Ετοιμάζονται για δυναμικές κινητοποιήσεις αύριο οι αγρότες

Όσο περνούν οι μέρες, τόσο περισσότερο φαίνεται πως συσπειρώνονται οι αγρότες της Κρήτης για τη δημιουργία ενός μεγάλου συλλαλητηρίου, το οποίο συμβολικά θα πραγματοποιηθεί στο χώρο έξω από το Διεθνές Αεροδρόμιο Ηρακλείου, με ό,τι προβλήματα μπορεί αυτό να συνεπάγεται.

Οι κινήσεις των αγροτών γίνονται συντονισμένα κι εκτός από προσωπικές επαφές και τηλέφωνα, έχουν επιστρατευθεί επίσης μέχρι και τα… καφενεία σε όλα σχεδόν τα αγροτικά χωριά της Κρήτης, όπου υπάρχουν ανακοινώσεις. Παρ’ όλα αυτά, εκφράζονται σοβαροί φόβοι και μεγάλες επιφυλάξεις για το ότι η κινητοποίηση μπορεί να έχει μικρότερη ένταση και συμμετοχή απ’ όσο αναμένεται, για δύο κυρίως λόγους.

Ο πρώτος λόγος σχετίζεται με τους κτηνοτρόφους της Κρήτης, οι οποίοι κι έχουν αντικειμενικά ευνοηθεί από την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αφού έχουν λάβει ήδη κάποιες πρώτες ενισχύσεις, ενώ υπάρχουν δεσμεύσεις και για ακόμα περισσότερες.

Οι ενισχύσεις είναι μικρότερες σε σχέση με αυτές που δόθηκαν στην υπόλοιπη Ελλάδα, ωστόσο είναι ικανές για να λειτουργήσουν ανασταλτικά στη συμμετοχή αρκετών κτηνοτρόφων. Πολλοί είναι οι αγρότες γης μάλιστα που σχετίζουν το συγκεκριμένο γεγονός με την καταγωγή του υπουργού, υποστηρίζοντας ότι ασφαλώς και είναι στις προτεραιότητες του Υπουργείου μια στρατηγική ενίσχυσης της κτηνοτροφίας, αφού πολιτικά μια τέτοια στρατηγική ευνοεί τον ίδιο τον Γιώργο Γεωργαντά.

Ο δεύτερος λόγος που εκφράζονται φόβοι για μικρή συμμετοχή στο συλλαλητήριο σχετίζεται με το γεγονός ότι γενικότερα η νέα γενιά αγροτών δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα να συμμετάσχει σε κινητοποιήσεις. Περιμένει παρ’ όλα αυτά οφέλη από τις κινητοποιήσεις, αρκεί να μην συμμετέχει η ίδια σε αυτές.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, για το συγκεκριμένο συλλαλητήριο έχει καταβληθεί μια τεράστια προσπάθεια μαζικής συμμετοχής απ’ όλη την Κρήτη, αφού οι συνθήκες που βιώνουν οι αγρότες θεωρούνται τραγικές. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, οι αγρότες σχολιάζουν πως τα χρήματα που κερδίζουν κάθε μήνα που περνάει είναι και λιγότερα από αυτά που πληρώνουν, ενώ αν συνεχιστεί μια τέτοια κατάσταση στο διηνεκές, δεν θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις βασικές υποχρεώσεις του χειμώνα.

Όπως υποστηρίζουν άλλωστε εκπρόσωποι των αγροτικών συλλόγων, το πρόβλημα είναι διπλό, αλλά και στις δύο περιπτώσεις οι λύσεις του μπορούν και πρέπει να είναι πολιτικές. Κατ’ αρχάς, όπως αναφέρουν, ο υπουργός σε συνάντηση που είχαν τους είχε διαβεβαιώσει πως είναι γνώστης του προβλήματος γι’ αυτό και το υπουργείο σε συντονισμό με τη συνολικότερη πολιτική της κυβέρνησης θα προχωρήσει σε ελαφρύνσεις και επιδοτήσεις του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα, σε μια ένδειξη υποστήριξης απέναντι στα γενικευμένα προβλήματα.

Όπως τονίζουν ωστόσο, ενώ οι συγκεκριμένες δεσμεύσεις έχουν γίνει ήδη πράξη για τους κτηνοτρόφους, παραμένουν έωλες υποσχέσεις χωρίς κανένα όφελος ή αντίκρισμα για τους αγρότες. Η ενίσχυση όμως των αγροτών τονίζεται πως μπορεί να γίνει διότι φαίνεται από τις εξαγγελίες και τις δεσμεύσεις ότι το Υπουργείο έχει χρήματα για να διαθέσει. Οπότε οι αγρότες εκτιμούν πως χρειάζεται θέληση.

Σε δεύτερο επίπεδο έρχονται οι εργάτες γης. Και σε αυτό το επίπεδο όμως, οι αγρότες ισχυρίζονται πως απαιτούνται πολιτικές λύσεις για την επίλυση του θέματος. Κι αυτό γιατί όπως αναφέρουν, οι διαδικασίες για την είσοδο μεταναστών στη χώρα ή εργατών από τρίτες χώρες, έχει τόσο μεγάλες γραφειοκρατικές δυσκολίες και τόσο λίγα οφέλη, που σχεδόν κανείς δεν επιλέγει την Ελλάδα για να εργαστεί.

Γι’ αυτό και οι αγρότες ισχυρίζονται πως αφενός απαιτείται ένα νέο πλαίσιο, σε συνδυασμό με την αναζήτηση εργατών από άλλες χώρες σε σχέση με αυτούς που έρχονται μέχρι τώρα στην Ελλάδα, προκειμένου να βελτιωθεί η συνολικότερη κατάσταση.