Ολοκληρώνεται η διαδικασία αποστολής και των τελευταίων ειδοποιητηρίων της εισφοράς σε χρήμα που αφορούν στις πολεοδομικές ενότητες Θέρισσος, Δειλινά, Μασταμπάς, Κορώνι Μαγαρά, η οποία έχει «ανάψει φωτιές» σε εκατοντάδες συμπολίτες μας, που καλούνται να πληρώσουν σημαντικά ποσά για την ένταξη των ακινήτων τους στο σχέδιο πόλης. Για την ακρίβεια απομένει ένας μικρός αριθμός ειδοποιητηρίων που αναμένεται να αποσταλεί τις επόμενες μέρες, με τα οποία χρεώνονται τσουχτερά ποσά για την ένταξη ιδιοκτησιών στο σχέδιο πόλης που κυμαίνονται από 700 ευρώ έως 200.000 ευρώ.
Την ίδια στιγμή, ένας σημαντικός αριθμός πολιτών έχει πάρει τον δρόμο της προσφυγής ή των ενστάσεων, είτε επειδή δεν αποδέχεται τη χρέωση είτε για να γίνουν διορθώσεις σε μια σειρά από στοιχεία που αναφέρονται στα ειδοποιητήρια.
Επίσης, καταγράφονται και αρκετά λάθη, καθώς έχουν αποσταλεί μπιλιετάκια σε συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν πληρώσει την εισφορά τους στο παρελθόν και τώρα ο Δήμος Ηρακλείου εμφανίζεται να τους ζητά να ξαναπληρώσουν τα χρήματα που ήδη έχουν εξοφλήσει.
Αυτό το οποίο εξηγούν στελέχη της πολεοδομίας, είναι ότι τα ειδοποιητήρια στέλνονται με βάση τα στοιχεία που καταθέτει ο μελετητής, και στο κείμενο υπάρχει ειδική οδηγία με την οποία ενημερώνεται ο πολίτης.
Όπως εξηγεί η αρμόδια αντιδήμαρχος κ. Στέλλα Αρχοντάκη – Καλογεράκη, το πρώτο και βασικό που θα πρέπει να κάνει ο κάθε πολίτης είναι να επισκεφθεί την Πολεοδομία και να διαπιστώσει με την υπηρεσία εάν το ακίνητό του έχει καταγραφεί σωστά και εάν όλα τα στοιχεία με τα οποία έχει δηλωθεί όπως και η χρέωση αντιστοιχούν στην πραγματικότητα. Από τον έλεγχο που θα γίνει θα προκύψουν και τα επόμενα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσει ο κάθε ιδιοκτήτης.
Πότε κατατίθενται ενστάσεις
Σημαντικός είναι ο αριθμός των ενστάσεων που έχουν κατατεθεί στην Πολεοδομία τις οποίες θα κληθεί να τις εξετάσει μέσα στο επόμενο διάστημα η υπηρεσία. Ενστάσεις κατατίθενται εάν ένας ιδιοκτήτης θεωρεί ότι έχει πληρώσει προκαταβολή της εισφοράς σε χρήμα και αν από το τελικό ποσό χρέωσης που του έχει επιβληθεί μέσα από το ειδοποιητήριο δεν έχει αφαιρεθεί το ποσό που ήδη έχει πληρώσει, τότε θα πρέπει να καταθέσει ένσταση. Αντίστοιχα, ένσταση θα πρέπει να καταθέσει όποιος πολίτης εκτιμά ότι έχει πληρώσει την εισφορά σε χρήμα εξ ολοκλήρου και παρά ταύτα του έχει αποσταλεί ξανά ειδοποιητήριο.
Σύμφωνα με στελέχη της Πολεοδομίας, μεγάλο πρόβλημα υπάρχει με τα ακίνητα τα οποία περνούν από τους γονείς στα παιδιά και θα πρέπει να μοιραστεί η εισφορά σε χρήμα κατ’ αντιστοιχία. Επίσης, μεγάλο κεφάλαιο αποτελούν τα εξ αδιαιρέτου κτίσματα όπου κάποιοι έχουν ανεξαρτητοποιήσει την ιδιοκτησία τους μέσα από δικαστικές αποφάσεις και άλλοι όχι.
Για όλες αυτές τις περιπτώσεις οι πολίτες θα πρέπει να καταθέσουν ενστάσεις στην Πολεοδομία, προκειμένου να αποκαταστήσουν ανοικτά ζητήματα που υπάρχουν. Για τις ενστάσεις αυτές δεν υπάρχει χρονικός προσδιορισμός σε σχέση με το πότε θα κατατεθούν. Δηλαδή ένας πολίτης αφού πάρει το ειδοποιητήριο της χρέωσης της εισφοράς σε χρήμα μπορεί και μετά από έναν μήνα να καταθέσει την ένστασή του.
Πότε γίνεται προσφυγή στο Διοικητικό Πρωτοδικείο
Δεν είναι λίγοι όμως και εκείνοι οι οποίοι επιλέγουν να προσφύγουν στο δικαστήριο που αφορά στις περιπτώσεις των πολιτών οι οποίοι θεωρούν για διάφορους λόγους ότι δεν πρέπει να πληρώσουν το ποσό που τους έχει χρεωθεί. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται πολίτες που θα πρέπει να προσφύγουν στο διοικητικό δικαστήριο, όπου με νομικά επιχειρήματα να τεκμηριώσουν ότι δεν πρέπει να πληρώσουν τα χρήματα που τους έχει χρεώσει ο Δήμος. Εδώ όμως υπάρχουν δύο σημαντικά ζητήματα. Το πρώτο είναι ότι θα πρέπει να υποβάλλουν την προσφυγή τους στο Διοικητικό Πρωτοδικείο μέσα σε ένα μήνα από τότε που θα παραλάβουν το ειδοποιητήριο της Πολεοδομίας. Σε περίπτωση που περάσει ο μήνας, η ένσταση δεν γίνεται δεκτή. Το δεύτερο σοβαρό ζήτημα που χρειάζεται προσοχή είναι ότι για να μπορέσει ο πολίτης να καταθέσει ένσταση στο Διοικητικό Πρωτοδικείο, θα πρέπει πρώτα να πληρώσει το 20% της εισφοράς σε χρήμα που του έχει χρεωθεί και μετά να περιμένει το πότε θα συζητηθεί η υπόθεση του στο δικαστήριο. Το γεγονός αυτό έχει αποθαρρύνει μεγάλο αριθμό πολιτών από την κατάθεση της προσφυγής, αφού βρίσκονται σε μεγάλη οικονομική ένδεια και αδυνατούν να εξοφλήσουν το 20% της χρέωσης που τους έχει επιβληθεί.
Ηθικό ζήτημα
Τα μπιλιετάκια της εισφοράς σε χρήμα σε μια περίοδο που ο κόσμος αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα επιβίωσης έχουν προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις, ενώ παράλληλα εγείρεται ένα μείζον θέμα ηθικής τάξεως τονίζουν πολίτες με δηλώσεις τους στην «Π». Πολλοί συμπολίτες μας τονίζουν ότι το πρόβλημα δεν είναι απλώς ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια ο Δήμος Ηρακλείου δεν διεκδίκησε τα χρήματα αυτά. Το πρόβλημα είναι ότι μέσα στα 15-20 χρόνια που μεσολάβησαν κανείς δεν ενημέρωσε τους πολίτες ότι χρωστούν με αποτέλεσμα σήμερα να βρίσκονται σε μιας κατάστασης χωρίς καμία ουσιαστική εναλλακτική επιλογή. Η διαχείριση αυτή, όπως τονίζουν, δημιουργεί μείζον ηθικό ζήτημα απέναντι στην κοινωνία…
Οι χρεώσεις της εισφοράς σε χρήμα που έρχονται μετά από τόσα χρόνια οδηγούν σε βαθύτερο οικονομικό αδιέξοδο τους πολίτες, οι οποίοι στην πλειονότητά τους, δεν γνώριζαν ότι χρωστούν.
Από την πλευρά της η αρμόδια αντιδήμαρχος Πολεοδομίας κ. Στέλλα Αρχοντάκη Καλογεράκη τονίζει ότι δυστυχώς είναι μονόδρομος να αποσταλούν οι βεβαιωμένες εισφορές σε χρήμα, διότι ο Δήμος ελέγχεται σε σχέση με τις εισπράξεις των εσόδων του και δεν μπορεί να ολιγωρήσει. Αντίστοιχα γίνεται προσπάθεια για να αποζημιώνονται οι συμπολίτες μας στους οποίους οφείλονται χρήματα από την εφαρμογή του σχεδίου πόλης. Παράλληλα σημειώνει ότι είναι κρίσιμο οι πολίτες να μην αγνοήσουν την εξόφληση της χρέωσης, επειδή εάν θα πρέπει να μεταβιβάσουν το ακίνητό τους, θα πρέπει να έχουν πληρώσει τουλάχιστον το 30% της βεβαιωθείσας οφειλής που αφορά την εισφορά σε χρήμα.
Ευθύνες στον Δήμο
Τις βαρύτατες πολιτικές ευθύνες της σημερινής δημοτικής αρχής αλλά και όλων των προηγούμενων για την έλλειψη έργων ύδρευσης-άρδευσης, αποχέτευσης και αντιπλημμυρικής προστασίας, που να ικανοποιούν τις λαϊκές ανάγκες, επισημαίνει με ανακοίνωσή της η παράταξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης».
Η δημοτική παράταξη υποστηρίζει ότι σήμερα η δημοτική αρχή ακολουθεί τον δρόμο της μετάθεσης των ευθυνών προς την κοινωνία, ρίχνοντας την ευθύνη στην «αλόγιστη κατανάλωση» των δημοτών, τις ακραίες καιρικές συνθήκες, τις βλάβες στο δίκτυο αλλά και ρίχνοντας το μπαλάκι στην Περιφέρεια για την καθυστέρηση σε διάφορα έργα.
Αυτό που δεν μας λέει η δημοτική αρχή, αλλά και η προηγούμενη που προσπαθεί να υπερασπιστεί την πολιτική που άσκησε σε σχέση με το νερό, είναι πως η ιδιωτικοποίηση και η εμπορευματοποίηση του νερού, ξεδιπλώνεται σταθερά και διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις και τις παρατάξεις τους στην Τοπική Διοίκηση (Δήμους και Περιφέρειες).
Ακολουθούν τον δρόμο που μεταθέτει το κόστος διαχείρισης του νερού στα λαϊκά νοικοκυριά, τους φτωχούς και μικρούς αγρότες κ.λπ. Είναι ο δρόμος που μετατρέπει το νερό από κοινωνικό αγαθό σε ακριβό εμπόρευμα για τον λαό, πολύ φτηνό για τους επιχειρηματικούς ομίλους και κέρδη σε όσους το εμπορεύονται.
Έτσι, όταν οι προτεραιότητες των δημοτικών και περιφερειακών αρχών είναι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ντόπιων μονοπωλίων και του τουριστικού κεφαλαίου, το αποτέλεσμα είναι να επιβαρύνουν δραματικά τη λαϊκή κατανάλωση και να γίνεται όλο και πιο δύσκολη η απρόσκοπτη χρήση του για τις καθημερινές ανάγκες».