Με την συγκλονιστική κατάθεση της μητέρας της άτυχης Στέλλας Ακουμιανάκη, η οποία έχασε τη ζωή της λόγω δηλητηρίασης από αλκοόλ, το Πάσχα του 2011, ξεκίνησε χθες στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Δυτικής Κρήτης η εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό.
Το πρωτόδικο δικαστήριο είχε κρίνει ένοχους και τους τρεις κατηγορούμενους, δύο ειδικευόμενους γιατρούς (η απόφαση ήταν κατά πλειοψηφία) και τον 27χρονο φίλο της Στέλλας, ο οποίος μαζί με τον ανήλικο φίλου του ήταν παρέα με τη 16χρονη τη μοιραία νύχτα. Στην περίπτωση του η απόφαση ήταν ομόφωνη.
Στους δύο γιατρούς αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του προτέρου έντιμου βίου. Ειδικότερα, για την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια δια παραλείψεως, οι δύο γιατροί καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης 30 μηνών έκαστος.
Ο 27χρονος απαλλάχθηκε για την κατηγορία της θανατηφόρας έκθεσης, κρίθηκε ωστόσο ένοχος για την κατηγορία του βιασμού κατά συναυτουργία υπό τη μορφή ασέλγειας.
Το δικαστήριο του επέβαλε ποινή κάθειρξης επτά ετών με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη.
Συγκλονιστική για μία ακόμα φορά ήταν η κατάθεση της μητέρας της άτυχης Στέλλας. «Είχαμε γυρίσει από τον Επιτάφιο. Η Στέλλα έβαλε τις πυτζάμες της, με φίλησε και πήγε για ύπνο. Το πρωί θα πηγαίναμε να κοινωνήσουμε. Πήγα να την ξυπνήσω και είδα ότι έλειπε. Την πήρα τηλέφωνο και δεν το σήκωσε.
Την πήρα ξανά, χτυπούσε αλλά δεν το σήκωνε. Μετά της έστειλα μήνυμα, της έγραψα: «Στέλλα, πού είσαι; Βρες μια καλή δικαιολογία…». Πολύ γρήγορα πληροφορήθηκαν ότι το παιδί τους ήταν σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο Ρεθύμνου.
“Όταν ειδοποιήθηκα το πρωί από το νοσοκομείο Ρεθύμνου και έφτασα στο σημείο, με ενημέρωσε γιατρός ότι έφεραν το παιδί με οξεία μέθη, πως έπαθε ανακοπή, αλλά την επανέφεραν και στη συνέχεια ότι έπαθε εγκεφαλικό οίδημα. Αμέσως τηλεφώνησα στον άντρα μου και του είπα “έλα γρήγορα, το παιδί πεθαίνει”.
Η Στέλλα ήταν αγνώριστη. Το κεφάλι της ήταν πρησμένο, σαν υδροκέφαλο. Εκείνη την ημέρα γινόταν ένα μπάχαλο στο νοσοκομείο. Δεν υπήρχε κανένας γιατρός και νοσηλευτικό προσωπικό. Το παιδί μου το έβαλαν στο διάδρομο υποτίθεται για να το παρακολουθεί γιατρός. Ποιος γιατρός, αφού δεν υπήρχε;”.
Με αφορμή την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό, οι συνάδελφοι των ποινικά διωκόμενων γιατρών συμμετέχουν σε απεργία, με σκοπό να διατρανώσουν τη συμπαράστασή τους στους εν λόγω κατηγορούμενους. Σύμφωνα, μάλιστα, με την ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου, οι γιατροί γίνονται «εξιλαστήρια θύματα μιας δικαστικής τακτικής Πόντιου Πιλάτου, που παραπέμπει σε άλλη βαθμίδα την εκδίκαση μιας υπόθεσης που αφορά καθαρά επιστημονικά θέματα και όχι ζητήματα του κοινού Ποινικού Κώδικα».
Η δίκη συνεχίζεται σήμερα.