Δήμος Ηρακλείου: θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων μέσα από τη δρομολόγηση συνδυαστικών προγραμμάτων που ενισχύουν την κυκλική οικονομία

Αλλάζει σελίδα ο Δήμος Ηρακλείου στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων μέσα από τη δρομολόγηση συνδυαστικών προγραμμάτων που ενισχύουν την κυκλική οικονομία, δηλαδή τη χρήση των οργανικών υπολειμμάτων, η σημερινή διαχείριση των οποίων είναι όχι μόνο αντιπεριβαλλοντική αλλά και κοστοβόρα. Το πρώτο μεγάλο βήμα στην κατεύθυνση αυτή έγινε μετά τη  μεγάλη επιτυχία του Δήμου Ηρακλείου να ενταχθεί στο πρόγραμμα «Αποφευκτέα και Μη Τροφικά Υπολείμματα: Μια Ολιστική Προσέγγιση Διαχείρισης για Αστικές Περιοχές» («A2UFood»). Η συγκροτημένη πρόταση που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήρθε δεύτερη σε σύνολο 312 που κατατέθηκαν σε όλη την Ευρώπη.

Με αφορμή τη μεγάλη αυτή επιτυχία ο δήμαρχος Ηρακλείου, κ. Β. Λαμπρινός, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Χάρης Μαμουλάκης, και ο καθηγητής του ΤΕΙ Κρήτης κ. Θρασύβουλος Μανιός παρουσίασαν τα νέα δεδομένα δημιουργούνται στο Ηράκλειο σε σχέση με τη διαχείριση των απορριμμάτων.

«Τίποτα δεν πάει χαμένο, όλοι βγαίνουμε κερδισμένοι» σχολίασε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, περιγράφοντας την κεντρική ιδέα της γενικότερης πολιτικής του Δήμου για τη διαχείριση των απορριμμάτων και ειδικότερα των τροφικών υπολειμμάτων, μέσω ενός καινοτόμου προγράμματος το οποίο εγκρίθηκε  την περασμένη εβδομάδα από στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Η πρότασή  μας υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του προγράμματος «Αστικές καινοτόμες δράσεις» με χρηματοδότηση ύψους 50 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Κατατέθηκαν 312 προτάσεις από ολόκληρη την Ευρώπη, εγκρίθηκαν 16 και ο Δήμος Ηρακλείου ήταν 2ος στη σχετική κατάταξη!”.

Όπως τονίσθηκε στη διάρκεια της συνέντευξης οι δράσεις που περιλαμβάνει το A2UFOOD κινούνται σε τρεις κατευθύνσεις:

“Αξιοποιούμε το περίσσευμα τροφής των χώρων μαζικής εστίασης ως πρώτη ύλη για την παρασκευή φαγητού και τη διάθεσή του μέσα από το ειδικό – εναλλακτικό  εστιατόριο του Δήμου Ηρακλείου. Μιλάμε, το διευκρινίζω,  για το φαγητό που μένει αδιάθετο και άθικτο στις κουζίνες των εστιατορίων, όχι για φαγητό που έχει σερβιριστεί.

Ενισχύουμε την κομποστοποίηση, πέραν των δράσεων που έχουν ήδη δρομολογηθεί στο πλαίσιο άλλων προγραμμάτων,  και  με: κομποστοποιητές γειτονιάς για τα υπολείμματα των χώρων μαζικής εστίασης.

Δική μας παραγωγή κομποστοποιήσιμων σακουλών από τα τροφικά υπολείμματα των χώρων μαζικής εστίασης, τις οποίες και θα διαθέτουμε στους δημότες που συμμετέχουν στα αντίστοιχα πρόγραμμα κομποστοποίησης.

Δημιουργούμε την “έξυπνη κάρτα”,  η οποία συνδέεται με την κάρτα αγορών του σούπερ μάρκετ κάθε καταναλωτή και μέσω της οποίας πληροφορούμε τον δημότη για το ποια τρόφιμα που έχει στο ψυγείο του πλησιάζουν στη λήξη τους, αλλά και για το πώς μπορεί να τα μαγειρέψει, προτείνοντάς του διάφορες συνταγές”.

Ο κ. Λαμπρινός ευχαρίστησε  ιδιαίτερα τον καθηγητή κ. Θρασύβουλο Μανιό και το ΤΕΙ Κρήτης για την άψογη συνεργασία που έχει αναπτυχθεί, ενώ αναφερόμενος στον κρίσιμο τομέα της αποκομιδής τόνισε ότι «το γεγονός ότι δίνουμε έμφαση στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων δεν σημαίνει ότι αμελούμε την καθημερινότητα και ιδιαίτερα τον τομέα της αποκομιδής. Αντιθέτως, αποτελεί βασική προτεραιότητά μας. Εδώ και λίγες εβδομάδες κυκλοφορούν στην πόλη τα οκτώ υπερσύγχρονα απορριμματοφόρα που αγοράσαμε με ίδιους πόρους, ενώ περιμένουμε τους επόμενους μήνες ακόμα δύο. Θυμίζω ότι αυτή ήταν η μεγαλύτερη ανανέωση που έχει γίνει στο αμαξοστάσιο του Δήμου εδώ και πολλά χρόνια. Δρομολογούμε παράλληλα τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό του μηχανολογικού εξοπλισμού της Υπηρεσίας Καθαριότητας και σύντομα θα μπορούμε να σας πούμε περισσότερα επ’ αυτού”.

Στη συνέχεια ο κ. Μανιός και ο κ. Μαμουλάκης μίλησαν τόσο για το πρόγραμμα Α2UFood όσο και για τον συνολικό σχεδιασμό του Δήμου Ηρακλείου σχετικά με τη διαχείριση των οργανικών αποβλήτων.

Ο κ. Μανιός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο Δήμος Ηρακλείου συμμετέχει σε τρία προγράμματα διαχείρισης οργανικών αποβλήτων, μαζί με το A2UFood (Urban), κάτι που τον καθιστά πρωτοπόρο σε ολόκληρη την Ευρώπη στον συγκεκριμένο τομέα.

Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας συμπλήρωσε: «Σε μια περίοδο που η διαχείριση  των οργανικών αποβλήτων εξελίσσεται σε βασικό πρόβλημα για τους περισσότερους δήμους της χώρας, εμείς έχουμε εκπονήσει έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό, με στόχο την προώθηση της διαλογής στην πηγή, την ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας, την αύξηση της κομποστοποίησης».