πνιγμος

Άνδρες με μέσο όρο ηλικίας τα 65 έτη είναι κατά κύριο λόγο όσοι έχουν χάσει τη ζωή τους στη θάλασσα σε παραλίες του νομού Ηρακλείου την τελευταία τριετία. Οι εφτά στους δέκα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου, ήταν αλλοδαποί και οι περισσότεροι πνιγμοί έχουν σημειωθεί στα βόρεια παράλια του νομού.

Φέτος, μέχρι και χθες, είχαν πνιγεί δέκα άτομα, ενώ πέρυσι όλο τον χρόνο πνίγηκαν  19 άτομα και το 2016 τα άτομα που έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα ήταν 13.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΛΗ, το 2016 πνίγηκαν 12 άνδρες και 1 γυναίκα, το 2017 13 άνδρες και 6 γυναίκες, ενώ το 2018 εννέα άνδρες και μια γυναίκα.

Όπως τονίζει ο λιμενάρχης Ηρακλείου Ε. Δουβής «πρόκειται για θανάτους εντός της θάλασσας, οι οποίοι δεν οφείλονται μονάχα σε πνιγμούς αλλά και σε παθολογικά αίτια, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα των ιατροδικαστών».

Όπω τονίζει ο ίδιος, οι περισσότεροι θάνατοι σημειώθηκαν στη θαλάσσια περιοχή της Χερσονήσου και των Μαλίων και λιγότεροι στις νότιες παραλίες του νομού.

Όπως εξηγεί ο κ. Δουβής, πολλοί θάνατοι έχει αποδειχτεί ότι οφείλονται στο γεγονός ότι πολλοί από τους λουόμενους είχαν καταναλώσει ποσότητα αλκοόλ αλλά και φαγητού πριν μπουν στη θάλασσα.

Περισσότεροι ναυαγοσώστες, για περισσότερο χρόνο

Φέτος για πρώτη φορά η παρουσία ναυαγοσωστών είναι υποχρεωτική μέχρι τα τέλη του Σεπτεμβρίου στις παραλίες. Στον νομό Ηρακλείου 33 παραλίες έχουν επανδρωθεί από 48 ναυαγοσώστες.

Οι παραλίες με τους περισσότερους ναυαγοσώστες είναι στο βόρειο τμήμα του νησιού και μόνο τρεις παραλίες διαθέτουν ναυαγοσώστες στο νότιο.

Είναι επίσης σημαντικό να αναφερθεί ότι φέτος μειώθηκε η περιοχή ευθύνης του κάθε ναυαγοσώστη από τα 600 στα 400 μέτρα.

Από τις συχνότερες αιτίες θανάτου

Ευρωπαϊκό (θλιβερό) ρεκόρ στους πνιγμούς
Ένας άνθρωπος πεθαίνει από πνιγμό κάθε 90 δευτερόλεπτα στον πλανήτη, αναδεικνύοντας τον (πνιγμό) ως μία από τις πλέον συχνές αιτίες θανάτου.

Ο αληθινός αριθμός, πιθανότατα, είναι ένας κάθε 30 δευτερόλεπτα από συνολικά όλα τα εκούσια και ακούσια περιστατικά που περιλαμβάνουν βύθιση ή εμβάπτιση οποιασδήποτε μορφής, είτε καταγράφονται είτε όχι. Ταυτόχρονα τετραπλάσιος αριθμός τουλάχιστον εισάγεται στο νοσοκομείο προληπτικά.

Στην Ελλάδα, περισσότεροι από 400 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από πνιγμό ετησίως τα τελευταία χρόνια. Η αναλογία αντρών: γυναικών που πεθαίνουν από πνιγμό είναι 3:1. Περίπου 10 παιδιά και έφηβοι πεθαίνουν από πνιγμό κάθε χρόνο.

Τα περισσότερα θύματα πνίγονται σε απόσταση 10 μέτρων και σπανίως σε απόσταση μεγαλύτερη από 50 μέτρα από τη στεριά. Οι πιο επικίνδυνες ώρες του 24ώρου είναι οι μεσημεριανές.

Η ηλικιακή ομάδα με τη μεγαλύτερη θνησιμότητα είναι άντρες 20-24 ετών. Άτομα υψηλού κινδύνου θεωρούνται άτομα ακραίων ηλικιών (δηλαδή 0-5 ετών και ηλικιωμένοι), όσοι πραγματοποιούν ριψοκίνδυνη συμπεριφορά μέσα και γύρω από το νερό, όσοι δεν ξέρουν κολύμπι, όσοι γνωρίζουν μεν κολύμπι αλλά υπερεκτιμούν τις δυνάμεις τους, και όσοι καταναλώνουν αλκοόλ/ναρκωτικά.

Εκτός από τον πνιγμό, ένα πλήθος άλλων ατυχημάτων μπορούν να λάβουν χώρα μέσα και γύρω από το νερό. Μια βουτιά με το κεφάλι σε ρηχά νερά μπορεί να προκαλέσει μόνιμη παράλυση στη σπονδυλική στήλη.

Ένα μηχανοκίνητο σκάφος μπορεί να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό ή θάνατο αν προσκρουστεί με κάποιο λουόμενο.

Η κολύμβηση σε κρύο νερό μπορεί να προκαλέσει υποθερμία. Ο κατάλογος των ατυχημάτων δεν περιορίζεται φυσικά στα παραπάνω, αλλά είναι ενδεικτικός της αναγκαιότητας απόκτησης κάποιων βασικών γνώσεων με θεωρητικά και ιδανικά πρακτικό τρόπο, έπειτα από την παρακολούθηση σχετικών μαθημάτων.

Πνίγηκε στο Ρέθυμνο

Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε προχθές το απόγευμα από τη θαλάσσια περιοχή “Σταυρωμένου” Ρεθύμνου ένας 65χρονος τουρίστας.

Ο άνδρας διεκομίσθη με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Προανάκριση διενεργείται από την οικεία λιμενική Αρχή.