Αυτά είναι τα μέτρα για τη λειψυδρία!
Σε ποσοστό 75% έχουν μειωθεί οι βροχοπτώσεις τα τελευταία επτά χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που χτυπάει “καμπανάκι” στον Δήμο Ηρακλείου για τη λήψη έκτακτων μέτρων ασφαλείας που θα ανακόψουν τη σπατάλη του νερού. Απαγόρευση του ποτίσματος, ελλειμματική άρδευση, κλιμακωτά τιμολόγια, πρόστιμα είναι μόνο μερικές από τις προτάσεις που καλείται να βάλει μπροστά της η ΔΕΥΑΗ, προκειμένου να καταστείλει με κάθε τρόπο την άσκοπη χρήση νερού.
Δραματική μείωση των βροχοπτώσεων
Τα στοιχεία της υπηρεσίας είναι πραγματικά δραματικά σε ό,τι αφορά στην καταγραφή των δεδομένων που υπάρχουν, αφού, σύμφωνα με τα στοιχεία τριανταπέντε μετεωρολογικών σταθμών, η μείωση των βροχοπτώσεων σε όλη την Κρήτη αγγίζει το εφιαλτικό ποσοστό του 60% έως 75% σε σχέση με τον μέσο όρο των επτά τελευταίων ετών (τα δεδομένα αφορούν σε μετρήσεις μέχρι και τον Ιανουάριο 2018). Το χειρότερο όλων είναι ότι διανύουμε το τρίτο συνεχές έτος με μειωμένες βροχοπτώσεις.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την υπηρεσία, το υδρολογικό έτος (Σεπτέμβριος- Αύγουστος) 2014-2015 χαρακτηρίστηκε ως υγρό έτος με σημαντικές βροχοπτώσεις, ακολούθησε το ξηρό έτος 2015-2016, στη συνέχεια το έτος 2016- 2017 με σχετικά μειωμένες βροχοπτώσεις και το τρέχον έτος 2017-2018 που χαρακτηρίζεται από ξηρό ως πολύ ξηρό (με επιφύλαξη για τις βροχοπτώσεις που θα έχουμε τους επόμενους μήνες). Συνέπεια των παραπάνω είναι να έχουμε μικρή αναπλήρωση των υδατικών πόρων τόσο στα υπόγεια όσο και στα επιφανειακά νερά. Οι εισροές στα φράγματα είναι ελάχιστες και η αναπλήρωση των υπόγειων υδροφορέων είναι μικρή.
Την ίδια στιγμή, η ζήτηση σε νερό άρδευσης κλιμακώνεται και αυτό αποκτά μεγάλη βαρύτητα με δεδομένο ότι η γεωργία καταναλώνει περίπου 85% των υδατικών πόρων στο νησί. Στο πλαίσιο αυτό η Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης προτείνει στους συλλογικούς φορείς παροχής υπηρεσιών ύδατος (ΔΕΥΑ, ΤΟΕΒ, Δήμοι, ΟΑΚ κ.λπ.) να καταγράψουν τα διαθέσιμα αποθέματά τους και να υπολογίσουν το ισοζύγιο προσφοράς – ζήτησης για την τρέχουσα καλοκαιρινή περίοδο. Σε περίπτωση ελλειμματικού ισοζυγίου θα πρέπει εγκαίρως να προβούν σε μέτρα άμβλυνσης του ελλείμματος.
Αναφορικά με τα μέτρα διατήρησης της προσφοράς νερού, πρώτο βήμα, όπως εξηγεί η υπηρεσία είναι η ενημέρωση των καταναλωτών για τη σημαντικότητα του προβλήματος που πρόκειται να αντιμετωπίσουν τους επόμενους μήνες. Προτείνεται κατ’ αρχάς η σύγκληση συμβουλίων τοπικών- δημοτικών-αγροτικών συλλόγων- ΤΟΕΒ-ξενοδόχων κ.λπ. για συζήτηση του θέματος και εξεύρεση των καλύτερων τρόπων ενημέρωσης π.χ. συναντήσεις-εκδηλώσεις- ενημερωτικά φυλλάδια κ.λπ.
Προτείνεται επίσης προληπτικός έλεγχος δεξαμενών – δικτύων για διαρροές και επιδιορθώσεις, ενημέρωση για προληπτικό έλεγχο καλής λειτουργίας οικιακών δικτύων και δικτύων τουριστικών μονάδων, έλεγχος και συστηματική καταγραφή στάθμης -παροχής, πηγών, υπόγειων, επιφανειακών, καθορισμός προστίμων για αλόγιστη χρήση νερού και ενημέρωση για την επιβολή τους.
Άλλα μέτρα είναι: καθορισμός ελλειμματικής άρδευσης ανά καλλιέργεια και περιοχή, περιορισμός εποχικών υδροβόρων καλλιεργειών, ενημέρωση από τους ξενοδόχους στους επισκέπτες για περιορισμό της κατανάλωσης νερού (προετοιμασία για ενημέρωση π.χ. σε σχέση με τη χρήση πετσετών – έλεγχο ροής νερού σε νιπτήρες και μπανιέρες – χρήση ντους κ.λπ.).
«Κατασταλτικά» μέτρα για αντιμετώπιση λειψυδρίας
Πρώτο και βασικό μέτρο το οποίο προτείνεται είναι η απαγόρευση ποτισμάτων εκτός πρωινών και βραδινών ωρών καθώς και απαγόρευση ποτισμάτων όταν η ένταση του ανέμου είναι ισχυρή και όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, επιβολή προστίμου στους παραβάτες. Επίσης επιβολή και τήρηση ελλειμματικής άρδευσης ανά καλλιέργεια και περιοχή, σε συνεργασία με διευθύνσεις αγροτικής ανάπτυξης για τον καθορισμό των ορίων.
Απαγόρευση πλύσης αυτοκινήτων, αυλών, κοινόχρηστων χώρων κλπ με νερό ύδρευσης. Περιοδικές διακοπές νερού. Εφαρμογή κλιμακωτού τιμολογίου και σε περίπτωση υπέρβασης της καθορισμένης ανά στρέμμα ποσότητας ως μέτρο να αυξάνεται η τιμή χρέωσης ή και η διακοπή παροχής.
Παροχή κινήτρων για τη μείωση της κατανάλωσης πχ μείωση τιμής/κ.μ. σε όσους εφαρμόζουν στάγδην άρδευση. Εφαρμογή με όρους της δυνατότητας ανόρυξης μικρών ιδιόκτητων γεωτρήσεων για το πότισμα του πρασίνου οικιών για την εξοικονόμηση νερού ύδρευσης.
Εκτός των παραπάνω μέτρων, προτείνεται, οι αρμόδιες υπηρεσίες να εντατικοποιήσουν τον έλεγχο τήρησης των όρων των αδειών χρήσεως νερού για τις ιδιωτικές γεωτρήσεις και ειδικότερα της απολήψιμης ποσότητας, και να προβαίνουν σε επιβολή κυρώσεων στους παραβάτες. Επισημαίνεται επίσης ότι η αρδευτική περίοδος ορίζεται από τον μήνα Απρίλιο έως τον Οκτώβριο.
Διαβάστε ακόμα :
-
Τρέμουν οι δήμαρχοι τον εφιάλτη της λειψυδρίας
-
Λαμπρινός: “Άλλοι μας μπλόκαραν την αφαλάτωση στον Αλμυρό”