Στον «αέρα» παραμένουν όλες οι κοινωνικές εκδηλώσεις του Αυγούστου, αλλά και οι διάφορες εκδηλώσεις συλλόγων και φορέων, μετά την παράταση εφαρμογής, ειδικών, τοπικού χαρακτήρα μέτρων σε όλη την Κρήτη με εξαίρεση το Λασίθι.
Οι ανακοινώσεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας δεν έπεσαν σαν κεραυνός εν αιθρία, αφού με δεδομένο τον αριθμό των κρουσμάτων δεν υπήρχε καμία άλλη επιλογή από την κυβέρνηση, ωστόσο ήρθαν να δυναμιτίσουν ένα ιδιαίτερα έντονο κλίμα.
Οι ακυρώσεις κοινωνικών εκδηλώσεων που είχαν αρχίσει από την προηγούμενη εβδομάδα αυξήθηκαν κατακόρυφα, ενώ οι ιδιοκτήτες κέντρων μαζικής εστίασης καλούσαν όσους είχαν κλείσει κοινωνικές εκδηλώσεις για να δουν πόσοι και ποιοι θα διατηρήσουν τις ημερομηνίες τους. Οι περισσότεροι βέβαια προχωρούν σε νέες ακυρώσεις των εκδηλώσεων, με την κατάσταση να παραμένει έκρυθμη.
Την ίδια στιγμή, προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι ιδιοκτήτες καφετεριών, εστιατορίων και μπαρ, πολλοί από τους οποίους έχουν αναγκαστεί να αναστείλουν από μόνοι τις δραστηριότητες τους. Σε αυτό τον κλάδο βέβαια, παρατηρείται το παράδοξο, να υπάρχει πάρα πολύς κόσμος κατά γενική ομολογία στην Κρήτη, με τις επιχειρήσεις βέβαια να υποδέχονται πολύ λιγότερο λόγω συνθηκών.
Για τις καφετέριες και τα εστιατόρια βέβαια, αυτό δεν αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα, αφού οι επισκέπτες θεωρούνται περισσότερο «ποιοτικοί» και πληρώνουν κατά κανόνα περισσότερο ανά άτομο. Για τα μπαρ και τις επιχειρήσεις που λειτουργούσαν κατά βάση βράδυ όμως, το να μην υπάρχει μουσική και να κλείνουν πριν τη 1.00 για να προλάβουν την απαγόρευση κυκλοφορίας, ισοδυναμεί με καταστροφή.
Εκτός όμως από τους επιχειρηματίες, σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν και περιοχές της ενδοχώρας που έχουν σκοπό να πραγματοποιήσουν εκδηλώσεις ή πανηγύρια.
Και μπορεί πρακτικά η τοποθέτηση πάγκων για πανηγύρια να επιτρέπεται μέσα σε ένα αυστηρό πλαίσιο περιορισμών, ωστόσο η απαγόρευση της μουσικής, αλλά και η απαγόρευση της οποιασδήποτε εκδήλωσης σε χώρους όπως είναι πλατείες ή προαύλιοι χώροι, δημιουργούν ασφυξία.
Οι οχλήσεις προέδρων και δημοτικών αρχών είναι καθημερινές, ενώ τα αιτήματα και οι απαντήσεις χάνονται σε ένα διαρκές νομικό πλαίσιο το οποίο ανανεώνεται με ταχύτατους ρυθμούς.
Το … δυστύχημα στην όλη εξέλιξη των πραγμάτων ωστόσο είναι, πως τουλάχιστον στην ενδοχώρα της Κρήτης, η μεγαλύτερη έμφαση δεν δίνεται στην προστασία κατά της εξάπλωσης του ιού, αλλά στους τρόπους μέσω των οποίων θα μπορέσουν να γίνουν εκδηλώσεις και να παρακαμφθούν οι περιορισμοί. Μέσα στο όλο πλαίσιο των προβλημάτων, δεν διαφαίνεται καμία κοινά αποδεκτή λύση, ενώ και οι πολίτες δεν μοιάζουν να δέχονται περιορισμούς τύπου τοπικών lockdown, που περισσότερο έρχονται να μπερδέψουν και λιγότερο να αποσαφηνίσουν μια ήδη μπερδεμένη κατάσταση.