Βουλιάζει στα οικονομικά αδιέξοδα η ΔΕΥΑΗ, που βρίσκεται αντιμέτωπη με γιγαντωμένες εκκρεμότητες τις οποίες αδυνατεί να διαχειριστεί, με αποτέλεσμα να βάζει σε εφαρμογή ένα νέο πλαίσιο προτεραιοτήτων αποπληρωμών.Το πλαίσιο αυτό συνιστά μια ιδιότυπη στάση πληρωμών σε τρίτους, αφού προτεραιότητα έχουν οι πληρωμές των εργαζομένων του ΙΚΑ, του ΦΠΑ και της ΔΕΗ και στην τελευταία θέση βρίσκονται οι απαιτήσεις των δικαστικών συμβιβασμών.
Η εξέλιξη αυτή εγείρει τεράστιο ζήτημα για τις απλήρωτες οφειλές στον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης που αφορούν στο νερό που πήρε ο Δήμος Ηρακλείου από το φράγμα Αποσελέμη. Οι οφειλές αυτές εξακολουθούν να βρίσκονται σε εκκρεμότητα μετά από αλλεπάλληλες ρυθμίσεις που έχουν γίνει αλλά δεν τηρούνται.
Όπως είναι γνωστό, η ΔΕΥΑΗ χρωστά στον ΟΑΚ περισσότερα από 400 χιλ. ευρώ, τα οποία η διοίκηση του Οργανισμού δεν είναι σε καμία περίπτωση διατεθειμένη να τα απεμπολήσει, καθώς αντιστοιχούν στην κάλυψη λειτουργικών αναγκών του.
Χωρίς την είσπραξη των χρημάτων αυτών, σύμφωνα με πηγές του Οργανισμού Ανάπτυξης, εγείρεται τεράστιο ζήτημα για τη λειτουργία του διυλιστηρίου του Αποσελέμη, το οποίο δεν θα μπορεί να λειτουργήσει και θα κατεβάσει ρολά εάν δεν εξοφληθούν οι οικονομικές εκκρεμότητες της ΔΕΥΑΗ και των άλλων Δήμων.
Μάλιστα σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, στις προθέσεις του Οργανισμού είναι η υπόθεση να πάρει τη δικαστική οδό, εάν η ΔΕΥΑΗ εξακολουθήσει την παγιωμένη τακτική της αναβλητικότητας σε ό,τι αφορά στην εξόφληση των οικονομικών υποχρεώσεων της που βρίσκονται στον αέρα.
«Αιμορραγεί» οικονομικά η ΔΕΥΑΗ
Το πώς έφτασε μια μονοπωλιακή Δημοτική Επιχείρηση να βάζει νερά, και να βυθίζεται οικονομικά είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο που ίσως κάποτε ανοίξει στο Δήμο Ηρακλείου.
Ωστόσο οι ισχυρότατοι κλυδωνισμοί της Δημοτικής Επιχείρησης, που δημιουργούν συνθήκες ασφυξίας στα οικονομικά της χτύπησαν καμπανάκι και τέθηκαν ως κατεπείγον θέμα στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΗ. Το τι σημαίνει πρακτικά αυτό, αποτυπώνεται στην εισήγηση της υπηρεσίας στην οποία τονίζεται μεταξύ άλλων ό,τι «το 2011 το Δ.Σ ενημερώθηκε ότι, οι μηνιαίες εισπράξεις δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση του συνόλου των αντίστοιχων υποχρεώσεων.
Όπως κατά καιρούς έχει τονιστεί στο Δ.Σ προφορικά αλλά και εγγράφως, η επιχείρηση από το τέλος του 2009 έχει απορροφήσει όλες τις αυξήσεις των δαπανών με κυριότερη αυτή της κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος, που από 1,8 εκ.ευρώ το εν λόγω έτος ανήλθε το 2017 σε 4 εκ.ευρώ, χωρίς να έχει ουσιαστικά αυξήσει τα τιμολόγια της, για λόγους κυρίως πολιτικούς.
Εδώ είναι κρίσιμο να σημειωθεί ότι την τρέχουσα χρονιά οι οφειλές της ΔΕΥΑΗ προς στη ΔΕΗ αυξήθηκαν αφού λόγω της ανομβρίας, δεν μπορούσε να καλυφθεί από το φράγμα του Αποσελέμη, με αποτέλεσμα να στραφεί στις γεωτρήσεις οι οποίες σήκωσαν όλο το βάρος της υδροδότησης της πόλης.
Ωστόσο η λειτουργία των γεωτρήσεων αυτόματα σημαίνει μεγαλύτερη κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος το οποίο τώρα καλείται να πληρώσει η ΔΕΥΑΗ. Στην εισήγηση πάντως της υπηρεσίας που παρουσιάστηκε στο διοικητικό συμβούλιο, τονιζόταν ότι «για την επίτευξη οικονομικής ισορροπίας, παρά τις προσπάθειες του λιγοστού και ηλικιωμένου προσωπικού της, είναι αναγκαία η αύξηση του τιμολογίου.
Όλες αυτές οι εισηγήσεις δεν έγιναν αποδεκτές. Αποδεκτές δεν έγιναν ούτε ‘’ανώδυνες’’ προτάσεις, όπως αύξηση του επιτοκίου στα επίπεδα εκείνου που επιβάλλει το Δημόσιο, αλλά και ο Δήμος Ηρακλείου στις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις.
Επειδή αρκετές υποχρεώσεις προς προμηθευτές – πιστωτές καθυστερούν μήνες, λόγω έλλειψης διαθεσίμων, καθώς ο Αύγουστος ήταν ένας από τους ‘’χειρότερους’’ εισπρακτικά μήνες των τελευταίων ετών, προτείνουμε η αποπληρωμή των οφειλών ν’ ακολουθεί συγκεκριμένη προτεραιότητα».
Έτσι σε πρώτο πλάνο μπαίνει η μισθοδοσία, η πληρωμή του ΙΚΑ και του ΦΠΑ. Σε δεύτερη φάση τίθεται η ΔΕΗ και ακολουθούν οι πληρωμές των φόρων. Αμέσως μετά έρχονται οι πληρωμές που αφορούν στις απαραίτητες δαπάνες για την ομαλή λειτουργία της Επιχείρησης και διασφάλιση της δημόσιας υγείας (προμήθεια υποχλωριώδους νατρίου, ανταλλακτικών, για την λειτουργία των συνεργείων της ύδρευσης – αποχέτευσης, όχι όμως της άρδευσης, καυσίμων κ.λ.π.).
Στην τελευταία θέση βρίσκεται η ικανοποίηση απαιτήσεων δικαστικών συμβιβασμών. Μάλιστα το πλαίσιο αυτό, το οποίο αποτελεί ομόφωνη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου, εντέλλεται το οικονομικό τμήμα της Δημοτικής Επιχείρησης να εφαρμόσει…