Σε δώδεκα σημεία στο Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης έχουν καταγραφεί τα περισσότερα τροχαία δυστυχήματα και ατυχήματα, όπως προκύπτει από τη μελέτη οδικής ασφάλειας στον ΒΟΑΚ που εγκρίθηκε από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης που παρουσιάσθηκε χθες.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα – προτάσεις της μελέτης οι 12 αυτές περιοχές αυξημένης επικινδυνότητας συνολικού μήκους 100 χιλιομέτρων, αποτελούν το ένα τρίτο του συνολικού μήκους του άξονα.
Οι περιοχές αυξημένης επικινδυνότητας είναι: Πέρα γαλήνη- Λινοπεράματα, Σούδα- Καλύβες, Σεληνάρι – Λίμνες, Σκαλέτα- Πάνορμος, Αλμυρίδα – Πέρα Γαλήνη, Μπαλί- Άγιοι Πατέρες, Αερολιμένας Ηρακλείου- Ανώπολη, Πετρές- Γεράνι (Ρέθυμνο), Κολυμπάρι- Μετόχι, Γεράνι (ρέμα Πάγκαλου)- Πανόραμα, Γεράνι- Σταλός, Βρύσες- Γεωργιούπολη
Ο μήνας με τα περισσότερα ατυχήματα είναι σύμφωνα με τις μετρήσεις, ο μήνας Δεκέμβριος, γεγονός που ενδεχομένως έχει να κάνει με την περίοδο των εορτών και την κατανάλωση αλκοόλ από τους οδηγούς.
Τον τελευταίο μήνα του έτους ο μέσος όρος τροχαίων ατυχημάτων είναι 13 ατυχήματα, ακολουθεί ο μήνας Ιούλιος με μέσο όρο 12 ατυχήματα και στη συνέχεια ο Ιανουάριος με 11 τροχαία ατυχήματα, ενώ το Μάιο σημειώνονται κατά μέσο όρο έξι τροχαία ατυχήματα στον ΒΟΑΚ.
Το 66% των τροχαίων ατυχημάτων σημειώνονται τις νυχτερινές ώρες, ενώ το 34% κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία αναφορικά με την κατανομή των ατυχημάτων ανάλογα με τα αίτια.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα, σε ποσοστό 25% ευθύνεται για την πρόκληση τροχαίου ατυχήματος η είσοδος στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, σε ποσοστό 9% ευθύνεται η μέθη από τους οδηγούς και οι παραβιάσεις της σήμανσης.
Η υπερβολική ταχύτητα ευθύνεται σε ποσοστό 8%.