Μια σημαντική δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» που ξεπερνά τα 2 εκατομ. ευρώ.
Σε περίπου δύο μήνες από σήμερα, στα τέλη Σεπτεμβρίου ή στις αρχές Οκτωβρίου, η Κρήτη θα έχει το δικό της απεικονιστικό σύστημα pet scan.
Πρόκειται για ένα ιατρικό σύστημα ζωτικής σημασίας για τους ογκολογικούς και όχι μόνο ασθενείς, καθώς βοηθάει στη βελτίωση του ποσοστού επιβίωσής τους.
Είναι μία δωρεά του ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος” ύψους άνω των 2 εκατομμυρίων ευρώ μαζί με το κατασκευαστικό κομμάτι και θα λειτουργήσει στο τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου.
Εκτός Κρήτης για να κάνουν την εξέταση
Το PET scan έως σήμερα δεν υπάρχει εγκατεστημένο σε κανένα δημόσιο ή ιδιωτικό νοσηλευτικό ίδρυμα του νησιού, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται οι ασθενείς να μετακινούνται σε άλλα ιατρικά κέντρα εκτός Κρήτης για να κάνουν την εξέταση.
Όπως είπε στην “Π” η κα Σοφία Κουκουράκη, καθηγήτρια Πυρηνικής Ιατρικής και διευθύντρια του τμήματος Πυρηνικής Ιατρικής του ΠΑΓΝΗ.
Ο χώρος έκτασης 190 τ.μ. όπου θα στεγαστεί απέναντι από τα τακτικά οφθαλμολογικά ιατρεία βρίσκεται στα τελικά στάδια της διαμόρφωσής του.
Το ιατρικό σύστημα παραλαμβάνεται τον Αύγουστο και ήδη έχουν εκπαιδευτεί στη λειτουργία του 3 γιατροί και θα ακολουθήσει και εκπαίδευση των τεχνολόγων μόλις γίνει η εγκατάστασή του.
Αρχικά το PET scan θα λειτουργήσει με το ήδη εκπαιδευμένο προσωπικό και έχει ζητηθεί από το Υπουργείο Υγείας η προκήρυξη δύο οργανικών θέσεων γιατρών, δύο τεχνολόγων, ενός ακτινοφυσικού και μιας νοσηλεύτριας.
Σύμφωνα με την κα Κουκουράκη, αρχικά θα γίνονται περίπου 10 εξετάσεις την ημέρα ενώ μέσα στο πρώτο εξάμηνο στο μηχάνημα θα γίνονται καθημερινά όσες εξετάσεις χρειάζονται για να καλυφθούν οι ανάγκες των ασθενών της Κρήτης.
Γιατί είναι πολύτιμο αυτό το μηχάνημα
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην “Π” η κα Κουκουράκη, “η ποζιτρονική τομογραφία (ΡΕΤ) ή PET scan είναι η πιο σύγχρονη απεικονιστική διαγνωστική μέθοδος της Πυρηνικής Iατρικής, η οποία παρέχει τη δυνατότητα ανίχνευσης βλαβών σε πολύ πρώιμο στάδιο. Στο απεικονιστικό αυτό σύστημα (PET) έχει ενσωματωθεί ένας υπολογιστικός τομογράφος (CT) για την ταυτόχρονη λήψη συμπληρωματικών ανατομικών πληροφοριών.
Η προσφορά της PET στην διαγνωστική και θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών είναι ανεκτίμητη σε πολλά επιστημονικά πεδία της Ιατρικής όπως κυρίως σε Ογκολογία, Νευρολογία, Αιματολογία, Ωτορυνολαρυγγολογία, Λοιμωξιολογία, Καρδιολογία”.
Ισχυρό όπλο για τους ογκολογικούς ασθενείς
Όσον αφορά τους ογκολογικούς ασθενείς, το PET scan αποτελεί ισχυρό όπλο για την διαγνωστική και θεραπευτική προσέγγιση οδηγώντας στην σωστή και έγκαιρη επιλογή της κατάλληλης θεραπείας.
Καθώς πλέον διανύουμε την περίοδο της ιατρικής ακριβείας, της εξατομικευμένης θεραπείας, το PET scan δίνει τις κατάλληλες και απαραίτητες πληροφορίες για την έγκαιρη και ακριβή σταδιοποίηση της νόσου, τον χαρακτηρισμό της βλάβης έτσι ώστε να αποφασιστεί η καλύτερη θεραπευτική αντιμετώπιση βασιζόμενη στα μοριακά χαρακτηριστικά του καρκινικού κυττάρου, την ομαδοποίηση των ασθενών οι οποίοι θα μπορούσαν να ανταποκριθούν σε στοχευμένες θεραπείες αποφεύγοντας ανώφελες χρονοβόρες και υψηλού κόστους θεραπείες στις οποίες δεν θα μπορούσαν συγκεκριμένοι ασθενείς να ανταποκριθούν, την πρώιμη εκτίμηση της ανταπόκρισης στην θεραπεία έτσι ώστε έγκαιρα να αποφασιστεί η αλλαγή ή όχι θεραπευτικού πρωτοκόλλου.
Επιπλέον σημαντικός είναι ο ρόλος του PET scan για τον ακριβή σχεδιασμό στην ακτινοθεραπεία, επιτυγχάνοντας έτσι στοχευμένη ακτινοβόληση αποφεύγοντας την ακτινοβόληση άλλων υγιών οργάνων.
Συνοπτικά, τα πλεονεκτήματα του PET scan όσον αφορά την Ογκολογία είναι η ακριβής διάγνωση και σταδιοποίηση της νόσου, ο πρώιμος έλεγχος υποτροπής της νόσου, ο ακριβής σχεδιασμός ακτινοθεραπείας, η σωστή επιλογή θεραπείας, η πρώιμη εκτίμηση της ανταπόκρισης της θεραπείας ή της μη ανταπόκρισης οπότε και αλλαγής του θεραπευτικού σχήματος με επιστημονικά δεδομένα μεταβολής του θεραπευτικού χειρισμού σε πολύ υψηλό ποσοστό.
Η σημασία του στην Καρδιολογία και τη Νευρολογία
Επιπλέον το PET scan θα αποτελέσει ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο στις περιπτώσεις πυρετού αγνώστου αιτιολογίας, στην ανάδειξη ενεργούς λοίμωξης/φλεγμονής, στην Καρδιολογία σε περιπτώσεις υπόνοιας ενδοκαρδίτιδας (π.χ. σε ασθενείς με προσθετική βαλβίδα), υπόνοια προσβολής του μυοκαρδίου σε ασθενείς με σαρκοείδωση, στη μελέτη της αθηρωμάτωσης, ισχαιμικής νόσου του μυοκαρδίου και της καρδιακής ανεπάρκειας και στη Νευρολογία για τη διερεύνηση περιπτώσεων εστιακής επιληψίας και νευροεκφυλιστικών παθήσεων (ν. Alzheimer, άνοια).