ΜΟΝΗ ΤΟΠΛΟΥ

Κατά τόπους αλλαγές, που είναι όμως ικανές να αλλάξουν το τοπίο στην Κρήτη, περιλαμβάνονται στον ανανεωμένο σχεδιασμό του γενικού χωροταξικού όπως είχε αποκαλύψει  η «Π».

Το σχέδιο, πάνω στο οποίο έχει δώσει μεγάλη βαρύτητα ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αλλά και στηρίζει ως «έργο πνοής» η κυβέρνηση, έχει δημιουργήσει θέματα κι έντονο προβληματισμό.

Ένα σημαντικό σημείο, στο οποίο εστιάζουν μηχανικοί αλλά και γνώστες της εξέλιξης του σχεδίου, σχετίζεται με την περιβόητη επένδυση στη Μονή Τοπλού. Στο τελικό κείμενο του σχεδίου κι ενώ υπάρχουν αποφάσεις που θεωρούνται τελεσίδικες, δεν περιλαμβάνεται η επένδυση καν.

Το συγκεκριμένο θέμα έχει προκαλέσει έντονους τριγμούς, αφού για την επένδυση υπάρχει Προεδρικό Διάταγμα, έχει εκπονηθεί Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ) κι υπάρχει επίσης ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας υπέρ της επένδυσης, η οποία και δικαιώνει τους επενδυτές, μετά από προσφυγή κατοίκων της περιοχής.

Ο λόγος για τον οποίο δεν εντάσσεται στο χωροταξικό η επένδυση στη Μονή Τοπλού παραμένει άγνωστος, ενώ αναδεικνύει και την πολιτική στάση της κυβέρνησης απέναντι στις επενδύσεις γενικά, αφού η περίπτωση εξαίρεσης της από το χωροταξικό λόγω σφάλματος, θεωρείται απίθανη.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Π» παρ’ όλα αυτά, από το περιβάλλον των επενδυτών δεν υπάρχει ανησυχία, αφού υπάρχει απόφαση του ΣτΕ και  το υφιστάμενο Προεδρικό Διάταγμα υπερισχύει της υπουργικής απόφασης για το χωροταξικό. Σημειώνεται, όμως, πως η συγκεκριμένη επένδυση δεν είναι η μόνη για την οποία υπάρχουν αστερίσκοι, αφού εκτίμηση μηχανικών είναι πως το γενικό χωροταξικό «πετά» πολλές φορές «τη μπάλα στην εξέδρα» και παραπέμπει πολλά θέματα προς επίλυση, στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Εκτός από το ζήτημα της Μονής Τοπλού, το γενικό χωροταξικό, δημιουργεί νέες συνθήκες για τον τουρισμό της Κρήτης, πλήττοντας όχι μόνο μεγάλους επενδυτές και ξενοδόχους, αλλά ακόμα και μικρότερους επιχειρηματίες. Αυτό συμβαίνει διότι στο χωροταξικό επαναφέρεται το «8» ως δείκτης για τις κατασκευές νέων ξενοδοχειακών μονάδων. Αν δηλαδή, για παράδειγμα, κάποιος επενδυτής θέλει να φτιάξει μία μονάδα 200 κλινών, θα πρέπει να διαθέτει έκταση 200: 8=25 στρεμμάτων. Σε σχέση με το πλαίσιο του παρελθόντος, αυτή η εξέλιξη εκτινάσσει το κόστος τουριστικών επενδύσεων, όπως υπολογίζεται, κατά 30% και δημιουργεί ένα ακόμα επενδυτικό πλήγμα στο νησί.

Θέματα δημιουργούνται ωστόσο και με την ενέργεια, αφού περιορίζεται κατά πολύ ο χώρος τοποθέτησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Κατ’ αρχάς η χωροθέτηση εξοπλισμών για Ανανεώσιμες Πηγές αποκλείεται πλέον εντός των περιοχών natura, οπότε αποκλείονται τεράστιες εκτάσεις στις οποίες θα μπορούσαν να χωροθετηθούν τέτοιου είδους επενδύσεις. Το νέο χωροταξικό καταργεί παράλληλα όλα τα ηλιοθερμικά στην Κρήτη, ενώ ήδη υπάρχουν υποψήφιοι επενδυτές σε Αθερινόλακο, Φουρνιά και Χώνος. Ήδη οι επενδυτές σε Φουρνιά και Χώνος έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Το σύνολο των θεμάτων που προκύπτουν από το νέο χωροταξικό απασχολούν πάρα πολύ, ενώ το Τεχνικό Επιμελητήριο Ηρακλείου σκοπεύει να πραγματοποιήσει σήμερα μια αρχική συνάντηση για να τεθούν επί τάπητος βασικά ζητήματα, με στόχο να υπάρξει μια συντονισμένη παρέμβαση από το όργανο.