“Αν θέλετε υγιή παιδιά, αφήστε τα να νηστεύουν απο 3 ετών” λέει στην “Π” ο Αντώνης Καφάτος
χρονικό διάστημα

Εκρηκτικές είναι οι διαστάσεις του προβλήματος της παιδικής παχυσαρκίας στην Κρήτη. Στους νομούς Χανίων και Ρεθύμνου αλλά και του Ηρακλείου, τα ποσοστά της παχυσαρκίας εκτοξεύονται  στο 45% και είναι από τα υψηλότερα της Ελλάδας.

Η Κρήτη βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της παχυσαρκίας στα παιδιά σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τι δείχνει μεγάλη έρευνα

Σε μεγάλη πανελλαδική επιδημιολογική μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο εθνικής έρευνας για τη διατροφή & φυσική άσκηση προσδιορίστηκε ο επιπολασμός, αλλά και η σχέση των Διατροφικών Συνηθειών και της Φυσικής Δραστηριότητας με την Κεντρική Παιδική Παχυσαρκία. Η συγκεκριμένη μελέτη διενεργήθηκε από ερευνητική ομάδα του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου με επικεφαλής το διατροφολόγο κ. Δημήτρη Γρηγοράκη, υπό την επίβλεψη του καθηγητή κ. Λάμπρου Συντώση και δημοσιεύθηκε στο έγκυρο διεθνές περιοδικό European Journal of Nutrition, όπως αναφέρει το News for Health.

Σύμφωνα με τον χάρτη όπου απεικονίζονται τα ποσοστά κεντρικής παιδικής παχυσαρκίας, στην Ελλάδα ανά νομό. Εμφανώς η Ρόδος, η Κως, η Κάλυμνος, η Χίος, και οι νομοί Κιλκίς Χανίων και Ρεθύμνου (κόκκινες περιοχές) αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα συγκέντρωσης κεντρικά παχύσαρκων παιδιών (>45%). Ακολουθούν και άλλοι νομοί με αυξημένο πρόβλημα (πορτοκαλί περιοχές), όπως Ηρακλείου, Ροδόπης, Φλώρινας και Λευκάδας συγκεντρώνοντας ποσοστά 42-45% κεντρικά παχύσαρκων παιδιών.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις διαθέσιμες ερευνητικές πληροφορίες σε παγκόσμιο επίπεδο, η Ελλάδα συγκεντρώνει το υψηλότερο ποσοστό των παιδιών με κεντρική παχυσαρκία. Συγκεκριμένα, οι πέντε πρώτες χώρες στην παγκόσμια κατάταξη είναι: Ελλάδα με 33,4% (Grigorakis et al. 2015), Η.Π.Α. με 32,9% (Xi et al. 2014, ), Πορτογαλία με 23,8% (Albuquerque et al. 2012), Ισπανία με 21,3% (Schroder et al. 2014), Αυστραλία με 18,3% (Garnett et al. 2011).

Η έρευνα έγινε σε ένα μεγάλο πανελλαδικό δείγμα 124.133 μαθητών (49,2% κορίτσια), τα οποία φοιτούσαν στην 3η (49.2%) και 5η τάξη (50.8%) των δημοτικών σχολείων της Ελλάδας (~91% των συνολικών μαθητών) με μέση ηλικία 9,9±1,1 έτη, προσδιορίστηκαν ο επιπολασμός της κεντρικής παιδικής παχυσαρκίας και οι συνήθειες του τρόπου ζωής (διατροφική συμπεριφορά και φυσική δραστηριότητα) που σχετίζονται με την κεντρική παιδική παχυσαρκία.

Νηστεία για τα παιδιά από 3 ετών η ιδανική συνταγή λέει ο Α. Καφάτος

Ο ομότιμος καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής του Πανεπιστημίου Κρήτης Αντώνης Καφάτος, μιλώντας στην «Π» τονίζει ότι τις μεγαλύτερες ευθύνες τις έχουν οι γονείς που μεγαλώνουν παχύσαρκα παιδιά και από μικρά τα κυνηγούν να φάνε για να μην μείνουν… νηστικά,αλλά και το κράτος που δεν εφαρμόζει μια εθνική πολιτική, για να αντιμετωπίσει την μάστιγα της εποχής που οδηγεί σε πολλαπλή νοσηρότητα.

Αφήστε τα παιδιά να πεινάσουν, μην φτιάχνετε “ιδιαίτερο” φαγητό

“Κανείς δεν έπαθε τίποτα, μένοντας  νηστικός μια μέρα» υπογράμμισε ο κ. Καφάτος επισημαίνοντας ότι η τακτική  «θα σου μαγειρέψω ένα άλλο φαγητό, που σου αρέσει» είναι μεγάλο λάθος.

Ο ίδιος εξήγησε ότι  τα ελληνόπουλα και ειδικά τα κρητικόπουλα είναι τα πιο παχύσαρκα παιδιά στην Ευρώπη, γιατί οι κακές συνήθειες αρχίζουν από νωρίς.

Για παράδειγμα, το σωστό είναι να μάθουν να τρώνε από μικρά, φαγητό χωρίς,ή με ελάχιστο αλάτι, όχι περισσότερες από δύο μερίδες γάλα την  ημέρα και να καταναλώνουν πολλά όσπρια και λαχανικά.

“Αν θέλετε υγιή παιδιά, αφήστε τα να νηστεύουν απο 3 ετών” λέει στην “Π” ο Αντώνης Καφάτος
δεν θα απαιτείται

Όπως λέει ο κ. Καφάτος  προκαλώντας σίγουρα την έκπληξη  των γονιών, το ιδανικό διατροφικό σχήμα και για ενήλικες και για παιδιά  ηλικίας ακόμη και 2-4 ετών, είναι της νηστείας και δεν εννοεί μόνο το Πάσχα, τα Χριστούγεννα και τον Δεκαπενταύγουστο,αλλά 180 ημέρες το χρόνο.

«Νηστεία σημαίνει δεν τρώω κρέας Τετάρτη και Παρασκευή, αλλά ούτε λάδι, ούτε και γαλακτοκομικά.

Όχι μόνο δεν κάνει κακό στα παιδιά αυτή η διατροφή αλλά αντίθετα τα κρατά υγιή», υπογραμμίζει, προσθέτοντας ότι το παράδειγμα πρέπει να το δίνουν οι γονείς ακολουθώντας υγιεινή διατροφή .

«Εάν δεν θέλουν να φάνε τις φακές, τα φασολάκια, τα χόρτα, μην αρχίσετε να αγχώνεστε. Πείτε τους απλώς «εάν δεν θέλεις, μην φας».

Κάποια στιγμή θα φάνε, γιατί είναι βέβαιο ότι θα πεινάσουν αργότερα.

Πάντως με χάμπουργκερ, σουβλάκια, σοκολάτες και πατατάκια, δεν μεγαλώνουμε υγιή παιδιά, αυτό είναι το μόνο σίγουρο», κατέληξε.