Στη συλλογή παραδοσιακών συνταγών προχωρά το Δίκτυο Συλλόγων Μεσσαράς, με στόχο τη δημιουργία μιας βάσης δεδομένων, στο πλαίσιο της συνεργασίας του με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και το Εθνικό Κυπριακό Μουσείο Τροφίμων και Διατροφής.
Στο πλαίσιο ανάδειξης του γαστρονομικού πολιτισμού του τόπου το Δίκτυο προσπαθεί, από το 2009, να υλοποιούνται δράσεις Γευσιγνωσίας κατ’ έτος και σε διαφορετικό οικισμό.
Η γευσιγνωσία του Δικτύου θα πραγματοποιηθεί το τέλος Απριλίου του 2024 στο χωριό Απεσωκάρι.
Στόχος της γευσιγνωσίας είναι να μυηθεί ο εγχώριος και ξένος επισκέπτης από την Ελλάδα και το εξωτερικό στις γεύσεις της Μεσσαράς, διαφημίζοντας ταυτόχρονα τα προϊόντα της και συμβάλλοντας στην δημιουργία γαστρονομικού τουριστικού χάρτη της Μεσσαράς. Ταυτόχρονα προβάλλεται η ικανότητα της τοπικής νοικοκυράς, της υπαίθρου, των χωριών, αναδεικνύοντας το ταλέντο της στις παραδοσιακές γεύσεις.
Η δημιουργία μιας βάσης δεδομένων παραδοσιακών συνταγών από κάθε χωριό της Μεσσαράς σε συνεργασία με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, την καθηγήτρια κ. Αντωνία Ματάλα και το Εθνικό Κυπριακό Μουσείο Τροφίμων και Διατροφής θα συνέβαλε στην επιστήμη της γαστρονομίας παράλληλα με την δημιουργία ψηφιακού γαστρονομικού χάρτη της Μεσσαράς, διαφημίζοντας ταυτόχρονα την γαστρονομία της περιοχής και τα προϊόντα της μέσω μιας επιστημονικής ιστοσελίδας.
Όποιος σύλλογος ή άτομο επιθυμεί να βοηθήσει, μπορεί να στείλει στο email του Δικτύου Συλλόγων Μεσσαράς (email: messaranetwork@gmail. com) και στον Σπυριδάκη Μιχάλη, επιστημονικό συνεργάτη και πρόεδρο του Συλλόγου Δικτύου Μεσσαράς στα κάτωθι: (email: [email protected] και κινητό τηλέφωνο επικοινωνίας 6932311115).
Μπορείτε επίσης να ενημερώσετε τα μέλη του Δ.Σ. του Δικτύου Συλλόγων Μεσσαράς για το ενδιαφέρον σας στη συλλογή παραδοσιακών συνταγών.
Χαούσντερ Κατερίνα, [email protected], 6983032017
Φραγκιαδάκη Εβελίνα, [email protected], 6985633730
Μαράκη Μαρίνα, [email protected], 6972600005
Πατσάκη Κατερίνα, [email protected], 69728023
Ξηρουδάκης Κώστας, [email protected], 6908989785
Ρουσάκης Μίλτος, [email protected], 6945304905
Δασκαλάκης Αλέξανδρος, [email protected], 6942405373
Παπαδοπούλου Ελευθερία, [email protected], 6979964791
‘’Ό,τι απορίες υπάρχουν , για όσους ενδιαφέρονται, είναι -επισημαίνεται – καλύτερο να γίνει παρουσίαση στο Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού, και να τους δοθούν αναλυτικές οδηγίες υλοποίησης της μεθοδολογίας συλλογής των παραδοσιακών συνταγών. Προσβλέπουμε και ευελπιστούμε στη θετική ανταπόκριση και συνεργασία μας για την υλοποίηση της δράσης».
Μεθοδολογία συλλογής συνταγών
Η συλλογή θα πρέπει να γίνει κυρίως από χωριά, αλλά και από ενώ θα πρέπει να συνδέονται με περίσταση του κύκλου του χρόνου ή της ζωής και να είναι χαρακτηριστικές της γαστρονομικής ταυτότητας των.
Πώς βρίσκω πληροφορητές;
α. Από φίλους, συγγενείς, ιδιαίτερα αυτούς που έχουν πρόσβαση σε χωριά. Δάσκαλοι και καθηγητές μεγάλης ηλικίας, ιδιαίτερα αυτοί που υπηρέτησαν σε χωριά είναι δυνητικά εξαιρετικοί πληροφορητές.
β. Μέσω παλαιών Κοινοτικών Συμβουλίων και πρόεδρων, γραμματικών, παλαιών καφετζήδων, τοπικών συλλόγων, Συλλόγων Γυναικών, Εκκλησίας-Ιερέα κοινότητας κ.λπ.
γ. Σε γηροκομεία, καφενεία, παραδοσιακές ταβέρνες, προσφυγικούς συνοικισμούς.
Προτιμώνται άτομα άνω των 70, αλλά δίνεται ιδιαίτερη έμφαση σε άτομα άνω των 90 ετών. Στόχος να καταγραφούν οι τροφές που καταναλώνονταν πριν το 1960 (περί το 1900).
Η καρτέλα πρέπει να συμπληρώνεται ηλεκτρονικά για κάθε συνταγή, (η οποία θα αποσταλεί από τον σύλλογο).
«Για αυτό τον σκοπό- επισημαίνεται-θα πρέπει να παίρνετε σχετικές χειρόγραφες σημειώσεις κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, για τα στοιχεία που πρέπει να συμπληρωθούν. (Θα σας δοθεί):
Ονοματεπώνυμο καταγραφέα-ερευνητή:……..
Στοιχεία επικοινωνίας καταγραφέα-ερευνητή (τηλ. εμαιλ):…….
Πριν προχωρήσετε στη καταγραφή, θα πρέπει να μας αποστέλνετε τα ονόματα των συνταγών, που προτίθεστε
να καταγράψετε, για να επιβεβαιώσουμε, ότι όντως ενδιαφέρουν.
Δεν επιδιώκεται-επιτρέπεται καταγραφή συνταγών από βιβλία.
Ήδη έχουν αποδελτιωθεί πληροφορίες και συνταγές από γραπτές πηγές.
Εξάλλου ο σκοπός της παρούσας προσπάθειας είναι η καταγραφή των πληροφοριών μέσα από πρωτογενείς πηγές, η διάσωση των προφορικών μαρτυριών, η εξέταση του πλαισίου (εορταστικές περιστάσεις, σταθμοί στον κύκλο της ζωής, περίοδοι στον κύκλο του χρόνου κλπ) παρασκευής και κατανάλωσης κάθε συνταγής και η κατάρτιση ενός αρχείου προφορικής παράδοσης, το οποίο μελλοντικά, θα είναι προσβάσιμο από ενδιαφερόμενους ερευνητές».
Ακολουθούν και διάφορες ερωτήσεις μετά την αφήγηση και καταγραφή της συνταγής όπως:
– Από πού την έμαθες;
– Μήπως έκανες κάποιες αλλαγές- τροποποιήσεις στην συνταγή; (υλικά, αναλογία υλικών, μέθοδος (τρόπος) παρασκευής, τρόπος φύλαξης, τρόπος ή μέσα ψησίματος) Ποιες; Γιατί;
– Είναι τοπική συνταγή;
– Πόσο συχνά την φτιάχνεις τώρα;
– Πόσο συχνά την έφτιαχνες προηγουμένως; (Να προσδιοριστεί σε ποια περίοδο της ζωής της την έφτιαχνε με διαφορετική συχνότητα και γιατί άλλαξε η συχνότητα).
– Ποιο είναι το ακριβές όνομα της συνταγής; Πώς την λέγατε;
– Ειδικά για τα λίπη και έλαια, να διασαφηνίζεται ποιο είδος λίπους-ελαίου χρησιμοποιείτο και αν άλλαξαν κάτι στην πορεία (π.χ. ελαιόλαδο, φυστικέλαιο, σπορέλαιο, καλαμποκέλαιο, σημαμόλαδο, τρεμιθέλαιο, σχοινέλαιο, μίλλα χοίρου, μίλλα (βάκλα) αρνιού, φυτικό βούτυρο, μαργαρίνη.
Η δράση στηρίζεται από την Περιφέρεια Κρήτης.