βάρκα-μετανάστες
Φωτογραφία αρχείου

Διπλή είναι η στόχευση της Περιφέρειας Κρήτης σε σχέση με τη διαχείριση των μεταναστών, καθώς οι πολιτικές της χαράσσονται σε δύο διαφορετικά επίπεδα. Αφενός υπάρχουν οι πολιτικές που σχετίζονται με τους μετανάστες οι οποίοι μένουν μόνιμα στη χώρα κι έχουν λάβει άσυλο. Αφετέρου υπάρχουν οι πολιτικές που σχετίζονται με τους μετανάστες οι οποίοι έρχονται κυρίως από την Αίγυπτο παράνομα στη χώρα. Σε σχέση με τους έχοντες άσυλο, τα πράγματα είναι πιο απλά: Κι αυτό γιατί μέχρι και τον Ιούλιο, η Περιφέρεια αναμένεται να έχει προωθήσει όλες τις αναγκαίες διαδικασίες για την έναρξη του νέου προγράμματος HELIOS το οποίο και σχετίζεται με την εργασιακή και κοινωνική ένταξη των μεταναστών.

 

βοργιάς-βούλτεψη
Επί τάπητος όλα τα θέματα της παράνομης μετανάστευσης στο πλαίσιο της επίσκεψης Καιρίδη στην Κρήτη

 

Για τη δημιουργία άλλωστε ενός σχετικού οδικού χάρτη πραγματοποιήθηκε συνάντηση στην Αθήνα με την αρμόδια υφυπουργό κ. Σοφία Βούλτεψη και τον Αντιπεριφερειάρχη Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης κ. Στέλιο Βοργιά. Στη συνάντηση μπήκαν οι πρώτες βάσεις για την οργάνωση του προγράμματος, αλλά και για την κατάθεση πλήρους φακέλου προς το Υπουργείο. Στη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Βοργιάς διευκρίνισε πως ήδη η Περιφέρεια έχει μια βάση δεδομένων και προχωρά στις πρόσθετες καταγραφές.

Με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν διαθέσιμα, στην Περιφέρεια Κρήτης ο κύριος όγκος των μεταναστών προβλέπεται να αξιοποιηθεί στον πρωτογενή τομέα μέσω του προγράμματος HELIOS, αν και στο πρόγραμμα αξιοποιούνται τέσσερις διαφορετικοί κλάδοι και ειδικότερα του Πρωτογενούς Τομέα, του Τουρισμού, της Μεταποίησης καθώς και του Κατασκευαστικού Κλάδου, όπου μπορεί να γίνει μια ομαλή εργασιακή και κοινωνική ένταξη.

Παράνομη μετανάστευση

Κι αν για τους μετανάστες που έχουν άσυλο τα πράγματα είναι ευκολότερα, δεν φαίνεται να είναι το ίδιο εύκολες οι συνθήκες για τους μετανάστες που τους τελευταίους εννιά μήνες εισέρχονται παράνομα στη χώρα μέσω της Κρήτης. Η Περιφέρεια Κρήτης γνωρίζει πως το πρόβλημα είναι σύνθετο και πως δεν μπορεί να επιλυθεί μέσα από μία συνάντηση ή σε μερικές μόνο ημέρες. Γνωρίζει παράλληλα ωστόσο πως δεν μπορούν οι τοπικοί φορείς να διαχειριστούν την κατάσταση μόνοι τους, οπότε χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης με πρωτοβουλίες του Υπουργείου. Στο πλαίσιο αυτό, όλα τα θέματα αναμένεται να τεθούν επί τάπητος στο πλαίσιο της επίσκεψης του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Δημήτρη Καιρίδη, που έρχεται αύριο στην Κρήτη.

Με βάση τα όσα έχουν γίνει ως τώρα γνωστά, ο υπουργός θα βρεθεί το πρωί της Παρασκευής στο Ηράκλειο, όπου θα συναντηθεί με τον περιφερειάρχη Κρήτης, κ. Σταύρο Αρναουτάκη. Στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων, με επίκεντρο το μεταναστευτικό, αλλά και άλλα ζητήματα, όπως οι εργάτες γης από τρίτες χώρες.

Αμέσως μετά, ο υπουργός θα μεταβεί στα Χανιά για μια σειρά αντίστοιχων επαφών με φορείς της αυτοδιοίκησης και όχι μόνο. Το πρωί του Σαββάτου, θα επισκεφτεί το νησί της Γαύδου για να συναντήσει τη δήμαρχο και να δει τον μοναδικό χώρο που μέχρι σήμερα έχει κατά ανάγκη φιλοξενήσει κατά διαστήματα κάποιους από τους δεκάδες μετανάστες που καταφθάνουν στο νησί. Όπως προέκυψε πάντως στο πλαίσιο των συναντήσεων του Στέλιου Βοργιά στην Αθήνα, δεν αναμένεται να δημιουργηθεί σταθερή δομή υποδοχής μεταναστών στην Κρήτη, αφού έχει ήδη γίνει γνωστό πως ο προϋπολογισμός για τη μεταφορά των μεταναστών στις κεντρικές δομές, από τα διάφορα νησιά της χώρας, έχει αυξηθεί από τα 2.5 στα 10 εκατομμύρια ευρώ.