«Φέρτε μας 2 αναισθησιολόγους, αλλιώς σταματάμε τα τακτικά χειρουργεία», λένε οι χειρουργοί
«Φέρτε μας 2 αναισθησιολόγους, αλλιώς σταματάμε τα τακτικά χειρουργεία»,

Τελεσίγραφο στη διοίκηση της ΔΥΠΕ Κρήτης και του Βενιζελείου στέλνει ο χειρουργικός τομέας  του νοσοκομείου που αποφάσισε να σταματήσει τα προγραμματισμένα χειρουργεία, συμπεριλαμβανομένων και των επεμβάσεων που αφορούν καρκίνους,αν μέχρι τις 4 Σεπτεμβρίου δεν βρεθούν 2 αναισθησιολόγοι για να καλύψουν επείγουσες ανάγκες του Τμήματος.

Οι χειρουργοί πήραν αυτή την απόφαση μετά από έκταση συνέλευση που πραγματοποιήθηκε χθες στο νοσοκομείο το οποίο απο την 1η Σεπτεμβρίου μένει με δυνατότητα μόλις 2 χειρουργικών τραπεζιών την ημέρα, αφού υπέβαλε παραίτηση ένας ακόμη αναισθησιολόγος.

Το Βενιζέλειο, ένα νοσηλευτικό ίδρυμα που επι δεκαετίες βρισκόταν στην «πρώτη γραμμή» για την περίθαλψη των Κρητικών, έχει μετατραπεί σε ένα επαρχιακό νοσοκομείο που σε λίγο δεν θα έχει τη δυνατότητα να καλύψει με ασφάλεια ούτε τα επείγοντα περιστατικά. Από την 1η Σεπτεμβρίου το νοσοκομείο, που σε κανονικές συνθήκες έπρεπε να λειτουργεί καθημερινά 8 χειρουργικά τραπέζια, μένει με μόλις δύο, λόγω της παραίτησης ενός ακόμη αναισθησιολόγου.

Όπως έγραψε η «Π», o διευθυντής του Αναισθησιολογικού Τμήματος Δημήτρης Μανουκάκης έστειλε στις 24 Αυγούστου έγγραφο στη Διοίκηση επισημαίνοντας:

“Λόγω της επικείμενης παραίτησης του αναισθησιολόγου, μετά τις 10 Σεπτεμβρίου το Αναισθησιολογικό τμήμα δεν μπορεί να υποστηρίξει 3 αίθουσες χειρουργείου και συνεπώς συνεχίζουμε με δύο αίθουσες και από την 1η Σεπτεμβρίου”.

Το μέλος της Τριμελούς Επιτροπής των γιατρών και πρώην πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ηρακλείου, διευθυντής ΕΣΥ Χειρουργικής Γιώργος Κωστάκης, επιβεβαίωσε τη δραματική αυτή εξέλιξη, τονίζοντας: “Στο νοσοκομείο υπάρχουν εκατοντάδες χειρουργεία σε εκκρεμότητα και θα έπρεπε να έχει στο δυναμικό του 15 αναισθησιολόγους. Μείναμε με 6, τώρα παραιτείται ένας ακόμη, στα τέλη του χρόνου συνταξιοδοτείται επίσης ένας και το Βενιζέλειο μένει με 4 αναισθησιολόγους.

Μιλάμε για τραγικές καταστάσεις. Είχαμε στο παρελθόν 6 χειρουργικά τραπέζια, μετά έγιναν 4 και ένα με τοπική αναισθησία και τώρα φθάνουμε στα 2.

Δημιουργείται σοβαρότατο πλέον πρόβλημα όχι μόνο στα τακτικά χειρουργεία που μένουν πίσω για μήνες, αλλά ακόμη και στα επείγοντα, όταν το νοσοκομείο εφημερεύει. Πώς θα αντιμετωπίζονται οι καρκίνοι, τα κατάγματα, τα άλλα περιστατικά;». “Δεν είμαστε υπό διάλυση στο Βενιζέλειο, έχουμε ήδη διαλύσει”είπε και τόνισε ότι αν η ΔΥΠΕ Κρήτης και η διοίκηση του νοσοκομείου δεν βρουν αναισθησιολόγους, οι χειρούργοι «κατεβάζουν τα νυστέρια» και θα κάνουν επεμβάσεις μόνο στα επείγοντα.

Ο Βαγγέλης Θαλασσινός, μέλος της τριμελούς επιτροπής των γιατρών, είπε στην “Π”:

“Η συνεχιζόμενη υποστελέχωση του Βενιζελείου οδηγεί σε ανάδυση συνεχώς νέων προβλημάτων. Η πρόσφατη παραίτηση ενός ακόμη αναισθησιολόγου σε συνδυασμό με την επικείμενη συνταξιοδότηση δύο διευθυντών αναισθησιολόγων δημιουργεί στο τμήμα συνθήκες ασφυξίας.

Η δραματική κατάσταση που διαμορφώνεται επηρεάζει τη λειτουργία όλου του Χειρουργικού τομέα και όπως διατυπώθηκε σε συνέλευση σχετικά με το θέμα, από 1η Σεπτεμβρίου θα λειτουργούν μόνο 2 από τα 8 χειρουργικά τραπέζια του νοσοκομείου και κατ΄επέκταση θα “παγώσουν” τα τακτικά χειρουργεία και θα εξυπηρετούνται με δυσκολία μόνο τα έκτακτα.  Επιπλέον, θα επηρεαστούν και όλες οι ιατρικές πράξεις που γίνονται εκτός χειρουργείου και χρήζουν παρουσίας αναισθησιολόγου για χορήγηση καταστολής.

Ανάλογη δυσλειτουργία προκύπτει και σε άλλα τμήματα με σοβαρές ελλείψεις προσωπικού όπως η Αιματολογική κλινική, που θα αναγκαστούν λόγω αδυναμίας εξυπηρέτησης όλων των ασθενών να περιορίσουν τις δραστηριότητές τους”.

Όπως έχουμε αναφέρει στις 31 Αυγούστου προγραμματίζεται ευρεία σύσκεψη στο αμφιθέατρο του ΠΑΓΝΗ για να συζητηθούν, στο σύνολο τους, τα κρίσιμα  ζητήματα που αφορούν στην δημόσια υγεία στην Κρήτη.

Σε σχετική ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ αναφέρεται:

“Η σύσκεψη της διοίκησης της 7ης ΥΠΕ και των ιατρικών συλλόγων δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα, αφού οι λύσεις που παρουσιάστηκαν είναι αυτές που εδώ και μήνες έχουν φέρει τα νοσοκομεία σε αυτήν την κατάσταση.

Το Σωματείο Εργαζομένων ΠαΓΝΗ μετά τη σύσκεψη στην οποία δεν πήραν μέρος τα σωματεία εργαζομένων και γιατρών των νοσοκομείων και ΚΥ της Κρήτης, που αναδεικνύουν διαχρονικά και με συνέπεια τα προβλήματα, δηλώνουμε ότι συνεχίζουμε σταθερά τον αγώνα μας διεκδικώντας το σύνολο των δικαιωμάτων ασθενών και εργαζομένων για αποκλειστικά  υψηλού επιπέδου δημόσια δωρεάν υγεία για όλους, σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες, χωρίς πληρωμές άμεσες και έμμεσες.

Όλοι οι υγειονομικοί εργαζόμενοι θα συνεχίσουμε και θα κλιμακώσουμε τον αγώνα μας αξιοποιώντας κάθε μορφή πάλης.

Καλούμε τα σωματεία εργαζομένων των νοσοκομείων, των κέντρων Υγείας, του ΕΚΑΒ, τις Ενώσεις Νοσοκομειακών Γατρών της Κρήτης σε κοινή σύσκεψη την Πέμπτη 31 Αυγούστου στις 12:30 στο αμφιθέατρο του ΠαΓΝΗ για να οργανώσουμε τον αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που φέρνει αυτήν την κατάσταση στα νοσοκομεία μας και γενικά στη δημόσια υγεία του νησιού”.