ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ

Σειρά βελτιωτικών προτάσεων για τις διατάξεις του νέου νομοσχεδίου  για τα αυθαίρετα παρέλαβε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ν. Ηγουμενίδης μετά το τέλος μιας ευρύτατης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Κρήτης με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Στο πλαίσιο της σύσκεψης στην οποία συμμετείχαν, μεταξύ άλλων,  ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, οι Δήμαρχοι Βιάννου,  Γόρτυνας, Αρχανών – Αστερουσίων  Μινώα Πεδιάδος, Φαιστού, οι αντιδήμαρχοι Στ. Καλογεράκη- Αρχοντάκη και Γ.Καραντινός, εκπρόσωποι των Δήμων Χερσονήσου και Μαλεβιζίου, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ Γ. Ρασούλης, ο συνεργάτης του Νίκου Ηγουμενίδη επί θεμάτων δομημένου περιβάλλοντος Αντώνης Μαυρογιάννης.

Επίσης συμμετείχε ο πρόεδρος του ΤΕΕ – ΤΑΚ Γ. Χαρωνίτης, εκπρόσωποι  από τον Σύλλογο Οικιστών Εκτός Σχεδίου Πόλης Ν. Ηρακλείου, το Σύλλογο Οικιστών Δήμου Μαλεβιζίου, τη Συντονιστική Επιτροπή Πολιτιστικών Συλλόγων Δυτικών Προαστίων (Εκτός Σχεδίου) Ηρακλείου, τον Σύλλογο Πολυτέκνων Ν.Ηρακλείου, από τον Συμβολαιογραφικό Σύλλογο Κρήτης, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Οικιστών Αγίου Ιωάννη Γόρτυνας.

Το μεγάλο αγκάθι των εξ αδιαιρέτου και τα αναχρονιστικά σχέδια πόλης που παραμένουν βαλτωμένα είναι μόνο δύο από τα ζητήματα που αναδείχτηκαν στη σύσκεψη, κατά την οποία οι εκπρόσωποι των φορέων κατέθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις για ειδικά ζητήματα που κατά την άποψη τους θα πρέπει να λυθούν με τον νέο νόμο. Μάλιστα κάποιοι από τους φορείς αυτούς όπως ο Σύλλογος Πολυτέκνων και οι Σύλλογοι Οικιστών Εκτός Σχεδίου Πόλης θα έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τις απόψεις τους και στην ειδική επιτροπή της  Βουλής, δηλαδή στην    ακρόαση των φορέων μετά από σχετική  πρόταση του Ν. Ηγουμενίδη.

Τόσο ο περιφερειάρχης Στ. Αρναουτάκης όσο και οι δήμαρχοι τόνισαν ότι το ζήτημα της αυθαίρετης δόμησης είναι κοινωνικό και θα πρέπει να λυθεί, καθώς δημιουργεί συνθήκες ομηρίας για εκατοντάδες πολίτες. Με έμφαση τέθηκε από το σύνολο των φορέων το πολυσυζητημένο  ζήτημα των εξ αδιαιρέτου κτισμάτων, το οποίο δεν επιλύεται, μέσω του νομοσχεδίου. Μάλιστα, όπως τόνισε η αντιδήμαρχος πολεοδομίας δεν μπορεί να λυθεί, ακριβώς επειδή προσκρούει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ωστόσο, όπως είπαν οι εκπρόσωποι των αυθαιρετούχων αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ένα κτίσμα μέσω του νομοσχεδίου να νομιμοποιείται, όμως ο ιδιοκτήτης του να βρίσκεται αντιμέτωπος με ανυπέρβλητα προβλήματα, αφού δεν μπορεί ούτε να μεταβιβάσει στα παιδιά του ούτε να πουλήσει…

Η αντιδήμαρχος κ. Αρχοντάκη ανέφερε ότι είναι σημαντικό η απόδοση από τις εισπράξεις της τακτοποίησης των αυθαιρέτων στους Δήμους να μην περιοριστεί στο 25% αλλά να φτάσει το 1/3 των εισπράξεων, ώστε οι ΟΤΑ να έχουν τη δυνατότητα να επενδύουν τα χρήματα αυτά αποκλειστικά και μόνο στις περιοχές όπου βρίσκονται αυθαίρετα.

Από την πλευρά του ο κ. Ρασούλης είπε ότι ζητούμενο είναι το νέο νομοσχέδιο να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε να τακτοποιηθεί το 80% των αυθαιρέτων, που έχουν χτιστεί ως το 2011 και από εκεί και πέρα να υπάρξει μεγάλη αυστηρότητα για όλες τις νέες αυθαίρετες κατασκευές οι οποίες θα πρέπει άμεσα να κατεδαφίζονται ώστε να μπει οριστικά ένα τέλος στις νέες γενιές αυθαιρέτων.

Ο Ν. Ηγουμενίδης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι με το νέο σχέδιο νόμου «υπάρχει ρεαλιστική και δραστική μείωση του κόστους τακτοποίησης από 40% έως 60%, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει και το 75%».   Σχετικά με το θέμα των «εξ αδιαιρέτου» παρατήρησε ότι  ρυθμίζεται μεν σε όσους έχουν προχωρήσει σε σύσταση οριζόντιας και κάθετης ιδιοκτησίας, ανεξαρτήτως ποσοστού συγκυριότητας και ανεξαρτήτως της σύμφωνης γνώμης των λοιπών εξ αδιαιρέτου συγκυρίων.