Κλιμακώνεται το κλίμα των αντιδράσεων με αφορμή τη βίαιη εκκένωση της κατάληψης του “Ευαγγελισμού”, που έχει προκαλέσει ισχυρούς κλυδωνισμούς στο εσωτερικό του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθώς καταδικάζεται μαζικά η χρήση βίας και ο παρολίγον θάνατος μεταπτυχιακού φοιτητή που έπεσε στο κενό από την ταράτσα του κτηρίου με τις χειροπέδες στους καρπούς του.
Σε ψήφισμα διαμαρτυρίας των διδασκόντων/διδασκουσών του Πανεπιστημίου Κρήτης, τονίζεται μεταξύ άλλων ότι η όλη επιχείρηση και τα παρελκόμενά της «συνιστούν μια πρωτόγνωρη συνθήκη επιβολής του δόγματος της “μηδενικής ανοχής”, που δεν ευθυγραμμίζεται με τις αρχές και τις αξίες ενός πανεπιστημίου, γνωστού για τις δημοκρατικές του ευαισθησίες.
Η θεαματική επίδειξη της λογικής “νόμος και τάξη” στην πόλη του Ηρακλείου μας βρίσκει αντίθετους και αντίθετες.
Επιπλέον, σε αυτό το δυστοπικό περιβάλλον μάς προβληματίζει έντονα τόσο η ανακοίνωση της Πρυτανικής Αρχής, η οποία προβάλλει εμφατικά την απόδοση του ιστορικού κτηρίου στο Πανεπιστήμιο ως ένα πάγιο αίτημα του Πανεπιστημίου και της πανεπιστημιακής κοινότητας, όσο και το αίτημα προς τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας να παρέμβουν χωρίς να υπάρχει σαφής, τεκμηριωμένος σχεδιασμός της αξιοποίησης του κτιρίου.
Μας προβληματίζει παράλληλα και η βεβιασμένη επιλογή των αρμόδιων αρχών να προχωρήσουν σε αυτήν την συγκυρία στην υλοποίηση της επιχείρησης εκκένωσης του κτηρίου.
Η επίλυση των ζητημάτων που αφορούν την κοινότητά μας δεν επιτυγχάνεται με τρόπους που οδηγούν σε κατασταλτικές λογικές, καθώς αυτές προκαλούν αλυσιδωτές καταστάσεις έντασης στην κοινωνική καθημερινότητα της πόλης και στην πανεπιστημιακή ζωή.
Ζητούμε την άμεση απομάκρυνση των Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων που έχουν έρθει στην πόλη του Ηρακλείου για τη διαχείριση του περιστατικού και την ανάληψη δράσεων για την μείωση της έντασης τόσο στην πόλη όσο και στο εσωτερικό της ακαδημαϊκής κοινότητας.
Ζητούμε την ενίσχυση του διαλόγου στις κοινότητες του Πανεπιστημίου και την αποφυγή ενεργειών που μπορούν να δυναμιτίσουν περαιτέρω το κλίμα, αλλά και να οδηγήσουν σε αυταρχικότερες ενέργειες».
Αντίστοιχα ο Σύλλογος Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού ΔΕΠ του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ) εκφράζει την αποστροφή και την καταδίκη του στη βίαιη εκκένωση του Ευαγγελισμού, που έχει πυροδοτήσει πρωτόγνωρες εικόνες αστυνομοκρατίας στην πόλη, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον απρόκλητο εγκλωβισμό διμοιριών των ΜΑΤ που εγκλώβισαν δεκάδες νέους και νέες που έκαναν συνέλευση στα γραφεία του ιστορικού, αντιφασιστικού αθλητικού σωματείου ΤΗΓΑΝΙΤΗΣ.
«Δεν είναι δυνατόν σε μια δημοκρατία, όποιος διαφωνεί με τις κυρίαρχες απόψεις και πολιτικές να αντιμετωπίζεται ως τρομοκράτης και να του ασκείται ασύμμετρη βία. Το ανοιχτό, δημοκρατικό Πανεπιστήμιο δεν επιτρέπεται να μένει αμέτοχο απέναντι σε αυτή την κατάσταση, πολύ περισσότερο δε να στηρίζει και να επικροτεί αντίστοιχες πρακτικές βίας.
Την ίδια στιγμή τα δημόσια Πανεπιστήμια της Κρήτης λειτουργούν σε συνθήκες υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης και το ιστορικό Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου αργοσβήνει, όπως και το ΕΣΥ, από την εγκατάλειψη της Πολιτείας».
Οι διδάσκοντες του ΕΛΜΕΠΑ με κατά πλειοψηφία απόφασή τους καταδικάζουν «απερίφραστα τη βία των ειδικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια και μετά την εκκένωση της κατάληψης του «Ευαγγελισμού» που οδήγησαν στον τραυματισμό φοιτητών.
Ο Σύλλογος προτείνει στη Διοίκηση του ΕΛΜΕΠΑ να παρέχει νομική υποστήριξη στους φοιτητές του Ιδρύματος που συνελήφθησαν. Πιστεύουμε ότι ως κοινωνία δεν αντέχουμε άλλο αίμα και απώλειες νέων ανθρώπων που για τον έναν ή τον άλλον λόγο υπερασπίζονται συλλογικά αυτό που εκείνοι αντιλαμβάνονται ως σωστό και δίκαιο».