Δημιουργικά εργαστήρια στην Κρήτη με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Σεξουαλικής Υγείας
Δημιουργικά εργαστήρια στην Κρήτη με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Σεξουαλικής Υγείας

Δημιουργικά Εργαστήρια  «ΣΥΝAI:NOYME»  για παιδιά 10-12 χρονών στο πλαίσιο των δράσεων εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Σεξουαλικής Υγείας 2023 με θέμα τη ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ, μία σημαντική δεξιότητα για υγιείς σχέσεις και προστασία από τη σεξουαλική κακοποίηση, οργανώνονται στην Κρήτη.

Στο πλαίσιο υλοποίησης των δράσεων εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Σεξουαλικής Υγείας WSHD23 και των Υπερτοπικών Δράσεων του Περιφερειακού Προγράμματος Ισότητας των Φύλων για τη Κρήτη 2023-25, η Α.ΞΕ.Π.Τ. – Ασφαλή Ξένοιαστα Παιδιά Τώρα σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης, την Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων (ΠΕΠΙΣ) και το Αυτοτελές Γραφείο Ισότητας των Φύλων Περιφέρειας Κρήτης θα πραγματοποιήσει δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά 10- 12 χρονών με  τίτλο «ΣΥΝΑΙ:NOYME» και με θέμα: «Συναίνεση, μία σημαντική δεξιότητα για υγιείς σχέσεις και προστασία από τη σεξουαλική κακοποίηση».

Τα Δημιουργικά Εργαστήρια  θα υλοποιηθούν στις πόλεις της Κρήτης (Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Χανιά και Άγιο Νικόλαο).

Στις/στους συμμετέχοντες θα δοθεί  δωρεάν ο οδηγός «ΣΥΝΑΙ/ΝΟ» της Genderhood.

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής καθώς θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Στοιχεία δημιουργικών εργαστηρίων

Διάρκεια: 1.30 ώρες

Μέγιστος αριθμός ατόμων: 20 άτομα

Είσοδος ελεύθερη.

Στο Ηράκλειο θα γίνουν στις 4 Σεπτεμβρίου 7-8.30μ.μ.

Πολιτιστικό Κέντρο-Πειραματική Σκηνή, 71201 Ηράκλειο δήλωση συμμετοχής στο τηλ. 2813 410211

Στόχος των εργαστηρίων είναι να βοηθήσει τα παιδιά που θα συμμετέχουν (σύμφωνα με τον 4.2 Οδηγός ΟΥΝΕΣΚΟ για ηλικία 9-12) να καταλάβουν τι είναι η ανεπιθύμητη σεξουαλική προσοχή και την ανάγκη της ιδιωτικότητας όταν μεγαλώνουν.

Μετά την ολοκλήρωση των εργαστηρίων οι συμμετέχοντες θα μπορούν να:

  • εξηγήσουν ότι κατά την εφηβεία, η ιδιωτικότητα για το σώμα κάποιου και ο ιδιωτικός χώρος γίνονται πιο σημαντικά και για τα αγόρια και για τα κορίτσια, ιδίως η πρόσβαση σε τουαλέτες για τα κορίτσια
  • καθορίσουν την ανεπιθύμητη σεξουαλική προσοχή
  • αναγνωρίσουν ότι η ανεπιθύμητη σεξουαλική προσοχή και προς τα αγόρια και προς τα κορίτσια είναι παραβίαση της ιδιωτικής ζωής και του δικαιώματος του ατόμου να αποφασίζει για το σώμα του
  • επικοινωνήσουν ανοιχτά για τη διατήρηση της ιδιωτικότητας και για την αντιμετώπιση ανεπιθύμητης σεξουαλικής προσοχής.