ΓΙΑ ΤΟ ΔΕΣΜΕΥΜΕΝΟ ΑΦΜ Στα όρια η σύγκρουση Αρχιεπισκοπής-Δήμου Ηρακλείου

Επανεκκίνηση της προσπάθειας εξεύρεσης λύσης, στην εμφαγματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Αρχιεπισκοπή Κρήτης μετά την δέσμευση του ΑΦΜ από το Δήμο Ηρακλείου, επιχειρούν σήμερα Λότζια και Αρχιεπισκοπή, αφού και οι δύο πλευρές εμφανίζονται αποφασισμένες να αφήσουν πίσω  τους τις όποιες πικρίες μεσολάβησαν και να αναζητήσουν από κοινού λύση αποκατάστασης.

Αυτό προκύπτει σύμφωνα με πληροφορίες της «Π» μετά από τηλεφωνική συνάντηση που είχαν χθες ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Βασίλης Λαμπρινός και ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος, που συμφώνησαν να συναντηθούν παρουσία του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γρηγόρη Πασπάτη, με σκοπό να βρουν λύση στο όλο θέμα.

Η συνάντηση πραγματοποιείται στον απόηχο των διαρροών που καταγράφηκαν στο πλαίσιο της χθεσινής εκδήλωσης των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή που όμως όπως προκύπτει εκ του αποτελέσματος δεν ανέκοψαν τον σχεδιασμό για την σημερινή προγραμματισμένη συνάντηση, αφού οι δύο πλευρές είναι προσανατολισμένες στην εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα που έχει ανακύψει. Ειδικότερα όπως είναι γνωστό σχολιάστηκε ότι με σκοπιμότητα, ο Αρχιεπίσκοπος στην αναφορά του, ευχαρίστησε την Περιφέρεια Κρήτης για τη διοργάνωση της εκδήλωσης και δεν έκανε αναφορά στο Δήμο.

Όμως το γεγονός αυτό, τόσο το περιβάλλον της Αρχιεπισκοπής όσο και της Λότζια, το αποδίδουν σε καθαρή παρερμηνεία, ξεκαθαρίζοντας ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ευγένιος ευχαρίστησε τους διοργανωτές της εκδήλωσης και όχι τους συμμετέχοντες ανάμεσα στους οποίους ήταν και βουλευτές στους οποίους επίσης δεν έγινε αναφορά ακριβώς για τον ίδιο λόγο…

Σε κάθε περίπτωση αυτό το οποίο προκύπτει είναι ότι οι δύο πλευρές είναι αποφασισμένες να βρουν λύση στο κρίσιμο πρόβλημα της οικονομικής παράλυσης της λειτουργίας της Αρχιεπισκοπής λόγω της δέσμευσης του φορολογικού μητρώου της. Όπως είναι γνωστό υπάρχει μια μεγάλη οικονομική εκκρεμότητα της Αρχιεπισκοπής προς το Δήμο Ηρακλείου μετά την εφαρμογή του σχεδίου πόλης και την εισφορά σε χρήμα που της έχει χρεωθεί η οποία  μαζί με τις προσαυξήσεις προσεγγίζει το 1,5 εκ ευρώ.

Από την πρώτη στιγμή η Αρχιεπισκοπή ξεκαθάρισε ότι δεν έχει καμία οικονομική δυνατότητα να ανταποκριθεί σε αυτή την οφειλή, και επιχείρησε με διάφορους τρόπους να βρει διέξοδο στην εμπλοκή που είχε ανακύψει.

Μάλιστα στο παρελθόν είχε ζητηθεί και η συνδρομή των τοπικών βουλευτών για την ψήφιση σχετικής τροπολογίας την οποία το αρμόδιο υπουργείο απέρριψε. Ακολούθησε δικαστική προσφυγή της Αρχιεπισκοπής με την οποία πέτυχε την αποδέσμευση κάποιων τραπεζικών της λογαριασμών όχι όμως και του ΑΦΜ με αποτέλεσμα να βρίσκεται αντιμέτωπη με μια οδυνηρή καθημερινότητα στη λειτουργία της, από τη μέγγενη του εγκλωβισμού του φορολογικού μητρώου της.

Σε ό,τι αφορά στην πλευρά των αρμόδιων υπηρεσιών του Δήμου Ηρακλείου, είναι φανερό ότι η εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα αυτό, δεν αποτέλεσε προτεραιότητα του, με αποτέλεσμα να σύρεται εδώ και χρόνια και να μην επιλύεται με ό,τι αυτό συνεπάγεται… Έτσι στο πλαίσιο της σημερινής συνάντησης αυτό το οποίο θα επιχειρηθεί είναι να υπάρξει μια λειτουργική φόρμουλα αποκατάστασης ώστε να σταματήσει επιτέλους η ομηρία της Αρχιεπισκοπής Κρήτης που εξακολουθεί εδώ και τόσα χρόνια.