Λότζια

Λίγες ώρες μετά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου όπου δεν  κατάφερε η δημοτική Αρχή να περάσει την εισήγησή της για την ανάδειξη εκπροσώπου του Δήμου στην ΔΕΠΑΝΑΛ, πέρασε στην αντεπίθεση καταγγέλλοντας ευθέως στους Ηρακλειώτες, αντιπολιτευτικές πρακτικές που όπως τονίζει, «κάποιοι προέταξαν, αντί για το συμφέρον του τόπου».

Ο κ. Βασίλης Λαμπρινός
Ο δήμαρχος Ηρακλείου

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι «οι Ηρακλειώτες κινδυνεύουν να στερηθούν τις παραστάσεις υψηλού επιπέδου που επρόκειτο να ανέβουν στο Πολιτιστικό τον προσεχή χειμώνα επειδή ορισμένοι θεώρησαν ότι βρήκαν πεδίον δόξης λαμπρόν για να κάνουν “επίδειξη δύναμης” στον Δήμαρχο που δεν συνεργάστηκε μαζί τους.

Άμεση ήταν η αντίδραση της παράταξης «Ηράκλειο 375» που μίλησε για ασυναρτησία και ανικανότητα της μειοψηφικής δημοτικής αρχής, την οποία όμως καλούν την ίδια στιγμή να επιδιώξει κοινή προσέγγιση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Δήμος μας με όλα τα δεδομένα ανοικτά πάνω στο τραπέζι του διαλόγου…

Ψήφος κριτικής ή ψήφος «τιμωρίας»;

Με μια ανακοίνωση- «καταπέλτη» η Δημοτική Αρχή Ηρακλείου, απευθύνεται στην Ηρακλειώτικη κοινωνία, εξηγώντας ότι η καταψήφιση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΠΑΝΑΛ στηρίχθηκε σε προσχήματα και επιφανειακές δικαιολογίες, και δυστυχώς έχει οδυνηρές παρενέργειες απέναντι στους πολίτες.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, οι παρατάξεις των κ. Γ. Κουράκη, Η. Λυγερού και Π. Ινιωτάκη σε πλήρη πολιτική ταύτιση «καταψήφισαν την πρόταση για τον ορισμό του εκπροσώπου του Δήμου Ηρακλείου στην επικείμενη Γενική Συνέλευση της ΔΕΠΑΝΑΛ , ο οποίος θα είχε την εντολή να ψηφίσει υπέρ της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.

Δίχως εκπρόσωπο του Δήμου (ο οποίος είναι ο βασικός μέτοχος της ΔΕΠΑΝΑΛ, σε ποσοστό άνω του 99%) στην Γ.Σ., η αύξηση δεν μπορεί  να  προχωρήσει.

Μια αύξηση, χωρίς την οποία το Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου δεν μπορεί να ξεκινήσει την πλήρη λειτουργία του ενώ είναι απαραίτητη και για την συντήρηση  των εγκαταστάσεών του που κατασκευάστηκαν πριν από πολλά χρόνια.   Η αναγκαιότητα της αύξησης αναλύεται και στην οικονομοτεχνική μελέτη βιωσιμότητας που συνετάχθη από κοινού με μελετητική ομάδα και δόθηκε σε όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου για να την μελετήσουν, όπως είχε ζητηθεί.

Παρ’ όλα αυτά, οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης «Ηράκλειο 3.7.5», «Ενεργοί Πολίτες» και «Ηράκλειο Συν-Πράξη» καταψήφισαν τον ορισμό του εκπροσώπου –  δηλαδή καταψήφισαν την απαραίτητη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» καταψήφισε επίσης, στην βάση πολιτικών διαφωνιών ενώ η παράταξη «ΗράκλειΟΝ Αξίζει» ψήφισε λευκό.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης κατέστη φανερό πώς η απόφαση για την καταψήφιση της αύξησης στηρίχθηκε σε προσχήματα και επιφανειακές δικαιολογίες. Όποιος ψάχνει να βρει «ατέλειες» σε μια μελέτη τέτοιου είδους, ασφαλώς και θα τα καταφέρει. Άλλωστε και οι παρατάξεις του κ. Κουκιαδάκη «ΣυνΕργασία για το Ηράκλειο» και του κ. Βασιλάκη «Ηράκλεια Πρωτοβουλία» είχαν κάποιες ενστάσεις επί της μελέτης αλλά αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα της αύξησης και θέτοντας την πρόοδο της πόλης σε πρώτη προτεραιότητα, την υπερψήφισαν.

Αντιθέτως, οι τρεις προαναφερθείσες παρατάξεις, σε πλήρη ταύτιση ξανά, την καταψήφισαν.  Με πιο απλά λόγια: οι Ηρακλειώτες κινδυνεύουν να στερηθούν τις παραστάσεις υψηλού επιπέδου που επρόκειτο να ανέβουν στο Πολιτιστικό τον προσεχή χειμώνα (ο καλλιτεχνικός διευθυντής κ. Μύρωνας Μιχαηλίδης έχει  έτοιμο το πρόγραμμα το οποίο θα ανακοίνωνε μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου) επειδή ορισμένοι προέταξαν την μικροπολιτική σκοπιμότητα και την «τιμωρία», αντί για το συμφέρον του τόπου και θεώρησαν ότι βρήκαν πεδίον δόξης λαμπρόν για να κάνουν «επίδειξη δύναμης» στον Δήμαρχο που δεν συνεργάστηκε μαζί τους. Μόνο που εν προκειμένω δεν μιλάμε για δύναμη, αλλά για αδυναμία. Διότι στην πραγματικότητα, με την συγκεκριμένη απόφαση,  οι επικεφαλής αυτών των παρατάξεων δεν «τιμωρούν» κανέναν άλλο παρά μονάχα τους δημότες».

 

Γ .Κουράκης: «Οι  Ηρακλειώτες δεν θα πληρώσουν την ασυναρτησία της δημοτικής Αρχής»

Ο κ. Γιάννης Κουράκης
Ο κ. Γιάννης Κουράκης

Άμεση ήταν η αντίδραση του επικεφαλής της παράταξης «Ηράκλειο 375» Γ. Κουράκη, ο οποίος εξαπέλυσε σφοδρή πολιτική επίθεση κατά της δημοτικής Αρχής, την οποία χαρακτήρισε «ασυνάρτητη» και «ανίκανη» . Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «όσοι επιχειρούν την αντιστροφή της πραγματικότητας σύντομα διαψεύδονται.

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (7/10) αναδείχθηκε ότι η μελέτη, που εισηγήθηκε η απερχόμενη διοίκηση ΔΕΠΑΝΑΛ ήταν ανεπαρκής με ανακριβείς και αναξιόπιστες εκτιμήσεις οικονομικών μεγεθών. Τα ερωτήματα που έθεσαν οι παρατάξεις για σοβαρά θέματα αξιοποίησης των υπό άντληση κεφαλαίων έμειναν αναπάντητα».

Ο κ. Κουράκης στην απάντηση του κάνει αναφορά σε μια σειρά αναπάντητων όπως τονίζει ερωτημάτων, ανάμεσα στα οποία ήταν το πότε υιοθετήθηκαν ο κανονισμός λειτουργίας και το οργανόγραμμα της ενοποιημένης εταιρείας και γιατί δεν κοινοποιήθηκαν έγκαιρα στο Δημοτικό Συμβούλιο συνοδεύοντας τη μελέτη, με ποιες διαδικασίες θα πραγματοποιηθούν οι προσλήψεις, και η ανάθεση των εργασιών συντήρησης, πόσοι διευθυντές απαιτούνται για να διοικηθεί μια δημοτική εταιρεία αυτού του μεγέθους και γιατί προβλέπονται δύο τεχνικές διευθύνσεις».

Ο ίδιος ζήτησε να προχωρήσει άμεσα ο ορισμός νέας διοίκησης που θα αναλάβει να αναμορφώσει τη σχετική μελέτη και να προσκομίσει στο Δημοτικό Συμβούλιο μια τεκμηριωμένη πρόταση για την λειτουργία του Πολιτιστικού Κέντρου και τις ανάγκες σε χρηματοδότηση.

Παράλληλα εξαπολύει βαριές πολιτικές αιχμές κάνοντας λόγο για «πρακτικές πολιτικών εκβιασμών και διχαστικών ενεργειών» τις οποίες δεν θα νομιμοποιήσει. «Ούτε πρόκειται να ακολουθήσουμε τακτικές διγλωσσίας με τοποθετήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο και ανακοινώσεις που δεν συμβαδίζουν με αυτές.

Αυτοί που σήμερα εγκαλούν την πλειοψηφία των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου ως τιμωρούς, ας ρωτήσουν τον εαυτό τους καλύτερα γατί συνεχίζουν να τιμωρούν οι ίδιοι τους Ηρακλειώτες και την ενότητα, αγνοώντας την πρόσφατη ετυμηγορία τους. Ας επανέλθουν στην οδό της κοινής λογικής και ας επιδιώξουμε μια κοινή προσέγγιση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Δήμος μας με όλα τα δεδομένα ανοικτά πάνω στο τραπέζι του διαλόγου».

 

Διαβάστε επίσης σχετικά: