Ένα από τα προβλήματα που έχει αδιαμφησβήτητα απασχολήσει εντονότατα τα τελευταία χρόνια την Περιφέρεια Κρήτης είναι αυτό της κλιματικής αλλαγής, που τείνει να εξελιχθεί σε κλιματική κρίση.
Από τα τεράστια προβλήματα στη δυτική Κρήτη και τις καταστροφές του 2018, έως τις μεγάλες καταστροφές στον Καρτερό και τη Χερσόνησο πέρυσι, αλλά και τις καταστροφές στον ορεινό όγκο της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου το φθινόπωρο, φαίνεται πως η κλιματική αλλαγή δεν αποτελεί ένα παροδικό φαινόμενο, αλλά μια διαρκή κατάσταση, που ήρθε για να παραμείνει.
Η Περιφέρεια Κρήτης, η οποία και ανέλαβε τον κύριο όγκο ως προς την αντιμετώπιση των προβλημάτων, από την πρώτη στιγμή επισήμανε την ανάγκη ενός συνολικού περιφερειακού σχεδίου, που θα μπορεί να προλαμβάνει στον βαθμό του εφικτού, προβλήματα, αλλά και να λειτουργεί βοηθητικά ως προς την αντιμετώπιση μελλοντικών φαινομένων.
Η αρμόδια Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Κρήτης προχώρησε στη σχετική Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορά στο Περιφερειακό Σχέδιο για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, την οποία και έχει θέσει ήδη σε διαβούλευση.
Η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων είναι αναρτημένη στην αντίστοιχη ιστοσελίδα δημόσιας διαβούλευσης της Περιφέρεια Κρήτης, στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://hello.crowdapps.net/participation-crete/challenges/?c=363
Η δημόσια διαβούλευση θα διαρκέσει έως 23 Μαρτίου 2022.
Για όσους επιθυμούν, η Μελέτη διατίθεται σε έντυπη μορφή στη γραμματεία της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού σχεδιασμού, στην οδό Μάρκου Μουσούρου 15 στον 4ο όροφο, καθώς και στο Τμήμα Συλλογικών Οργάνων της Περιφέρειας Κρήτης, στην πλατεία Ελευθερίας.
Απόψεις και παρατηρήσεις μπορούν επίσης να κατατίθενται απευθείας στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού. Με το πέρας της διαβούλευσης η Μελέτη θα εξεταστεί από την Επιτροπή Περιβάλλοντος και Χωροταξίας Περιφέρειας Κρήτης προς γνωμοδότηση.