Ο κ. Φλαμπουράρης στη Βουλή

Τα γυρίζει τώρα η κυβέρνηση με το “Πακέτο Γιουνγκέρ”! Και ο κ.Φλαμπουράρης επιχειρεί τώρα μετά την παραδοχή του ότι η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε τα χρήματα από το πακέτο που φέρει την ονομασία του προέδρου της Κομισιόν να τα ρίξει στη γραφειοκρατία!

Ο κ. Φλαμπουράρης όχι μόνο δεν αναγνωρίζει καμία ευθύνη στην κυβέρνηση – αν και στη συνέντευξή του είχε πει στην παρατήρηση του δημοσιογράφου για τις καθυστερήσεις ότι «δεν γίνονται σε ένα χρόνο αυτά τα πράγματα.

Είμαστε κυβέρνηση δύο χρόνια» – αλλά αντίθετα ρίχνει τις ευθύνες στις ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Κατά την προσφιλή τακτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δε, κατηγορεί τα μέσα ενημέρωσης για σπέκουλα και διαστρέβλωση της αλήθειας.

«Το “Πακέτο Γιούνκερ” αποτελεί δανειοδότηση, κυρίως προς τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και απαιτεί business plan, ώστε να αποδεικνύεται η βιωσιμότητα της επένδυσης, ώστε να είναι εφικτή η απορρόφηση του δανείου. Αυτή η διαδικασία είναι χρονοβόρα. Δεν έχει την ευθύνη επί τούτου η ελληνική κυβέρνηση και γι’ αυτό το λόγο καθυστερεί η έγκριση του δανείου, αλλά κυρίως η εκταμίευσή του» αναφέρει χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας στη δήλωσή του.

Πάντως ο κ. Φλαμπουράρης δεν δίνει καμία απάντηση για την αμείλικτη αλήθεια των αριθμών που δείχνουν ότι σε μόλις από τα περίπου 15 δισ. επενδύσεων που αναμένονταν πριν από δύο χρόνια μέχρι και φέτος στη χώρα μας η αξιοποίηση Γιούνκερ ανέρχεται μόλις στα 3,7 δισ. ευρώ.

Χρηματοδοτήσεις

Στο μεταξύ γίνονται διαρροές για χρηματοδοτήσεις ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, που διαχειρίζεται η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) κατ’ εντολήν της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πως έχουν δοθεί σε ελληνικές επιχειρήσεις στο πλαίσιο του λεγόμενου «πακέτου Γιούνκερ», τονίζουν στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων πηγές της ΕΤΕπ.

Όπως σημειώνουν μάλιστα οι ίδιες πηγές της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, από την εφαρμογή του σχεδίου Γιούνκερ, η Ελλάδα είναι η κορυφαία χώρα μέσου μεγέθους της ΕΕ ως προς την απορροφητικότητα χρηματοδοτήσεων από την ΕΤΕπ.

Το 2016 η ΕΤΕπ κατέγραψε ρεκόρ 5ετίας στις συνολικές χρηματοδοτήσεις προς την Ελλάδα, καθώς οι υπογραφές χρηματοδοτήσεων έφτασαν τα 1,52 δισ. ευρώ και οι εκταμιεύσεις τα 1,42 δισ. ευρώ. Το 2017 αναμένεται μάλιστα να καταγραφεί και νέο ρεκόρ τόσο για υπογραφές χρηματοδοτήσεων, όσο και για την εκταμίευση, με τα συνολικά ποσά να πλησιάζουν ή και να ξεπερνούν τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ, όπως εκτιμούν οι πηγές της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι από το πακέτο Γιούνκερ δόθηκε χρηματοδότηση, ύψους 280 εκατομμυρίων ευρώ για τα αναπτυξιακά έργα στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια από την εταιρία Fraport. Με τη μόχλευση μάλιστα το ποσό αυτό αναμένεται να φτάσει τα 400 εκατομμύρια.
Πρόσφατα επίσης, η ΕΤΕπ χρηματοδότησε ένα μέρος των επενδυτικών σχεδίων της COSMOTE ύψους 150 εκατομμυρίων. Χρηματοδότησε επίσης την ανάπτυξη αιολικών πάρκων της εταιρίας ΤΕRΝΑ στη Βοιωτία με 24 εκατομμύρια ευρώ αλλά και μια start up επιχείρηση επεξεργασίας πιστωτικών καρτών με 25 εκατομμύρια.

Πριν το τέλος του χρόνου αναμένεται μάλιστα να υπογραφεί η χρηματοδότηση και άλλων επενδυτικών σχεδίων από την ΕΤΕπ.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός – σύμφωνα με τις ίδιες πηγές – ότι η Ελλάδα απορροφά τις χρηματοδοτήσεις της ΕΤΕπ, με πολύ γρήγορο ρυθμό.

Στα τέλη του μήνα αναμένεται στην Αθήνα ο πρόεδρος της ΕΤΕπ Βέρνερ Χόγιερ, για να εγκαινιάσει τα νέα γραφεία της Τράπεζας.

 

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΟΥΡΑΚΗ : Μόνο μία εταιρεία από την Κρήτη!

Μόνο μία εταιρεία από την Κρήτη έχει… αξιοποιήσει το πακέτο Γιούνγκερ, όπως αποκαλύπτεται σε επιστολή του Γιάννη Κουράκη προς τον δρ. Christian Buchmann, Πρόεδρο ECON και τον κ. κ. Raffaele Cattaneo, πρόεδρος COTER που του είχαν απευθύνει ερωτήματα για το θέμα αυτό!

Γιάννης Κουράκης

Αξιότιμοι Πρόεδροι,

Συνέχεια του εγγράφου σας, σας υποβάλλω συμπληρωμένο το ερωτηματολόγιο που μας στείλατε.
Έχει λάβει μέρος η δημοτική / περιφερειακή αρχή που εκπροσωπείτε στον σχεδιασμό ή / και την εκτέλεση του έργου;

Το συγκεκριμένο έργο αφορά στην υλοποίηση και ανάπτυξη καινοτομιών στον τομέα των τροφίμων από την Creta Farms. Στη διαδικασία ένταξης στο πακέτο Γιούνκερ δεν υπήρξε συμμετοχή των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών σε κανένα στάδιο. Η Creta Farm αποτελεί ισχυρό βιομηχανικό Όμιλο για την περιφέρεια Κρήτης. Είναι μια αμιγώς ελληνική, καθετοποιημένη, εξαγωγική εταιρεία με ανταγωνιστικό πλεονέκτημα την καινοτομία που έχει εισαγάγει στον κλάδο τροφίμων, αντικαθιστώντας το ζωικό λίπος με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.

Από το 2001, στην Ελλάδα, καινοτομεί και έχει αποσπάσει 17 πατέντες, παράγοντας καινοτόμα, υψηλής διατροφικής αξίας προϊόντα με την επωνυμία «Εν Ελλάδι» και, στο εξωτερικό, με την επωνυμία «Oliving». Κατά τη διάρκεια σχεδιασμού του έργου ήρθαμε σε επαφή με τους μετόχους – Διοίκηση της εταιρείας προκειμένου να τονίσουμε τη σημασία που θα έχει το έργο τόσο στην τοπική κοινωνία όσο και στην περιφέρεια Κρήτης και να δηλώσουμε την υποστήριξη μας στην προσπάθεια της.

Εξάλλου, το συγκεκριμένο έργο αφορά στην πρώτη χρηματοδότηση ελληνικής εταιρείας υπό τη σκέπη του σχεδίου Juncker για την Ευρώπη (Juncker Plan).

Πόσο επιτυχές πιστεύετε ότι θα είναι το έργο ως προς τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την οικονομική ανάπτυξη και την αναβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης στον τόπο σας; Ήρθα σε επαφή με το φορέα υλοποίησης και ενημερώθηκα για τα παρακάτω που εντάσσονται στο επιχειρηματικό σχέδιο: Εκτιμάται ότι μέσω της υλοποίησης του έργου θα δημιουργηθούν πάνω από 100 νέες θέσεις απασχόλησης. Το συγκεκριμένο έργο θα υλοποιηθεί στην περιφέρεια μας και αφορά στην ανάπτυξη καινοτομιών και εξάπλωσή τους διεθνώς, μέσω εξαγωγής προϊόντων (exports) ή/και εξαγωγής τεχνογνωσίας (licensing).

Η Creta Farms μέσω και της υλοποίησης του έργου αναμένεται να συνεισφέρει σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη του νησιού μας, καθώς το κέντρο αποφάσεων του Ομίλου και η κύρια παραγωγική της δραστηριότητα εδρεύουν στο Ρέθυμνο Κρήτης.
Στην Κρήτη αναμένεται να αναπτυχθούν προϊόντα και τεχνολογίες που θα ταξιδέψουν στις διεθνείς αγορές, πέρα και από τα σύνορα της Ευρώπης, με αποτέλεσμα να διαφημιστεί τόσο ο τόπος μας όσο και τα προϊόντα που παράγονται στο νησί μας.

Είναι προφανές ότι η χρηματοδότηση που απέσπασε η εταιρεία μέσω του Επενδυτικού Σχεδίου Juncker αποτέλεσε το «καύσιμο» που χρειαζόταν η Creta Farm για την υλοποίηση των στρατηγικών της σχεδίων.
Το γεγονός αυτό καθίσταται ακόμη σημαντικότερο μέσα σε μία περίοδο όπου η Ελλάδα βρίσκεται σε δημοσιονομική κρίση και οι εγχώριες πηγές κεφαλαίων είναι περιορισμένες.

Εάν υπήρξαν δυσκολίες στην αίτηση και τη χορήγηση χρηματοδότησης από το ΕΤΣΕ στην περιφέρεια ή το δήμο σας, με ποιον τρόπο ξεπεράστηκαν;
Σύμφωνα με επαφές που είχαμε με την CretaFarms τόσο κατά το σχεδιασμό του έργου (προ έγκρισης) όσο και κατά τη διαδικασία χορήγησης (μετά έγκρισης) δεν παρατηρήθηκαν δυσκολίες.

Η Διοίκηση ης εταιρείας αναφέρεται συχνά στην άριστη συνεργασία που είχε με τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στο εξωτερικό (κεντρικά γραφεία Λουξεμβούργου) και το εσωτερικό (γραφείο Ελλάδος).
Οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν ήταν απλές και κατανοητές, ενώ τα στελέχη της ΕΤΕπ συνέβαλαν τα μέγιστα στην ολοκλήρωση των απαιτούμενων διαδικασιών.

Ακόμα και μετά τη χορήγηση χρηματοδότησης και την έναρξη υλοποίησης του έργου εξειδικευμένα στελέχη της ΕΤΕπ βρίσκονται σε συχνές επαφές με τα στελέχη της Creta Farm προκειμένου να δηλώσουν την υποστήριξή τους στην εταιρεία και τα έργα ανάπτυξης που υλοποιούν.
Τέλος, θέλω να ενημερώσω ότι στη χώρα μου λειτουργούν υψηλού κύρους Ερευνητικά και Τεχνολογικά Ιδρύματα που παράγουν καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες. Επίσης, υπάρχουν επιχειρήσεις που μπορούν να αφομοιώσουν καινοτομία. Εκτιμώ ότι πρέπει να υπάρξει καλύτερος προγραμματισμός και συντονισμός ώστε να οδηγηθούμε σε ένα καλύτερο αποτέλεσμα.

Επίσης, σοβαρά αποτρεπτικός παράγοντας για την απορρόφηση των κονδυλίων αποτελεί το πολύ υψηλό επιτόκιο (πάνω από το μέσο όρο της τραπεζικής αγοράς στη χώρα μας), το οποίο πρέπει να περιοριστεί δραστικά.

Με εκτίμηση,
Γιάννης Κουράκης, μέλος Επιτροπών ECON & COTER”.