Από τη συνάντηση για τα «Γαλάζια νησιά»

Για δύο συνεχόμενες μέρες πραγματοποιήθηκε προγραμματισμένη συνάντηση των εταίρων του ευρωπαϊκού έργου «Γαλάζια νησιά» του προγράμματος Interreg Med, στη Μαγιόρκα της Ισπανίας, στο οποίο συμμετέχει ως εταίρος η Περιφέρεια Κρήτης.

Σκοπός της συνάντησης ήταν ο σχεδιασμός των επόμενων δράσεων που θα λάβουν χώρα σε κάθε νησί το οποίο και συμμετέχει στο έργο, που εντάσσεται στο γενικότερο στόχο για τη συστηματική αντιμετώπιση της εποχιακής διακύμανσης των αποβλήτων που παράγονται ως άμεσο αποτέλεσμα του τουρισμού σε νησιά τα οποία είναι δημοφιλείς μεσογειακοί τουριστικοί προορισμοί και όλα βιώνουν την απότομη αύξηση της δημιουργίας αποβλήτων κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου.

Μέχρι τώρα έχει πραγματοποιηθεί για 7 μήνες του 2017, μηνιαίος εκτενής καθαρισμός τριών επιλεγμένων παραλιών σε κάθε νησί και η κατηγοριοποίηση των συλλεχθέντων αποβλήτων σε 110 κατηγορίες, καθώς και η εργαστηριακή ανάλυση δειγματοληψιών άμμου από συγκεκριμένα σημεία των παραλιών αυτών. Όλες οι πληροφορίες και τα δεδομένα έχουν αποσταλεί στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης (εταίρος) για την παραπέρα στατιστική έρευνα και αξιολόγηση.

Επίσης από την Περιφέρεια Κρήτης, σε συνεργασία με εξωτερικό εμπειρογνώμονα, έχει ολοκληρωθεί μελέτη χαρακτηρισμού των αποβλήτων σε 160 ξενοδοχεία του νησιού που επιλέχθηκαν ως ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα του 10% όλων των κατηγοριών των ξενοδοχείων, προκειμένου να διεξαχθούν επιστημονικά συμπεράσματα της εποχιακής αύξησης της παραγωγής αποβλήτων και να διερευνηθούν ουσιαστικές προτάσεις μετριασμού του φαινομένου.

Οι κύριες δράσεις που προγραμματίστηκαν για το επόμενο διάστημα αφορούν κυρίως τη μελέτη χαρακτηρισμού των αποβλήτων που θα συλλεχθούν με συγκεκριμένο πρωτόκολλο, αυτή την καλοκαιρινή σεζόν, από όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται πίσω από τις τρεις επιλεγμένες παραλίες του νησιού.

Η ευρύτερη περιοχή των τριών αυτών πιλοτικών περιοχών θα μπει στη διαδικασία συνεχούς παρακολούθησης και καταγραφής δεδομένων που σχετίζονται με τις δραστηριότητες των επιχειρήσεων, την παρουσία των τουριστών και την υφιστάμενη διαχείριση των παραγόμενων αποβλήτων από τον παραγωγό, το σύστημα συλλογής και το σύστημα διαχείρισης.

Όλα τα δεδομένα θα αναλυθούν και θα επεξεργαστούν σε επόμενο στάδιο, όπου θα ακολουθήσουν τεχνικοοικονομικά τεκμηριωμένες προτάσεις από τις ομάδες μελέτης του έργου στην Περιφέρεια και από τους συντονιστές των πακέτων εργασίας του ευρωπαϊκού έργου.