ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Τελικά ήταν μονόδρομος το δάνειο

Στον δρόμο του δανεισμού ύψους 27 εκ. ευρώ οδεύει η Λότζια, προκειμένου να καλυφθεί το έλλειμμα του δημοτικού ταμείου και να μπορέσει να ισοσκελίσει ο προϋπολογισμός του 2024, όπως ανακοίνωσε χθες ο δήμαρχος Αλ. Καλοκαιρινός.

Όπως περιέγραψε, στον πυρήνα του προβλήματος του δημοτικού ταμείου βρίσκεται  το πρόγραμμα – μαμούθ των ασφαλτοστρώσεων ύψους 66 εκ. ευρώ που εγκρίθηκε στις 6-10 2020, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σήμερα συσσωρευμένες συμβατικές υποχρεώσεις που πρέπει να καλυφθούν και δημιουργούν υπερδέσμευση των δημοτικών πόρων.

Το γεγονός αυτό συνδυαστικά με την απομείωση των ταμειακών διαθέσιμων που φτάνουν τα 14,5 εκ. ευρώ δημιουργούν μια ασφυκτική κατάσταση, καθώς οι συνολικές υποχρεώσεις του Δήμου για το 2024 είναι 41,4 εκ. ευρώ. Δεν υπάρχει θέμα κατάρρευσης του δημοτικού ταμείου, είπε ο κ. Καλοκαιρινός, τονίζοντας ότι εάν υπήρχε τέτοιο πρόβλημα θα γινόταν στάση πληρω-

μών. Όμως ο Δήμος θα κατέρρεε εάν δεν κάνουμε αυτό που κάνουμε τώρα, αποσαφηνίζοντας ότι είναι μονόδρομος η λήψη δανείου. Για τη λήψη του δανείου, όπως είπε, έχουν γίνει σχετικές κινήσεις και προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και σε άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Συγκεκριμένα μίλησε για ανοικτή χρηματοδοτική  γραμμή η οποία θα καλύψει το ύψος του ελλείμματος του Δήμου, ενώ τόνισε ότι θα συνεχιστεί εντατικοποιημένα η προσπάθεια για την αξιοποίηση και  άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων, στα οποία θα μπορούσαν να ενταχθούν έργα ώστε να αποφορτιστεί η πίεση του δημοτικού ταμείου.  Η εκτίμηση του δημάρχου είναι ότι τέλος Μαρτίου θα έχουμε εγκεκριμένο προϋπολογισμό.

Σε ερώτηση για το αν είχε ενημερωθεί από την προηγούμενη δημοτική Αρχή, ο κ. Καλοκαιρινός είπε ότι δεν του απέκρυψε τίποτα, αναρωτήθηκε όμως «τι εικόνα είχε …» και περιέγραψε ότι υπήρχε σοβαρή έλλειψη συνεργασίας ανάμεσα στις δημοτικές υπηρεσίες. Πρόσθεσε ωστόσο ότι υπήρχε η γνώση της κατάστασης του δημοτικού ταμείου, υπήρχαν δημοσιεύματα που αποκάλυπταν την ασφυξία των οικονομικών του Δήμου.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο δήμαρχος Ηρακλείου εστίασε στην πορεία των οικονομικών διαθεσίμων του Δήμου και τις αντίστοιχα ανειλημμένες υποχρεώσεις έως 31-12-2023, καταλήγοντας στη σημερινή οικονομική πραγματικότητα, που οδηγεί σε έλλειμμα ύψους 27.000.000 ευρώ.

Αναφέρθηκε στην υπερδέσμευση ιδίων πόρων του Δήμου, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τις 15 συμβάσεις έργων οδοποιίας (ασφαλτοστρώσεις και τσιμεντοστρώσεις στα τέσσερα Δημοτικά Διαμερίσματα του Ηρακλείου, τη Νέα Αλικαρνασσό, καθώς και τις Κοινότητες Τεμένους, Παλιανής και Γοργολαϊνίου) αρχικού προϋπολογισμού 65.472.000 ευρώ, οι οποίες αποφασίσθηκαν το 2020, ανατέθηκαν το 2022 με ποσό 28.115.449 (μετά τις εκπτώσεις) και αναθεωρήθηκαν στο διάστημα 2022 – 2023 στα 30.795.460 ευρώ.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Τελικά ήταν μονόδρομος το δάνειο
Την 1/1/ 2024, μόνο αυτές οι συμβάσεις είχαν ανεκτέλεστο έργο 21.837.624 ευρώ, με τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου να ανέρχονται στα 14.500.000 ευρώ. Ταυτόχρονα, το σύνολο των ανειλημμένων υποχρεώσεων του Δήμου Ηρακλείου (31/12/2023) για το 2024 ανέρχεται στα 41.500.000 ευρώ, γεγονός που δημιουργεί έλλειμμα ύψους 27.000.000 ευρώ.

«Υπήρχε ανάγκη να γίνουν αυτά τα έργα οδοποιίας; Ναι, και να γίνουν σωστά» επεσήμανε ο Αλέξης Καλοκαιρινός, τονίζοντας: «Θα μπορούσαν οι συμβάσεις να γίνουν με διαφορετικό τρόπο αντί για δέσμευση ιδίων πόρων του Δήμου, για παράδειγμα μέσω χρηματοδοτικών προγραμμάτων; Εν μέρει ναι, είναι η απάντηση. Αλλά δεσμευτήκαν πόροι μαζικά και για πολύ σύντομο χρόνο. Οπότε, η άσκηση την οποία κληθήκαμε να επιλύσουμε είναι με ποιο τρόπο μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό το σφάλμα.

Αυτή η υπερ-δέσμευση στην οποία οδηγήθηκε ο Δήμος Ηρακλείου. Πώς θα διασφαλίσουμε το κύρος και την αξιοπιστία του Δήμου μας. Μπορούσαμε να επιλέξουμε την ακύρωση, αλλά αυτό θα είχε αρνητικές συνέπειες, οικονομικές και όχι μόνο. Έπειτα από σειρά επαφών και αποτιμώντας την ευρύτερη οικονομική κατάσταση του Δήμου, οδηγούμαστε – αναγκαστικά – στο άνοιγμα χρηματοδοτικής γραμμής, στη δυνατότητα του δανεισμού, για να ισοσκελίσουμε τον προϋπολογισμό.

Τονίζω ότι το δάνειο δεν αποτελεί πανάκεια. Δεν λύνει οριστικά το πρόβλημα. Δίνει όμως την απαιτούμενη ανάσα για να κλείσει ο προϋπολογισμός και να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στο επόμενα βήματα, με βασικό στόχο τη βελτίωση του λόγου των χρηματοδοτικών προγραμμάτων έναντι των ιδίων πόρων στην εκτέλεση των έργων. Τον εξορθολογισμό και τη χρηματοοικονομική αναδιάρθρωση του Δήμου Ηρακλείου».

Το είχε “προβλέψει” η «Π»

Την κατάσταση που επικρατεί στο δημοτικό ταμείο είχε περιγράψει αναλυτικά η «Π» από τις 12 Απριλίου 2023 με αποκαλυπτικό δημοσίευμά της, το οποίο έφερε στο φως έγγραφο της οικονομικής υπηρεσίας με το οποίο ζητούσε να μπει φρένο στις αναμορφώσεις των προϋπολογισμών προειδοποιώντας ότι «το ταμείο μπορεί να καταρρεύσει οικονομικά».

Θυμίζουμε ότι το έγγραφο περιέγραφε μια απελπιστική κατάσταση οικονομικής αποδόμησης του δημοτικού ταμείου που είχε τεράστια δυσκολία να διαχειριστεί ακόμα και την πληρωμή δικαστικών δαπανών, αφού ο προϋπολογισμός στα συγκεκριμένα κονδύλια ήταν μηδενικός…

ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Τελικά ήταν μονόδρομος το δάνειο
Η επόμενη μέρα για τα οικονομικά

Τον οδικό χάρτη διαχείρισης της ασφυκτικής οικονομικής κατάστασης του Δήμου παρουσίασε χθες ο κ. Καλοκαιρινός ανακοινώνοντας το τρίπτυχο που θα αποτελέσει την πυξίδα της Δημοτικής Αρχής, το οποίο περιλαμβάνει: Συστηματική αναζήτηση χρηματοδοτήσεων από Ευρωπαϊκά και Εθνικά προγράμματα, στα οποία μπορούν να ενταχθούν έργα του Δήμου Ηρακλείου ελαφρύνοντας αναλογικά τον δανεισμό.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Τελικά ήταν μονόδρομος το δάνειο
Επίτευξη αυξημένης εισπραξιμότητας, με δεδομένο ότι ο σχετικός δείκτης βρίσκεται σε χαμηλό επίπεδο. Ιδανική μόχλευση των δημοτικών πόρων, που περιλαμβάνει λιμνάζοντα χρήματα και απαιτήσεις, με ταυτόχρονο εξορθολογισμό του εσωτερικού οικονομικού περιβάλλοντος του Δήμου Ηρακλείου. Επίσης, ο δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός εστίασε στο πώς αυτή η δυσκολία θα μετατραπεί σε ευκαιρία διόρθωσης διαχρονικών παθογενειών μέσα από παρεμβάσεις με θετικό αντίκτυπο προς τους δημότες, που αποσκοπούν:

ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Τελικά ήταν μονόδρομος το δάνειο
Στην κατάλληλη προτεραιοποίηση των έργων και των παρεμβάσεων οδοποιίας με απόλυτη διαφάνεια. Στη συνεχή συνεργασία με τις Τοπικές Κοινότητες. Στη χρήση αντικειμενικών κριτηρίων, όπως είναι η πραγματική κατάσταση του οδοστρώματος, η παρουσία κρίσιμων δομών όπως τα σχολεία, ο κυκλοφοριακός φόρτος κάθε σημείου, κ.α., καθώς και νευραλγικών παραγόντων που συμπεριλαμβάνουν κοινωνικές και οικονομικές ευαισθησίες.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Τελικά ήταν μονόδρομος το δάνειο
 Η νέα φιλοσοφία της δημοτικής Αρχής.

Τόνισε επίσης τη νέα φιλοσοφία της Δημοτικής Αρχής που θα εφαρμοστεί στον τομέα της εκτέλεσης έργων οδοποιίας, με στόχο: Την προστασία κάθε σημείου παρέμβασης από άλλες εργασίες. Την αποτροπή μπαλωμάτων και κακοτεχνιών. Τη δημιουργία νέου, αυστηρότατου πλαισίου εκτέλεσης εργασιών οδοποιίας (που ετοιμάζεται) με προγραμματισμό των σχετικών έργων από τρίτους, με ορίζοντα 3ετίας.

Ο δήμαρχος Αλέξης Καλοκαιρινός παρουσίασε επίσης τον πολύπλοκο – και άκρως γραφειοκρατικό – χάρτη που πρέπει να ακολουθηθεί μέχρι την τελική ψήφιση του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού από το Δημοτικό Συμβούλιο. Μια διαδικασία που περιλαμβάνει διαδοχικές και αλλεπάλληλες συνεδριάσεις της Δημοτικής Επιτροπής και του Δημοτικού Συμβουλίου τόσο για το τεχνικό πρόγραμμα όσο και για τον προϋπολογισμό, που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Τελικά ήταν μονόδρομος το δάνειο
Ο δήμαρχος Αλέξης Καλοκαιρινός ευχαρίστησε τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Γιώργο Αγριμανάκη τον Σπύρο Δοκιανάκη, όπως και όλα τα στελέχη της Οικονομικής και της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου για την καθοριστική συμβολή τους στην όλη προσπάθεια. Ιδιαίτερες ευχαριστίες απηύθυνε και σε όλα τα στελέχη του τμήματος Οικονομικών των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών για την υποστήριξη που προσέφεραν στον Δήμο Ηρακλείου.

Αξίζει να τονιστεί ότι πριν τη συνέντευξη Τύπου, ο Αλέξης Καλοκαιρινός ενημέρωσε μέσω τηλεδιάσκεψης για όλα τα δεδομένα τους επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων Μιχάλη Καραμαλάκη και Μαρία Καναβάκη. Ο Δημήτρης Δουλουφάκης δεν αποδέχθηκε την πρόσκληση ενημέρωσης.