Η συζήτηση που έγινε δεν ήταν καθόλου εύκολη, γι’ αυτό και είχε μεγάλη διάρκεια αφού τέθηκαν επί της ουσίας ζητήματα σε σχέση με όλο το ιστορικό της απένταξης έργων εντός και εκτός της περιφερειακής ενότητας του Ηρακλείου και συγκεκριμένα στο Ρέθυμνο.
Όπως είναι φυσικό, η συζήτηση εστιάστηκε στον «φαρμακερό» όρο της εξάμηνης προθεσμίας που είχε τεθεί στην προγραμματική σύμβαση του Υπουργείου Πολιτισμού με τους Δήμους, που λειτουργεί δεσμευτικά για τη συμβασιοποίηση των έργων.
Έργα που συμβασιοποιήθηκαν μετά την παρέλευση της παραπάνω προθεσμίας, ναρκοθετήθηκαν καθώς έκλεισε η στρόφιγγα της χρηματοδότησής τους και σήμερα οι δήμαρχοι βρίσκονται σε απόγνωση πάνω από τις ημιτελείς κατασκευές και οι εργολήπτες εξοργισμένοι καθώς παραμένουν απλήρωτοι για τις εργασίες που εκτέλεσαν.
Στη σύσκεψη η κάθε πλευρά έδωσε τις δικές της εξηγήσεις, ενώ παράλληλα τέθηκαν και άλλα σημαντικά ζητήματα που εξακολουθούν να βρίσκονται σε εκκρεμότητα όπως για παράδειγμα η οφειλή ύψους 1 εκατ. ευρώ που εκκρεμεί από τους παράκτιους μεσογειακούς αγώνες και η ανάγκη συντήρησης και αξιοποίησης του Καρτερού.
Από την πλευρά τους, οι συνεργάτες του πρωθυπουργού έδωσαν μεγάλο βάρος στην ανάγκη να πέσουν οι πολιτικοί τόνοι, αφού όπως αναδείχτηκε υπάρχουν μεγάλες πιέσεις πολιτικά στην κυβέρνηση που είναι αδιανόητο να καλείται να διαχειριστεί και τέτοιας έκτασης εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι δόθηκαν δεσμεύσεις ότι θα δρομολογηθούν λύσεις για να περισωθεί η κατάσταση, ωστόσο ο χρόνος θα δείξει αν επιβεβαιωθούν τα παραπάνω αλλά και συνολικότερα ποια θα είναι τα πραγματικά αποτελέσματα της συνάντησης αυτής.