Λότζια

Βαθαίνει η εσωτερική κατάρρευση της Λότζια από τον αδιάκοπο αποδεκατισμό των δημοτικών υπηρεσιών. Το νέο κύμα των συνταξιοδοτήσεων, συνδυαστικά με την κινητικότητα και την αδυναμία προσλήψεων μόνιμων υπαλλήλων, εντείνουν τις συνθήκες υπαλληλικής αποδόμησης του Δήμου Ηρακλείου, που επιστρέφει μοιραία σε σκηνικά  προηγούμενων δεκαετιών, την ίδια ώρα που καλείται να διαχειριστεί τις πολλαπλάσιες ανάγκες των γιγαντωμένων από τον Καλλικράτη διοικητικών ορίων του.

Από τη φετινή χρονιά μέχρι και το 2025, πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν υποχρεωτικά 36 εργαζόμενοι, ενώ λόγω της κινητικότητας ο Δήμος χάνει άλλους 11 δημοτικούς υπαλλήλους και ενισχύεται μόλις με τρεις. Κρίσιμοι πυλώνες της λειτουργίας του Δήμου, όπως είναι η τεχνική υπηρεσία, η Βικελαία, η οικονομική υπηρεσία, η κοινωνική υπηρεσία κυριολεκτικά αιμορραγούν και τίθενται κρίσιμα ζητήματα για τη μελλοντική λειτουργία τους, καθώς αποδεκατίζονται από προσωπικό το οποίο δεν αναπληρώνεται.

Η κατάσταση αυτή έχει δημιουργήσει ένα απίστευτο ράβε- ξήλωνε αφού για να καλυφθούν τα κενά που δημιουργούνται μετακινείται κόσμος από το ένα πόστο στο άλλο και πάλι όμως τα προβλήματα δεν τελειώνουν. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Δήμου Ηρακλείου, τα άτομα που εργάζονται και μισθοδοτούνται αυτή τη στιγμή είναι 714 μόνιμοι υπάλληλοι, 132 αορίστου χρόνου, 35 στη φιλαρμονική 456 Ι.Δ.Ο.Χ, 5 δικηγόροι και 7 σύμβουλοι – συνεργάτες.

Η αντιδήμαρχος κ. Μαρία Καναβάκη
Η αντιδήμαρχος κ. Μαρία Καναβάκη

Τον έντονο προβληματισμό της για το κρίσιμο αυτό θέμα, εμφανίζεται η αρμόδια αντιδήμαρχος και υπεύθυνη των οικονομικών του δήμου Ηρακλείου κ. Μαρία Καναβάκη, που όπως σημειώνει, λαμβάνοντας υπόψη και τις επικείμενες αυτοδίκαιες αποχωρήσεις των επόμενων χρόνων, τις θέσεις που μένουν κενές λόγω των κύκλων κινητικότητας καθώς επίσης και άλλα κενά που προκύπτουν από διάφορους παράγοντες (άδειες, αποσπάσεις κλπ) η υποστελέχωση των υπηρεσιών μας είναι κάτι πλέον που αποτελεί καθημερινό ζήτημα για το δήμο μας και τα τμήματα του.

Σήμερα 1719 άτομα είναι το σύνολο της μισθοδοσίας του δήμου Ηρακλείου. Πρόκειται για ένα σημαντικό αριθμό ανθρώπων που μισθοδοτούνται από το δήμο Ηρακλείου ως εργοδότη. Από την άλλη βέβαια μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για έναν από τους μεγαλύτερους δήμους στη χώρα με αυξημένες ανάγκες και με πλήθος και όγκο εργασίας.

Η ίδια εξηγεί ότι «τα προγράμματα απασχόλησης και κάποιες έκτακτες συμβάσεις προσφέρουν ανάσα και ενίσχυση για τους δήμους, όμως δεν αποτελούν τη λύση στο μεγάλο ζήτημα της αποψίλωσης των υπηρεσιών των ΟΤΑ». Σε ό,τι αφορά στο κρίσιμο ζήτημα της κινητικότητας, σημειώνει ότι «προφανώς και είναι σεβαστή η επιλογή ενός εργαζόμενου που κάνει χρήση του δικαιώματος του να μεταταχθεί σε κάποιο άλλο φορέα (και μάλιστα υπάρχουν περιπτώσεις που συντρέχουν σοβαροί λόγοι και κατανοητοί) όμως η κεντρική διοίκηση θα έπρεπε να λαμβάνει υπόψη της στους κύκλους κινητικότητας τον όγκο των αρμοδιοτήτων τόσο των φορέων προέλευσης όσο και των φορέων υποδοχής.

Επίσης είναι αδιανόητο να μην είναι δεσμευτική η σύμφωνη γνώμη των δημάρχων. Θα πρέπει να ληφθούν όλα υπόψη και να γίνει ένας σοβαρός σχεδιασμός και προγραμματισμός από την κεντρική διοίκηση για την αντιμετώπιση του θέματος του ανθρώπινου δυναμικού των δήμων». Η ίδια σημειώνει ότι έχει συνταχθεί ένας ρεαλιστικός πολυετής προγραμματισμός προσλήψεων και έχει κατατεθεί στη σχετική πλατφόρμα, του υπουργείου ενώ παραμένει πάγιο και αδιαπραγμάτευτο αίτημα, η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού

Η κ. Καναβάκη σημειώνει ότι κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες ο Δήμος Ηρακλείου – όπως και όλοι οι υπόλοιποι Δήμοι- καλούνται να διαχειριστούν  το κρίσιμο ζήτημα της πανδημίας. Μια κατάσταση πρωτόγνωρη, – όπως περιγράφει,  ένα γεγονός απρόσμενο, που κλήθηκε η τοπική αυτοδιοίκηση να διαχειριστεί με τα μέσα, τους πόρους και το προσωπικό που διαθέτει. Όπως τονίζει, «ο δήμος Ηρακλείου δεν έπαψε να λειτουργεί ούτε στιγμή ένα χρόνο τώρα.

Το προσωπικό του δήμου μας κράτησε όρθιο το δήμο και όλες τις υπηρεσίες πρώτης γραμμής και τα νευραλγικά πόστα. Και είναι αντιφατικό από τη μια το ίδιο υπουργείο να σε χαρακτηρίζει κρίσιμη υπηρεσία που πρέπει να λειτουργείς σε πλήρη σύνθεση και από την άλλη να επιτρέπει την κινητικότητα».

Η ίδια τονίζει ότι ο Δήμος Ηρακλείου πιέζει την Κυβέρνηση για να εμβολιαστούν οι δημοτικοί υπάλληλοι που είναι στην πρώτη γραμμή της εξυπηρέτησης των πολιτών και της κοινωνίας συνολικότερα, και μάλιστα ο Δήμαρχος Ηρακλείου Β.Λαμπρινός έχει θέσει το επίμαχο θέμα στον αρμόδιο υπουργό κ. Βορίδη σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του.