Μια ολοκληρωμένη καταγραφή της κατάστασης του κτηριακού αποθέματος του ιστορικού κέντρου της πόλης περνά στα χέρια του Δήμου Ηρακλείου, με την επιστημονική σφραγίδα του ΤΕΕ ΤΑΚ, το οποίο έχει καταγράψει 500-600 κτίσματα στην παλιά πόλη, που εμφανίζουν κινδύνους ή προβλήματα που μπορεί να απειλήσουν τη δημόσια ασφάλεια. Για πρώτη φορά η Λότζια αποκτά μια συγκροτημένη επιστημονικά χαρτογράφηση του κτηριακού αποθέματος του ιστορικού ιστού, η οποία δρομολογήθηκε στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης του Δήμου με το Τεχνικό Επιμελητήριο.
Τις επόμενες μέρες αναμένεται να παραδοθεί από το Επιμελητήριο στον Δήμο Ηρακλείου ο φάκελος με το υλικό αυτό, το οποίο αποτυπώνει μέσα από μια εμπεριστατωμένη προσέγγιση την κατάσταση των κτηρίων της παλιάς πόλης που εμφανίζουν προβλήματα και εγείρουν απειλές στη δημόσια ασφάλεια.
Σε δεύτερο στάδιο με ευθύνη του ΤΕΕ/ ΤΑΚ που πραγματοποίησε όλο αυτό τον έλεγχο, μια δεύτερη ομάδα εργασίας θα επεξεργαστεί όλο το υλικό για να προκύψουν πιο συγκεκριμένα μετρήσιμα στοιχεία σε σχέση με την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η παλιά πόλη.
Σε κάθε περίπτωση η αποτύπωση αυτή φέρνει για μια ακόμα φορά στο προσκήνιο το κρίσιμο ζήτημα της παλιάς πόλης, το οποίο σύμφωνα με τον Δήμο Ηρακλείου έχει μπλοκάρει εδώ και μήνες στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, που εξακολουθεί να μην έχει δώσει τις παρατηρήσεις της σε σχέση με την πρόταση που έχει διαμορφώσει ο μελετητής.
Σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα της μελέτης του ΤΕΕ/ΤΑΚ η αρμόδια αντιδήμαρχος Πολεοδομίας κ. Στέλα Αρχοντάκη-Καλογεράκη, τονίζει ότι πρόκειται για την πρώτη σοβαρή και ολοκληρωμένη καταγραφή των ακινήτων της παλιάς πόλης που είναι ένα σπουδαίο εργαλείο στα χέρια του Δήμου Ηρακλείου.
Πρόκειται για μια συγκροτημένη προσπάθεια που δρομολογήθηκε με στόχο τη βελτίωση των όρων διαχείρισης των ετοιμόρροπων και επικίνδυνων κτηρίων, που κατακλύζουν τον ιστορικό ιστό του Ηρακλείου.
Για την ακρίβεια, όπως εξηγεί, στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης με το ΤΕΕ/ΤΑΚ συνεργεία του Επιμελητηρίου κατέγραψαν κτίσματα ή τμήματα κτηρίων του ιστορικού ιστού, που παρουσιάζουν προβλήματα στατικότητας τα οποία επηρεάζουν κοινόχρηστους ή κοινωφελής χώρους.
Η καταγραφή έγινε μέσα από μια συγκεκριμένη φόρμα στοιχείων η οποία οριοθετεί ένα πλήρες απογραφικό δελτίο με τα ειδικά χαρακτηριστικά του κάθε κτηρίου.
Βάσει λοιπόν των στοιχείων αυτών ο Δήμος Ηρακλείου θα φροντίσει αφενός στις περιπτώσεις της ετοιμορροπίας να αρθεί άμεσα η επικινδυνότητα των κτηρίων και αφετέρου στις περιπτώσεις των επικινδύνως ετοιμόρροπων να πράξει αυτά που ο νόμος ορίζει.
Σε κάθε περίπτωση όπως σημειώνει η αντιδήμαρχος, θα δίδονται αποτελεσματικές λύσεις με στόχο την αποκατάσταση των στατικών προβλημάτων των κτηρίων, ώστε να περιφρουρηθεί η δημόσια ασφάλεια, με απώτερο στόχο να δημιουργηθούν συνθήκες προστασίας του οικιστικού αποθέματος στο ιστορικό κέντρο της πόλης.
Ωστόσο κρίσιμο ζητούμενο είναι το γεγονός ότι πολλά σπίτια στην παλιά πόλη είναι εγκαταλελειμμένα με αποτέλεσμα το ιστορικό κέντρο να απαξιώνεται. Άρα ζητούμενο είναι να δημιουργηθούν όροι και προϋποθέσεις ώστε να αναβιώσει η παλιά πόλη και να δοθούν κίνητρα στους πολίτες για να μπορούν να ζήσουν μέσα στον ιστορικό ιστό.
Από την πλευρά της η πρόεδρος του ΤΕΕ ΤΑΚ Κ. Ε. Βρέντζου δεν κρύβει την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι προχωρά τόσο ικανοποιητικά μια παραγωγική συνεργασία, που αφορά στον πυρήνα της παλιάς πόλης, που εξελίσσεται σε δύο επίπεδα.
Αφενός στην καταγραφή των κτηρίων που υπάρχουν στην εντός τειχών πόλη και εμφανίζουν προβλήματα τα οποία εγείρουν ζητήματα για τη δημόσια ασφάλεια.
Αφετέρου σε δεύτερη φάση τα στοιχεία που θα προκύψουν θα επεξεργαστούν από μια ομάδα εργασίας, η οποία θα αξιολογήσει την κατάσταση που έχει καταγραφεί και θα προτείνει λύσεις για το πώς μπορεί να αναδειχτεί το οικιστικό απόθεμα του ιστορικού κέντρου.