Της Άννας Κωνσταντουλάκη
Τον χάρτη των εμφραγμάτων στην Κρήτη προετοιμάζουν η Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική και το Τμήμα Επεμβατικής Καρδιολογίας του ΠΑΓΝΗ υλοποιώντας ένα πρόγραμμα-πρότυπο για τη χώρα. Όπως είπε στην “Π” ο διευθυντής της Κλινικής, καθηγητής Φραγκίσκος Παρθενάκης, εγκρίθηκε από την 7η ΥΠΕ Κρήτης ένα διαχρονικό αίτημα της Κλινικής για την άμεση ηλεκτρονική καταγραφή των εμφραγμάτων που παρακολουθούνται σε όλα τα νοσοκομεία της Κρήτης.
Ορόσημο για την Κρήτη
Σύμφωνα με τον καθηγητή, το πρόγραμμα αυτό αποτελεί ορόσημο για την Κρήτη, είναι το πρώτο που θα λειτουργήσει σε επίπεδο περιφέρειας της Ελλάδας και θα αποτελέσει πρότυπο για ολόκληρη τη χώρα.
Ο ίδιος ανέφερε ότι κάθε χρόνο σημειώνονται περίπου 400 εμφράγματα στην Κρήτη και το ποσοστό της θνησιμότητας στους ασθενείς που εισάγονται για νοσηλεία στο ΠΑΓΝΗ είναι κάτω από 1%.
Ο κ. Παρθενάκης εξήγησε γιατί.
Το πρόγραμμα αυτό θα προσφέρει πολλαπλά οφέλη για την Καρδιολογία και τους ασθενείς με στεφανιαία νόσο στην Κρήτη.
Θα δώσει μία άμεση εικόνα των οξέων εμφραγμάτων σε επίπεδο νησιού, την υπάρχουσα διαχείριση και θεραπευτική αντιμετώπισή τους και θα συμβά λει στην ταχεία διακομιδή των ασθενών για άμεση στεφανιογραφία και αγγειοπλαστική.
Θα εξασφαλίσει δεδομένα για την επιτυχία της θεραπείας και την αντιμετώπιση των επιπλοκών που μπορεί να εμφανιστούν τις πρώτες ώρες μετά το έμφραγμα και θα καταγράψει το χρόνο διακίνησης των ασθενών από τις Μονάδες Υγείας προς τριτοβάθμιες δομές.
Παράλληλα, θα αντληθούν δεδομένα που σχετίζονται με τον επιπολασμό της νόσου στις διάφορες περιοχές της Κρήτης, την ηλικία των ασθενών, το φύλο, καθώς και τους παράγοντες κινδύνου που οδηγούν στο έμφραγμα, όπως το κάπνισμα, ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπερλιπιδαιμία, η υπέρταση και η κληρονομική προδιάθεση.
Η ηλεκτρονική αυτή πλατφόρμα θα ενσωματωθεί στο ήδη υπάρχον ηλεκτρονικό πρόγραμμα, το οποίο είναι κοινό σε όλα τα νοσοκομεία της Κρήτης, επιτρέποντας τον ακριβέστερο συγχρονισμό τους και την ασφαλέστερη και ταχύτερη αντιμετώπιση των ασθενών με έμφραγμα, δεδομένου ότι ο χρόνος και η σωστή αντιμετώπιση σε αυτές τις περιπτώσεις σώζουν ζωές.
Να τονιστεί ότι στην ολοκλήρωση της προσπάθειας αυτής, η συμβολή της Διοίκησης του Νοσοκομείου ήταν σημαντική.
Η τεχνητή νοημοσύνη στην Καρδιολογία
Σημαντική επιτυχία επίσης της Καρδιολογικής κλινικής του ΠΑΓΝΗ είναι η συμμετοχή της σε ένα μεγάλο ευρωπαϊκό πρόγραμμα HORIZON, που σχετίζεται με τη χρήση και συμβολή της τεχνητής νοημοσύνης στην Καρδιολογία.
Η συμμετοχή της αυτή σηματοδοτεί τη θέση της Κλινικής στις τελευταίες εξελίξεις της σύγχρονης τεχνολογίας και της σύγχρονης Καρδιολογίας. Έρχεται δε σε συνέχεια ενός άλλου μεγάλου προγράμματος για τις κληρονομικές παθήσεις της καρδιάς και τον αιφνίδιο θάνατο στον πληθυσμό της Κρήτης, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη.