ΤΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑ ΜΕ... ΧΑΣΙΣ ΑΝΤΙ ΤΟΜΑΤΕΣ

Παρά την σοβαρότητα της εκδικαζόμενης υπόθεσης με τα χιλιάδες «νανάκια» σε θερμοκήπιο στην περιοχή της Γρα Λυγιάς, οι στιγμές γέλιου δεν έλειψαν στην διάρκεια των απολογιών των τεσσάρων κατηγορουμένων, δύο Ιεραπετριτών και δύο Ρεθυμνιωτών. Κάποιοι από τους ισχυρισμούς που προέβαλαν, δεν έμειναν ασχολίαστοι από την έδρα. Η εισαγγελέας μάλιστα έφθασε στο σημείο να ρωτήσει κατηγορούμενο ευθέως  αν τους θεωρούν χαζούς.

Η  ετυμηγορία πάντως του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης δεν είχε καθόλου …γέλιο για κάποιους κατηγορούμενους αφού επιβλήθηκαν ποινές από ισόβια έως και πέντε έτη κάθειρξης. Οι τρεις οδηγούνται πίσω στην φυλακή.

 Όταν η κατάθλιψη …οδηγεί στην καλλιέργεια φυτειών

Την κύρια ευθύνη της φυτείας ανέλαβε ουσιαστικά ο ένας Ρεθυμνιώτης, ο οποίος ξεκινώντας την απολογία του, είπε: «Εδώ ήρθα να πω αλήθειες!». «Τώρα μάλιστα…» σχολίασε η πρόεδρος δεδομένου ότι είχαν προηγηθεί οι απολογίες των τριών συγκατηγορουμένων του που δεν  ήταν και τόσο …διαφωτιστικές με βάση την δικογραφία και τα όσα είχαν καταθέσει μάρτυρες αστυνομικοί.

Τρεις φορές έδωσε το λόγο της τιμής του ο κατηγορούμενος για το αληθές των λεγομένων του. «Με τον άνθρωπο (τον ιδιοκτήτη του θερμοκηπίου) κάναμε μία συνεργασία….», με την πρόεδρο να τον διακόπτει: «το λέτε τόσο φυσικά σαν να επρόκειτο για επιχειρηματική συνεργασία» σχολίασε. «Επιχειρηματίας δεν είμαι» χαμογέλασε ο κατηγορούμενος. «Αν ήμουν δεν θα ασχολούμουν με αυτά».

Υποστήριξε ότι βρισκόταν σε πίεση καθώς  χρωστούσε 65.000 ευρώ. Προσέγγισε τον Ιεραπετρίτη και του πρότεινε έναντι 10.000 ευρώ να του διαθέσει το θερμοκήπιο ώστε να καλλιεργήσουν τα δενδρύλλια.  «Υπολογίζω ότι θα βγάζαμε περί τα 30 κιλά προς περίπου 2000 ευρώ το κιλό, γύρω στις 60.000 ευρώ δηλαδή».

«Μα έτσι δεν ξεχρεώνατε. Λάθος επιχειρηματική δραστηριότητα επιλέξατε» σχολίασε ξανά η πρόεδρος.

Για τα 18 κιλά χασίς που βρέθηκαν σε έρευνα στην οικία του, σε περιοχή του Ρεθύμνου, ο κατηγορούμενος έσπευσε και πάλι να δώσει το λόγο της τιμής του: «αυτά δεν ήταν «νανάκια», ήταν κανονικά δενδρύλλια. Δεν πρόλαβα, σας ορκίζομαι, να πουλήσω ούτε ένα γραμμάριο. Ήταν κακής ποιότητας, δεν το ήθελε κανείς». Θέλησε μάλιστα κατά κάποιο τρόπο να δικαιολογήσει την πράξη του λόγω της κατάθλιψης στην οποία είχε περιέλθει από την οικονομική πίεση.

-«Αν όλοι που έχουν κατάθλιψη, φύτευαν χασίς, τότε…» σχολίασε η πρόεδρος.

«Εγώ ξέρω ότι όσοι έχουν κατάθλιψη αυτοκτονούν…» απάντησε ο κατηγορούμενος.

«Εσείς το γυρίσατε στο δημιουργικό…» σημείωσε εκ νέου η πρόεδρος.

Όσο για το καλάσνικοφ που βρέθηκε στο χώρο του θερμοκηπίου και αρχικώς είχε αποδοθεί στον έτερο Ρεθυμνιώτη, ισχυρίστηκε ότι ήταν δικό του. «Α, το καλάσνικοφ ήταν δικό μου. Θα βάπτιζα το κοπέλι (έτερου κατηγορουμένου) και είχαμε δώσει τα χέρια. Με την ευκαιρία κυρία πρόεδρε που πήγα εκεί, το κρατούσα κιόλας. Εγώ δεν είμαι ικανός ούτε μυρμήγκι να βλάψω…».

«Ο ισχυρισμός ότι μεταφέρατε προκαταβολικά το καλάσνικοφ για την βάπτιση με ξεπερνάει» σχολίασε η έδρα. «Με την ευκαιρία…» σημείωσε ξανά  ο κατηγορούμενος.

Το δικαστήριο δεν του αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό και τον καταδίκασε σε ισόβια και επτά έτη κάθειρξης καθώς και χρηματική ποινή 53.500 ευρώ.  Ο δεύτερος Ρεθυμνιώτης ισχυρίστηκε ότι του πρότεινε ο συντοπίτης του να βοηθήσει για τέσσερις ημέρες στην συγκομιδή με αντάλλαγμα μισό κιλό χασίς καθώς είναι εξαρτημένος. Μετέβησαν στο χώρο, το μετάνιωσε αλλά ήταν αργά αφού ακολούθησε το «πέσιμο» των ειδικών δυνάμεων.

Διέψευσε συγκατηγορούμενο του, ο οποίος προανακριτικά είχε υποστηρίξει ότι εκείνος κρατούσε το καλάσνικοφ και επιπλέον είχε αναλάβει με τον άλλο Ρεθυμνιώτη το στήσιμο της φυτείας.  Το δικαστήριο στην περίπτωση του μετέτρεψε την κατηγορία σε απλή συνέργεια και του επέβαλε ποινή κάθειρξης πέντε ετών με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Αναφορικά με τους δύο κατηγορούμενους από την Ιεράπετρα,  εκείνος που διέθεσε το θερμοκήπιο του, κατόπιν συμφωνίας με τον Ρεθυμνιώτη, υποστήριξε στην απολογία του ότι βρισκόταν σε οικονομικό αδιέξοδο, δεν πήγαιναν καλά τα κηπευτικά και δέχτηκε τη δουλειά. «Δεν έχω καμία δικαιολογία. Έσφαλα. Έχω μετανιώσει γι’ αυτό, δεν δικαιολογώ τον εαυτό μου». Ερωτηθείς επιμόνως από έδρας γιατί προανακριτικά είχε κατονομάσει τον δεύτερο Ρεθυμνιώτη ως το άτομο που κατείχε το καλάσνικοφ αλλά και συμμετείχε στο στήσιμο του φυτωρίου, ισχυρίστηκε ότι λειτούργησε υπό πίεση και ότι δεν ισχύουν τα όσα είχε πει.

Το δικαστήριο του αναγνώρισε το ελαφρυντικό του προτέρου έντιμου βίου και του επέβαλε ποινή κάθειρξης 16 ετών και τεσσάρων μηνών και χρηματική ποινή 10.300 ευρώ. Η έφεση του δεν έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Ο δεύτερος κατηγορούμενος από την Ιεράπετρα  υποστήριξε ότι δεν έχει καμία σχέση με την φυτεία και βρέθηκε μπλεγμένος επειδή προσπάθησε να βοηθήσει τον φίλο του, ο οποίος βασανιζόταν ώστε να ξεφορτωθούν τα «νανάκια». «Του έλεγα  να βάλει πολύ λίπασμα να τα «κάψει». «Και εσείς βάλατε το κεφάλι σας στο ντορβά, μας λέτε..» ρώτησε η πρόεδρος. «Τι να κάνω, είμαι καλός άνθρωπος» απάντησε ο κατηγορούμενος.

Το δικαστήριο τον καταδίκασε σε ποινή κάθειρξης 12 ετών και έξι μηνών και επέβαλε χρηματική ποινή 10.500 ευρώ. Του αναγνωρίστηκε επίσης ελαφρυντικό αλλά η έφεση του δεν έχει αναστέλλουσα δύναμη.