ΑΔΕΣΠΟΤΑ

Κανένα ζώο χωρίς ηλεκτρονική καταγραφή. Αυτή είναι η βασική αρχή που θέλει να εφαρμόσει η δημοτική αρχή στο Ηράκλειο, μετά από τον νέο νόμο, σύμφωνα με τον οποίο η υπευθυνότητα στην αναδοχή ενός ζώου αναδεικνύεται αρκετά σημαντική.
Ο Δήμος Ηρακλείου προχωρά μια νέα, αρκετά δυναμική προσπάθεια, σε συνέχεια των ενεργειών που γίνονται για αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πέτρος Ινιωτάκης προχώρησε σε σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και εκπροσώπους φιλοζωικών οργανώσεων, προκειμένου να καθοριστεί ένα ευρύ πλάνο δράσης αναφορικά με τα δεσποζόμενα ζώα. Αναφέρεται ότι, όπως προκύπτει από την κοινή λογική, αλλά και τα υφιστάμενα στοιχεία της δημοτικής αρχής, ο έλεγχος σε επίπεδο δεσποζόμενων ζώων είναι πολύ σημαντικός με δεδομένο ότι αυτά αποτελούν πηγή δημιουργίας και αναπαραγωγής αδέσποτων.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης αποφασίστηκε η έναρξη μιας μεγάλης προσπάθειας τόσο από πλευράς Ελληνικής Αστυνομίας, όσο όμως πλέον και από τη Δημοτική Αστυνομία, στην οποία εκχωρούνται νέες διευρυμένες δυνατότητες επί του θέματος, για στοχευμένους ελέγχους σε όλα τα δεσποζόμενα ζώα.

Κανένα ζώο χωρίς ηλεκτρονική καταγραφή

«Μετά από τις μεγάλες ενημερωτικές καμπάνιες που έχουμε κάνει ως δημοτική αρχή οι οποίες αναδεικνύουν την ευθύνη των αναδόχων να τσιπάρουν τα ζώα τους, έχει φθάσει η ώρα να προχωρήσουμε στους σχετικούς ελέγχους» αναφέρει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πέτρος Ινιωτάκης.

Όπως διευκρινίζει ο κ. Ινιωτάκης, στόχος της δημοτικής αρχής δεν είναι η καταστολή, αλλά η συνειδητοποίηση όλων πως το να έχεις ένα δεσποζόμενο ζώο αποτελεί ευθύνη.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος αναμένεται μάλιστα σήμερα να προχωρήσει σε σχετική ενημέρωση για τα αποτελεσμάτα της σύσκεψης τόσο προς τον Διευθυντή της Ελληνικής Αστυνομίας Κρήτης κ. Λαγουδάκη, όσο όμως και προς τον Λιμενάρχη Ηρακλείου κ. Δουβή, ο οποίος έχει αρμοδιότητες σε συγκεκριμένο τμήμα του παραλιακού μετώπου και της παραλιακής λεωφόρου, αλλά και προς τη Δημοτική Αστυνομία για διεξαγωγή ελέγχων.

«Πρέπει να γίνει κατανοητή η ανάγκη διαρκών ελέγχων και επαγρύπνησης» σημειώνει ο κ. Ινιωτάκης που προσθέτει ότι στόχος είναι σε διάστημα ενός έτους να μην υπάρχει ούτε ένα δεσποζώμενο ζώο χωρίς τσιπ.

Σημειώνεται επίσης ότι σε συνεργασία με τα φιλοζωικά σωματεία και μετά από πρόταση τους, αποφασίστηκε τα όποια χρήματα προκύψουν από την επιβολή προστίμων να τοποθετούνται σε ένα ειδικό κωδικό, προκειμένου να χρησιμοποιούνται για την ευζωία των αδέσποτων, καθώς και για τις ανάγκες του δημοτικού κτηνιατρείου και του δημοτικού κυνοκομείου.

Ο κ. Ινιωτάκης ανφέρει πως θα έρθει άμεσα σε επαφή με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Κτηνιάτρων για να εξεταστούν οι δυνατότητες υποστήριξης ενός δυναμικού προγράμματος στηρώσεων αδέσποτων, ενώ διευκρινίζει πως αντίστοιχη σύσκεψη για τον έλεγχο της αποτελεσματικότητας των αποφάσεων και για περαιτέρω ενέργειες θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή όλων των φορέων μετά από τρεις μήνες.