για τα αυθαίρετα δέχτηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε στη Λότζια με τον δήμαρχο Ηρακλείου κ. Β.Λαμπρινό.

«Πακέτο» προτάσεων για τις νέες τροποποιήσεις του νέου νόμου για τα αυθαίρετα δέχτηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε στη Λότζια με τον δήμαρχο Ηρακλείου κ. Β.Λαμπρινό.

Ο υπουργός βρέθηκε στο Ηράκλειο με αφορμή εκδήλωση του Τμήματος Ανατολικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου, στο πλαίσιο της οποίας συζητήθηκε το μεγάλο κεφάλαιο της αυθαίρετης δόμησης και συγκεκριμένα ζητήματα που αναδεικνύονται μέσα από την εφαρμογή του νέου νόμο για τη τακτοποίηση των εκτός σχεδίου πόλης κτισμάτων.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, που έγινε στον δήμο, στην οποία παρευρέθησαν επίσης ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ του νομού Ηρακλείου, Σωκράτης Βαρδάκης και η αντιδήμαρχος πολεοδομίας και δημοτικής περιουσίας Στέλα Αρχοντάκη τέθηκαν μια σειρά από ζητήματα σε σχέση με τον νέο νόμο για τα αυθαίρετα, με έμφαση στο κρίσιμο θέμα των εξ αδιαιρέτου, το οποίο εξακολουθεί να παραμένει στον αέρα.

Ειδικότερα αυτό το οποίο τονίσθηκε από την πλευρά του δημάρχου Ηρακλείου κ. Λαμπρινού ήταν ότι θα πρέπει να βρεθεί μια φόρμουλα για την ένταξη και των εξ αδιαιρέτου κτισμάτων στο σχέδιο πόλης. Συγκεκριμένα, προτάθηκε να δοθεί η δυνατότητα σε όλους να ενταχθούν στο νέο νόμο, ανεξαρτήτως εξ΄ αδιαιρέτου ιδιοκτησίας ως κάτοχοι ή νομείς.

Βεβαίως είναι γνωστό, ότι λόγω της πολυπλοκότητας του ζητήματος υπάρχουν και άλλα ζητήματα που εκκρεμούν, τα οποία δεν ρυθμίζονται με τον νέο νόμο, αφού εξακολουθούν να υπάρχουν εμπλοκές και στη μεταβίβαση και στην πώληση των εξ αδιαιρέτου ακινήτων.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, ένα ακόμα σημαντικό θέμα, το οποίο άνοιξε, αφορούσε στη διαχείριση των χρημάτων που προκύπτουν από τα πρόστιμα διατήρησης και ανέγερσης  των αυθαιρέτων. Όπως είναι γνωστό, σύμφωνα με τον παλαιό νόμο για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, οι εισπράξεις των προστίμων που έχουν επιβληθεί έως τις 03-11-2017 (ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου), κατέληγαν σε ποσοστό 50% στους δήμους και το υπόλοιπο 50% στο Πράσινο Ταμείο.

Όμως σύμφωνα με το νέο νομοθετικό πλαίσιο, το ποσό αυτό επιμερίζεται κατά 25% στους δήμους, 25% στο Παρατηρητήριο και 50% στο Πράσινο Ταμείο, με αποτέλεσμα να μειώνονται δραστικά οι εισπράξεις των δήμων που έχουν απόλυτη ανάγκη τα χρήματα αυτά, προκειμένου να μπορέσουν να δρομολογήσουν έργα υποδομής στις περιοχές ένταξης των αυθαιρέτων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο δήμος ζητάει να ισχύσει το παλαιότερο καθεστώς, όπου οι εισπράξεις των αυθαιρέτων αναλογούσαν κατά 50%  στους δήμους και κατά  50% στο Πράσινο Ταμείο. Επίσης στο πλαίσιο της συνάντησης ζητήθηκε από τον υπουργό να ενισχυθεί η στελέχωση των υπηρεσιών δόμησης. Ακόμα ζητήθηκε να  χρηματοδοτηθεί η σύνταξη στατικών μελετών για τις σχολικές μονάδες.

Η συζήτηση έγινε σε καλό κλίμα και ο υπουργός τόνισε ότι οι προτάσεις του Δήμου Ηρακλείου είναι προς τη θετική κατεύθυνση και θα εξεταστούν.