι μήνες μετά τον Οκτώβριο ήταν απογοητευτικοί. Νοέμβριος, Δεκέμβριος και Ιανουάριος έκλεισαν με ελάχιστη ζήτηση καυσίμου, ενώ μόλις τις τελευταίες δύο ημέρες υπήρξε μία σχετική κινητικότητα ξανά εξαιτίας της πτώσης θερμοκρασίας και των κακών καιρικών συνθηκών.
Στο συγκεκριμένο φαινόμενο, μοιάζει να συντέλεσαν αρκετοί παράγοντες. Από τη μία πλευρά, σίγουρα είναι ο καιρός. Οι πολύ καλές για την εποχή θερμοκρασίες, οι ελάχιστες βροχοπτώσεις και οι ανεκτές περίοδοι ψύχους, ήταν καταλυτικοί για τη μειωμένη ζήτηση.
Πέραν αυτού, σημαντικά συνετέλεσε στη μείωση της ζήτησης η κυβερνητική πολιτική. Η δραματική μείωση του επιδόματος θέρμανσης, ο περιορισμός των δικαιούχων, αλλά και η επιβολή μεγάλων πρόσθετων φόρων στο καύσιμο, συντέλεσαν στο να στρέψουν οι καταναλωτές την πλάτη τους στην αγορά του πετρελαίου.
Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι οι ιδιοκτήτες πρατηρίων καυσίμων να έχουν περιορίσει σε τεράστιο βαθμό τις διακινούμενες ποσότητες και κατά συνέπεια τα κέρδη τους. Με δεδομένες τις υφιστάμενες συνθήκες παράλληλα, γίνεται πλέον λόγος για τη χειρότερη χρονιά των τελευταίων ετών στη διάθεση πετρελαίου θέρμανσης. Ακόμα βέβαια δεν έχει ολοκληρωθεί η περίοδος διάθεσης καυσίμου, που ολοκληρώνεται τον Απρίλιο, ωστόσο δεν υπάρχει καμία αισιοδοξία για αναστροφή του αρνητικού κλίματος.
«Μονάχα τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μια μικρή κινητικότητα με αιτήματα για ποσότητες που δεν ξεπερνούν όμως τα 200 λίτρα» αναφέρει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πωλητών Πετρελαιοειδών Νομού Ηρακλείου, Λυκούργος Σαμόλης, ο οποίος και προσθέτει: «Ουσιαστικά μιλάμε για συμπληρώματα και όχι για γεμίσματα δεξαμενών».Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, γενικά τη χειμερινή περίοδο, σε αγορές πετρελαίου θέρμανσης προχώρησαν μόνο όσοι ούτως ή άλλως αγοράζουν καύσιμο ανεξάρτητα από τις εξελίξεις.
Όσοι καταναλωτές περίμεναν ισχυρά κύματα ψύχους ή κάποια επιδότηση μέσω του Κράτους δεν μπήκαν καν στη λογική και τη διαδικασία αγοράς.
«Ενώ ξεκινήσαμε πολύ καλά τον Οκτώβριο, μετά υπήρξε μηδενισμός της ζήτησης και κανένα ενδιαφέρον για μήνες» τονίζει ο κ. Σαμόλης.