δημόσια κτήρια που καταρρέουν στο Ηράκλειο
Το Ειρηνοδικείο (αριστερά) δεν εναρμονίστηκε με την ανάπλαση της Δικαιοσύνης. Άδειο και σήμερα το κτήριο που στέγαζε το α’ ΚΑΙ β’ τμήμα στα Λιοντάρια (δεξιά)

Είναι πραγματικός τραγέλαφος αυτό που συμβαίνει στο Ηράκλειο, όπου εμβληματικά δημόσια ιστορικά κτήρια καταρρέουν όρθια, την ίδια ώρα που η Λότζια ετοιμάζεται να προκηρύξει μια νέα διαγωνιστική διαδικασία αναζήτησης κτηρίων για να στεγάσει τις υπηρεσίες της.

Οι αποσπασματικές πολιτικές κινήσεις που έγιναν διαχρονικά, για τη διεκδίκηση των δημοσίων κτηρίων του Ειρηνοδικείου της πρώην Τροχαίας και των πρώην Αστυνομικών Τμημάτων στα Λιοντάρια, χωρίς συντονισμό στόχευση και επίμονη διεκδίκηση, έπεσαν στο κενό, με αποτέλεσμα να εξακολουθούμε να βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν.

Την ίδια ώρα οι στεγαστικές ανάγκες του δήμου Ηρακλείου γιγαντώνονται και πρόκειται να διατεθούν σοβαρότατα χρηματικά ποσά για να καλυφθούν. Προκαλεί χωρίς υπερβολή κατάγματα στη λογική, το γεγονός ότι αφήνουμε να καταστραφεί το ιστορικό κτηριακό απόθεμα της πόλης και την ίδια στιγμή αναζητούμε τη μίσθωση  ιδιωτικών κτηρίων για τις ανάγκες στέγασης των δημοτικών υπηρεσιών.

Πρόκειται για ένα πραγματικά προκλητικό παραλογισμό σε βάρος της κοινωνίας, που όχι μόνο πληρώνει το μάρμαρο της μίσθωσης νέων κτηρίων, αλλά την ίδια στιγμή χάνει μέσα από τα χέρια της την ιστορική κληρονομιά της πόλης όπως αυτή σώζεται μέσα από τα εξαιρετικής σπουδαιότητας διατηρητέα κτίσματα της.

Όπως εξηγεί ο πολιτικός προϊστάμενος  δημοτικής περιουσίας κ. Μανόλης Βασιλάκης, μετά από σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, ανοίγει ο δρόμος για μια ανοικτή διαδικασία μίσθωσης ακινήτων που είναι αναγκαίο να ενοικιαστούν για να καλυφθούν οι οξύτατες στεγαστικές ανάγκες των δημοτικών υπηρεσιών με αφορμή και τη μετακίνηση δημοτικών υπηρεσιών από το δημοτικό κτήριο της Ανδρόγεω, προκειμένου να προχωρήσει η ενεργειακή αναβάθμιση του.

Ειδικότερα όπως εξηγεί, «το τμήμα προμηθειών – δημοπρασιών σήμερα βρίσκεται σε ένα χώρο 40 τετραγωνικών μέτρων, όπου σε αυτόν εργάζονται οκτώ υπάλληλοι. Στο χώρο μαζί με τον εξοπλισμό εργασίας διατηρείται μεγάλο μέρος του αρχείου των διαγωνισμών για προμήθειες και υπηρεσίες του δήμου, φάκελοι διαγωνισμών που είναι σε εξέλιξη.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μεγάλο μέρος των φακέλων αποτελεί αρχείο μεγάλου όγκου το οποίο υποχρεωτικά σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία θα πρέπει να φυλάσσσεται για κάθε διαγωνισμό που είναι σε εξέλιξη ή ολοκληρώθηκε για μακρά χρονική περίοδο, Για να διατηρηθεί αδιάκοπα και απρόσκοπτα η εργασία των στελεχών του τμήματος πρέπει να βρεθεί χώρος κοντά στο δημαρχείο διότι η συνεργασία με τον αντιδήμαρχοι και τη διεύθυνση οικονομικών είναι συνεχής.

Ενδεικτικά προτείνεται να έχει έκταση 80 τ.μ. και αποθηκευτικό χώρο 60 τ.μ. δηλαδή αθροιστικά το ζητούμενο εμβαδόν είναι 170-200 τ.μ. Σε ό,τι αφορά το τμήμα παιδείας και δια βίου μάθησης, όπως εξηγεί ο κ. Βασιλάκης θα πρέπει να βρεθεί ένα ακίνητο στο κέντρο της πόλης 270-300 τ.μ.

Συγκεκριμένα το ακίνητο θα πρέπει να διαθέτει πέντε γραφεία για τους υπαλλήλους, ένα χώρο διοίκησης του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης, ένα χώρο υποδομής δημοτών. Αντίστοιχα θα πρέπει να διαθέτει χώρο συναντήσεων και συνεδριάσεων, ένα βοηθητικό χώρο για το παλιό αρχείο της ΝΕΛΕ ένα αποθηκευτικό χώρο που μπορεί να είναι και υπόγειο».

Σύμφωνα με τον πολιτικό προϊστάμενο της δημοτικής περιουσίας  «στο τμήμα παιδείας και δια βίου μάθησης, η επισκεψιμότητα αυξάνεται συνεχώς, καθώς διαχειρίζεται σημαντικά θέματα όπως τις προσλήψεις των καθαριστριών 162 άτομα, 59 σχολικών τροχονόμων, ενώ τα γραφεία επισκέπτονται κάθε μήνα οι διευθυντές των 216 σχολικών μονάδων, των 150 προμηθευτών των κυλικείων , πολιτών που ενδιαφέρονται για τα προγράμματα δια βίου μάθησης.

Η διαγωνιστική διαδικασία θα περιλάβει την αναζήτηση ενός ακινήτου 200-250 τ.μ. στο οποίο θα υπάρχουν 10 γραφεία τα οποία θα στεγάσουν τις εννέα δημοτικές παρατάξεις, και ένα άτομο που θα παρέχει γραμματειακή υποστήριξη».

Παράλληλα όπως εξηγεί ο κ. Βασιλάκης ήδη υπάρχουν άγονοι διαγωνισμοί για τον εντοπισμό ακινήτου 250 τμ  στο κέντρο της πόλης για τις ανάγκες του ΚΑΠΗ όπως επίσης και 250-300 τ.μ. για τις κοινωνικές υπηρεσίες. Μετά τους άγονους διαγωνισμούς το πιθανότερο είναι να  προχωρήσει η απ΄ ευθείας ανάθεση προκειμένου να καλυφθούν οι στεγαστικές ανάγκες των υπηρεσιών.