Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, για τα 27 εκ ευρώ δάνειο που αναζητά η Λότζια, για το οποίο βάζει πλώρη η αποψινή έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Η δημοτική Αρχή μέσα στο διάστημα που προηγήθηκε, ανέπτυξε ένα ευρύ κύκλο εστιασμένων διερευνητικών επαφών με τα τραπεζικά ιδρύματα, καταλήγοντας να απευθύνει πρόσκληση για την κατάθεση προσφορών σε δύο κρητικές τράπεζες (Παγκρήτια, Τράπεζα Χανίων) και άλλες τέσσερις συστημικές (Eurobank, Πειραιώς, Alpha bank, Εθνική) αποσαφηνίζοντας όμως ξεκάθαρα στο πλάνο της, ότι το πιο προνομοιακό περιβάλλον για τη σύναψη δανείου το διασφαλίζει το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, το οποίο έχει αναπτύξει πλούσια και εξειδικευμένη δραστηριότητα στη χορήγηση δανείων για τον ισοσκελισμό προϋπολογισμών στην αυτοδιοίκηση.
Στο κάδρο των διερευνητικών επαφών μπήκε σε πρώτη φάση η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με την υπόμνηση του παλαιότερου δανείου που είχε πάρει ο Δήμος Ηρακλείου με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους.
Ωστόσο, πολύ γρήγορα διαπιστώθηκε αφενός ότι έχει κοπεί οριστικά το νήμα και για την επαναφορά και για την επικαιροποίηση των όρων του παλαιού δανείου και αφετέρου ότι η προοπτική για τη λήψη επενδυτικού δανείου για τη Λότζια είναι στόχος που πέφτει στο κενό. Αυτό συμβαίνει – όπως εξηγεί ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γ. Αγριμανάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση της «Π», επειδή όταν δεν υπάρχει ισοσκελισμένος προϋπολογισμός ούτε επενδυτικό σχέδιο με χρονοδιαγράμματα και εγγυήσεις δεν υπάρχουν οι στοιχειώδεις όροι για τη λήψη ενός τέτοιου δανείου.
Τα μεγάλα οικονομικά ανοίγματα
Ο ίδιος απαντώντας σε άλλη ερώτηση της «Π» για το αν έχουν εξαντληθεί όλα τα άλλα περιθώρια πριν πάμε στη λήψη δανείου, σημειώνει ότι παρέλαβε ένα ταμείο 14.500.000 ευρώ με 8 εκατομμύρια απλήρωτα τιμολόγια του 2023. Από αυτά τα χρήματα τα 5 εκ ευρώ αφορούσαν σε εκτελεσμένα έργα που καλύπτονται με ίδιους πόρους και τα 3 εκ ευρώ αφορούσαν χρηματοδοτούμενα έργα.
Μέσα σε όλα αυτά, όπως τονίζει, θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και το γεγονός ότι υπάρχει ένα μεγάλο εύρος εκτελεσμένων εργασιών που έχουν πραγματοποιηθεί μέσα στο 2023 που δεν έχουν τιμολογηθεί, ακριβώς επειδή υπήρχε αυτή η εμφραγματική κατάσταση με το δημοτικό ταμείο. Σε όλα αυτά δε χρειάζεται να προσθέσουμε το κόστος των μισθοδοσιών, των καυσίμων και όλων των άλλων εκκρεμοτήτων που έχουν βάλει το Δήμο στο βαθύ κόκκινο.
Ο ίδιος εξηγεί ότι ο δύσκολος δρόμος του δανείου είναι ο μόνος που υπάρχει για να μπορέσει να αντέξει και να διαχειριστεί ο Δήμος τις αφόρητες οικονομικές πιέσεις που δέχεται και η δημοτική Αρχή οδηγήθηκε εκεί αφού μελέτησε εξαντλητικά κάθε άλλο πιθανό σενάριο. Στην ουσία οι πιθανές εκδοχές ήταν τρεις. Η μία ήταν η λήψη δανείου. Η δεύτερη ήταν να σπάσουμε κάποιες συμβάσεις οδοποιίας για να απελευθερωθεί και να ανασάνει οικονομικά ο Δήμος. Όμως εδώ υπάρχει ο εξής κίνδυνος.
Αν σπάσεις μια σύμβαση έργου που έχει εκτελεστεί κατά το 1/3, εκτός από το ότι είσαι αντιμέτωπος με ρήτρες, κινδυνεύεις εάν επαναπροκηρυχθεί στη συνέχεια το ίδιο έργο να συμβασιοποιηθεί με μικρότερη έκπτωση από αυτή που είχε εξασφαλιστεί στην αρχική του δημοπράτηση και να χρεωθείς τις παρενέργειες της απώλειας οφέλους του δημοσίου συμφέροντος… Η τρίτη εκδοχή είναι η λύση της επιτήρησης και του μνημονίου…
Ο ίδιος σημειώνει ότι η λύση που επιτεύχθηκε είναι η πιο ορθολογική και αυτή που μπορεί να διασφαλίσει την ασφαλή διαχείριση της πίεσης με την οποία σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπος ο Δήμος.
Στο μεταξύ χθες στη Δημοτική Επιτροπή παραπέμφθηκε ο ελλειμματικός προϋπολογισμός του 2024 και εγκρίθηκε η εισήγηση για σύναψη δανείου ισοσκελισμού, που θα παρουσιαστεί στην αποψινή έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Στη διάρκεια της συνεδρίασης της Δημοτικής Επιτροπής ο πρόεδρος της Αλέξης Καλοκαιρινός αναφέρθηκε στα δεδομένα που έχουν οδηγήσει σε μη ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και επεσήμανε την αναγκαιότητα εξυπηρέτησης των υποχρεώσεων που έχουν αναληφθεί, δεδομένου ότι όλες οι πλευρές συγκλίνουν στην ανάγκη υλοποίησης των έργων.
Αναφέρθηκε επίσης στα αναπτυξιακά στοιχεία που χαρακτηρίζουν τον προϋπολογισμό 2024, στις προσπάθειες γενικότερου εξορθολογισμού που καταβάλλονται, στην ίδια την προσπάθεια να αξιοποιηθεί το δάνειο ως το πλέον κατάλληλο χρηματοδοτικό εργαλείο, αλλά και στο γεγονός ότι δεν είναι καθόλου εύκολος ο δρόμος του δανεισμού του Δήμου Ηρακλείου.