στην Οικονομική Επιτροπή του δημοτικού συμβουλίου

Μια νέα ισχυρή πολιτική αντιπαράθεση αναμένεται να σηματοδοτήσει η συζήτηση του τεχνικού προγράμματος έργων για το 2020, στην επόμενη συνεδρίαση του το δημοτικού συμβουλίου την Τετάρτη 13 του μήνα, καθώς όπως όλα δείχνουν θα έχουμε μια επανάληψη του σκηνικού που καταγράφηκε στην ψήφιση των δημοτικών τελών.

Το νέο τεχνικό πρόγραμμα υπερψηφίστηκε χθες στην Οικονομική Επιτροπή, όπου οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Ωστόσο, όπως έγινε σαφές, θα αξιοποιηθεί η δυνατότητα που δίνει ο νόμος στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης προκειμένου να καταθέσουν τις προτάσεις τους, τις οποίες μπορεί να υιοθετήσει το δημοτικό συμβούλιο εάν η αρμόδια υπηρεσία γνωμοδοτήσει θετικά, αξιολογώντας ότι είναι υλοποιήσιμες.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να κατατεθούν και νέες εισηγήσεις για το πρόγραμμα έργων και, όπως εκτιμάται, θα έχουμε μια επανάληψη των όσων διαδραματίστηκαν στη συζήτηση των δημοτικών τελών όπου η μείζων αντιπολίτευση με επικεφαλής το Γ. Κουράκη και οι Ενεργοί Πολίτες με τον Η. Λυγερό συνέπραξαν πολιτικά με σκοπό να ανατρέψουν την εισήγηση της δημοτικής Αρχής.

Όπως προκύπτει, το νέο πρόγραμμα έργων για το 2020 ανέρχεται στο ποσό των 46.696.388,57 ευρώ. Από το ποσό αυτό τα   34.018.719,84 αντιστοιχούν σε ίδιους πόρους και ΣΑΤΑ και το υπόλοιπο 12.677. 668,73 ευρώ προέρχεται από διάφορους χρηματοδοτούμενους πόρους (ΕΣΠΑ, ΠΔΕ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Περιφέρεια Κρήτης).

Οι προβλεπόμενες νέες δράσεις του προγράμματος είναι 283 και ο προϋπολογισμός τους φτάνει τα 21.810.681 ευρώ. Αντίστοιχα οι συνεχιζόμενες δράσεις  που έχουν οικονομικό αντικείμενο συνεχιζόμενο από τα προηγούμενα χρόνια είναι 145 και αντιστοιχούν σε 24.885.707 ευρώ.

Στη δημοτική ενότητα Ηρακλείου προβλέπεται το 34,3% των δράσεων και το 40,2% των πιστώσεων. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τις υπόλοιπες δημοτικές ενότητες είναι 13,1% και 10,9% τα οποία όμως ενισχύονται από τις δράσεις που χωροθετούνται στο Σύνολο της Επικράτειας οι οποίες ανέρχονται στο 52,6% των προβλεπόμενων δράσεων και το 48,8 των πιστώσεων.

Τι έργα προβλέπονται

Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων Γ. Αναστασάκη, το νέο τεχνικό πρόγραμμα έργων επιβεβαιώνει την πολιτική προτεραιότητα που έχει τεθεί  σε ό,τι αφορά στην αποτελεσματική διαχείριση των προβλημάτων της καθημερινότητας και αυτό προκύπτει και από το γεγονός ότι είναι αυξημένος ο  προϋπολογισμός που έχει προβλεφθεί για τον σκοπό αυτό.

Παράλληλα εξακολουθούν και μπαίνουν πολύ μεγάλα ποσά στη συντήρηση σχολικών κτηρίων, την αγροτική οδοποιία και εφαρμογή σχεδίου πόλης, τη δημιουργία παιδικών χαρών, ενώ βασική προτεραιότητα παραμένει η κοινωνική πολιτική, ο πολιτισμός και η παιδεία.

Προτεραιότητα, επίσης, είναι η υλοποίηση αρδευτικών δικτύων και μάλιστα εδώ θα γίνει ένας συνολικότερος σχεδιασμός διαχείρισης  της άρδευσης. Και φυσικά κυρίαρχο ζήτημα είναι η ολοκλήρωση των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη και η ωρίμανση άλλων που εκκρεμούν.

Σε ό,τι αφορά στον κεντροβαρή τομέα του πρασίνου, εκτός από την υλοποίηση έργων πρασίνου σε περιοχές όπως τα τείχη και το πάρκο Ερυθραίας,  μελετάμε νέους χώρους όπως τις Μεσαμπελιές και τον Άι Γιάννη που υπάρχει ένα έλλειμμα κοινοχρήστων χώρων. Μάλιστα την ερχόμενη Τρίτη υπογράφεται μια σημαντική σύμβαση για τη δημιουργία  πάνω από 12,5 στρεμμάτων πρασίνου στην περιοχή της Αλικαρνασσού και στα  δυτικά προάστια.

Επίσης, προβλέπεται η συντήρηση υποδομών και συγκεκριμένα του κτηρίου της Ανδρόγεω, της αίθουσας Μ. Καρέλλης, του Θεατρικού Σταθμού, των δύο κηποθεάτρων. Στη λίστα των έργων των αναπλάσεων εντάσσεται η ολοκλήρωση της Δικαιοσύνης, η Καλοκαιρινού, η Ψαρομιλήγκων, η Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, η Κομνηνών στον Πόρο. Επίσης προβλέπεται η ανάπλαση του ισόπεδου τμήματος του ενετικού τείχους και οι προβλεπόμενες παιδικές χαρές.